banner

Özür durumundan yer değişikliği yaşayan öğretmenelere uyarı




Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan yer değiştirme işlemleri sonucu talepleri kabul edilerek eş durumundan atanan öğretmenler bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince mağdur edilmektedir. Norm fazlalığı gerekçesiyle mağdur edilmekte olan bu öğretmenlerimizin yurt genelinde farklı uygulamalara maruz bırakılmaları eşitlik ve genellik ilkeleri açısından sorunludur.

Elimizdeki somut bilgilere göre bazı il milli eğitim müdürlükleri eş durumu özründen atanan öğretmenleri norm kadro fazlası konumuna düştükleri gerekçesiyle özrünün bulunduğu ilçe dışında il içinde başka ilçelerdeki okulları seçmeye zorlamaktadırlar.

Bazı eğitim sendikalarının da üye mağduriyetine yol açacak şekilde yanlış bilgilendirme yaptıklarını üzülerek izliyoruz. Konuya ilişkin olarak tüm öğretmenlerimizi hukuksal açıdan en doğru şekilde bilgilendirme ihtiyacı duyuyoruz:

Özür durumu yer değiştirmesine ilişkin kılavuzda “illerarası”nda ancak ilçe emrine eş durumundan atama yapılacağı belirtilmiştir. Nitekim başvuruda bulunan öğretmenlerin bu kılavuzda yazılı koşullara göre atamaları özrünün bulunduğu ilçelere ya da büyükşehir belediyesi sınırları içine yapılmıştır.


Eş durumu özrünün bulunduğu ilçeye ya da büyükşehir belediyesi sınırları içine atanan öğretmenlerin norm kadro fazlası oldukları gerekçesiyle veya başka nedenlerle özrünün bulunduğu ilçe ya da büyükşehir belediyesi sınırları dışına görevlendirilmeye çalışılması kılavuza, atama sebebine, ilgili Yönetmeliğe açıkça aykırıdır.


Yukarıda anılan nedenlerle eş durumu özründen atanan öğretmenlerin özrünün bulunduğu yer dışına görevlendirilmesini içeren belgelere imza atmaktan kaçınmaları gerekir. Söz konusu belgelere imza atan ve özrünün bulunduğu yer dışında bir okula atanmayı ya da görevlendirilmeyi kabul eden öğretmenler tesis edilen idari işleme muvafakat vermiş sayılacaklarından dava açma hakları ortadan kalkmaktadır.


Muvafakat vermeyen ya da özününün bulunduğu yer dışında bir okul seçmeyen öğretmenlerin idarenin re’sen tesis ettiği idari işleme karşı idari işlemi öğrenmelerinden ya da kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idari mahkemelerde dava açmaları mümkündür.

Anadolu Eğitim Sendikası bu durumda olan ve mağdur edilen üyelerine ücretsiz olarak hukuksal destek verecektir.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.