banner

Yeni eğitim-öğretim yılı yeniliklerle başlıyor




2013-2014 eğitim-öğretim yılı, 16 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Öğrenciler ve öğretmenler üç ay süren yaz tatilinin ardından pazartesi günü, 13 Haziran 2014'e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başlayacak

2013-2014 eğitim-öğretim yılı, 16 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak.

Öğrenciler ve öğretmenler üç ay süren yaz tatilinin ardından pazartesi günü, 13 Haziran 2014'e kadar sürecek yeni eğitim-öğretim yılı maratonuna başlayacak. 

Eğitim-öğretim yılı, Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulunda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılacağı törenle başlayacak.

Tören sonunda, bu yıl ilk kez bir uygulama gerçekleştirilecek. Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Platformunca öğrenci servis kuralları temsili gösterilecek. Öğrenci ve velilere yönelik emniyet kemeri simülatörü uygulaması yapılacak.

Ortaöğretime geçiş sistemin yenilendi

İlköğretim birinci sınıf ve okulöncesi eğitim alan öğrenciler, 9-13 Eylül tarihleri arasında uyum programına alındı.

Yeni eğitim yılında öğrencileri pek çok yenilik bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) açıkladığı ortaöğretime yeni geçiş sistemiyle, bu yıl 8'inci sınıfta olacak öğrenciler, sınavla öğrenci alan liselere yerleşebilmek için 6 temel dersten iki dönemde Bakanlıkça yapılacak sınavlara girecek.

Bu dersler arasında fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük yer alıyor.

Ortaöğretime yerleştirmede esas olan puan, öğrencinin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı alınarak hesaplanacak.

Birinci dönem sınavının kasım, ikinci dönem sınavının ise nisan ayında yapılması öngörülüyor. Sınavda her dersten 20'şer soru sorulacak.

Kıyafet düzenlemesi

Bakanlık, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin mevzuatta da düzenlemeye gitti. Bundan sonra tüm okullarda velilerin yüzde 50'sinden fazlasının onayı alınarak ilgili eğitim öğretim yılı için okul kıyafetleri belirlenebilecek.

Kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmaları 4 yılda bir yapılacak. Velilerin çoğunluk kararına göre, okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak. 

Ders saatleri eşitlendi

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemeyle özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı.

 Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, güzel sanatlar liseleri ile Anadolu sağlık ve sağlık meslek liselerinin sınıf mevcudu 30, diğer ortaöğretim kurumlarının ise 34 olacak. Tüm ortaöğretim kurumlarında bir ders saati 40 dakika olarak eşitlendi.

Ortaöğrenim süresince en az 3 öğretim yılının bütün dönemlerinde takdir belgesi alan öğrencilere üstün başarı belgesi verilecek.

Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak.

Ortalama yükseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak. Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlarla alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan verildi.

İlkokula kayıtta düzenleme

Kamuoyunda ''düz lise'' olarak bilinen genel liselerin tümü Anadolu lisesine dönüştürüldü. Merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alan okullara yerleşemeyenler, meslek liselerine, bu liselerin bünyesindeki çok programlı liselere, imam hatip liselerine yönlenebilecek.

Öte yandan bakanlık bu yıl ilk kez, liselerde de uyum eğitim programı başlattı. Özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9'uncu sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması belirlenen 10 ilde yapıldı.

Liseye yeni başlayan öğrencilere 3 gün süreyle okul tanıtıldı, ortaöğretim sınıf geçme, ödül ve disiplin yönetmeliklerinde kendileriyle ilgili kılık-kıyafet, devam-devamsızlık gibi konularda genel bilgiler aktarıldı.

İlkokullara kayıt işlemlerinde de düzenlemeye gidildi. İlkokula yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları (2008 Ocak-Mart doğumlular) velisinin vereceği dilekçeyle, 69, 70 ve 71 aylık olanlar (2007 Ekim-Aralık doğumlular) ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporuyla okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecek. 

Öğretmen camiasına son yapılan atamalarla 40 bin öğretmen daha katıldı. Bakanlık 87 branşta, ilk kez KPSS'deki öğretmenlik alan bilgisi sınavı sonuçlarını da kullanarak öğretmen ataması yaptı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.