banner

Bakan Avcı açıkladı: Her öğrencinin bir ağacı olacak




Milli Eğitim Bakanı Avcı, "İnanıyorum ki imzalanacak protokolle her çocuğun ismen tanıdığı, gidip konuştuğu, suladığı, gözü gibi baktığı bir ağacı olacak" dedi.

Milli Eğitim ile Orman ve Su İşleri Bakanlıkları arasında okulların ağaçlandırılması ve okul ormanlarının oluşturulmasını amaçlayan protokol imzalandı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, okulların ağaçlandırılmasına yönelik protokol çerçevesinde, okullardan ne kadar fidan talep edilirse verileceğini belirterek, "Okullar veya milli eğitim camiası her ilde bir orman isterse onu da yapacağız. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı ormanları olacak" dedi. 

Milli Eğitim ve Orman ve Su İşleri Bakanlıkları arasında, okulların ağaçlandırılması ve orman işçilerinin eğitimine ilişkin iki protokol imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla Haydar Aliyev İlkokulu ve Ortaokulu'nda imza töreni düzenlendi. 

Avcı ve Eroğlu, okulun spor salonundaki törene gelişlerinde, kendilerini alkışlarla karşılayan öğrencileri el sallayarak selamladılar. Tören boyunca bakanlara, Sinem ve Efe isimli öğrenciler eşlik etti. 4. sınıf öğrencilerinden oluşan halk oyunları ekibinin Mardin Reyhanisini sergilediği törende, 6. sınıf öğrencisi Halide Özgümüş, "Ağaç ve Çocuk" isimli şiiri okudu. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, törendeki konuşmasına, 30 yıl boyunca farklı üniversitelerde ders verdiğini, öğrencileri gördüğünde de öğretmenlik günlerini hatırlayarak heyecanlandığını belirterek başladı. 

Türkiye'yi yeşillendirmek için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Eroğlu, geleceğin teminatı olan gençlere daha yeşil ortamlar hazırlamak, teneffüslerin ağaçların gölgesinde daha eğlenceli geçmesini sağlamak için bu protokolü hayata geçirdiklerini söyledi. Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki ilkokulunun bahçesinde hiç ağaç olmadığını ve bir ağacın gölgesine sığınma ihtiyacı duyduğunu anlatan Eroğlu, "En azından benim gibi ağaca, ağacın gölgesine hasret gencimiz olmasın diye ne gerekirse yapacağız" diye konuştu. 

İmzalanacak ikinci protokolün, Milli Eğitim Bakanlığının tecrübesinden yararlanarak orman köylülerinin eğitimine ilişkin olduğunu ifade eden Eroğlu, "Onların eğitimini de sizlere emanet ediyoruz. Ormanda çalışmak kolay değil. Orada çalışan insanların mutlaka iyi bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Sosyolojik, psikolojik ve teknik açılardan. 4-5 yıl zarfında 100 bin orman işçisinin eğitimi sağlanacak" diye konuştu.

Yılda üretilen fidan sayısını 75 milyondan 470 milyona çıkarıldı 

Yılda üretilen fidan sayısını 75 milyondan 470 milyona çıkardıklarını belirten Eroğlu, Türkiye'de her yıl kişi başına 7 fidan diktiklerini belirtti. Türkiye'nin iklimi itibarıyla yoğun yağış almadığını, bu nedenle de ağaçlandırmanın daha zor olduğunu kaydeden Eroğlu, bozuk orman alanlarının rehabilitasyonuna da büyük önem verdiklerini, geçen yıl sonunda tamamlanan çalışmayla yaklaşık 2 milyon 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını vurguladı. Bakan Eroğlu, son 5 yılda 2 milyar, son 10 yılda da 2 milyar 800 milyon fidanın toprakla buluştuğunu dile getirdi.

Ağaçlandırmada Türkiye dünya üçüncüsü

Öğrencilere ağaç sevgisi aşılanmasının önemine de işaret eden Eroğlu, artık herkesin "ağaçlara gözü gibi baktığını" söyledi. "Dünyada orman varlıklarının büyük ölçüde azaldığı bir dönemde Türkiye, orman varlıklarını hem hacim hem de alan olarak artıran nadir ülkelerden birisi. Ağaçlandırmada Türkiye dünyada üçüncü sıraya yükseldi" diye konuşan Eroğlu, 10 yılda odun servetinin 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe yükseldiğini aktardı. Orman alanlarının son 10 yılda 9 bin hektar arttığına dikkati çeken Eroğlu, üç yılda 27 bin okulun bahçesine 5,5 milyon ağaç dikildiğini vurguladı. 

"Bize çok değerli bir armağan veriyorsunuz"

Milli Eğitim Bakanı Avcı da Eroğlu'na okullara kazandırılan 5,5 milyon ağaç için teşekkür ederek, "Biz istiyoruz ki her öğrencimizin bir ağacı olsun, bu da 20 milyon demektir ve sizin cömertliğinize yakışır. İnanıyorum ki imzalanacak protokollerle her çocuğun ismen tanıdığı, gidip konuştuğu, suladığı, gözü gibi baktığı bir ağacı olacak" dedi. 

Eskişehir'de ortaokul öğrencisiyken, okullarının, bahçesinde ağaç olmayan bir binaya taşındığını, okul yönetiminin de dört-beş kişiye bir ağaç düşecek şekilde bahçeyi ağaçlandırdıklarını anlatan Avcı, "Ne zaman Eskişehir'e gitsem, okulumuzu ziyaret etsem diktiğimiz, suladığımız o ağacı selamlamadan dönmem. Onun için bize çok değerli bir armağan veriyorsunuz. Öğrenciler ve öğretmenler adına size çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanı Avcı, orman işletmelerinde çalışan köylülere verilecek eğitimin de verimli olacağına inandığını söyledi. 

Avcı ve Eroğlu, daha sonra okul bahçelerinin ağaçlandırılması ve okul ormanlarının oluşturulmasını hedefleyen protokol ile iş kazası riski yüksek olan orman işçilerinin eğitimine ilişkin protokolü imzaladı. 

Bakan Eroğlu, Avcı'nın kendilerinden her öğrenci için bir fidan istediğini anımsatarak, "Okullarımız ne kadar fidan talep ederse 81 vilayette bunları bu dönem teslim edeceğiz. Okullar veya milli eğitim camiası her ilde bir orman isterse onu da yapacağız. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı ormanları olacak" diye konuştu.

Öğrencilerle, bahçeye dikilen çam fidanlarına toprak atan ve can suyu veren Avcı ve Eroğlu, daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığınca temin edilen çam fidelerini öğrencilere dağıttı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.