banner

Başbakan Erdoğan’a fahri doktora verildi




Başbakan Erdoğan'a Pamukkale Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi

Başbakan Erdoğan'a Pamukkale Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, "Eğitimin önünde  hiçbir engel tanımıyoruz. Şu anda burs ve eğitim olarak 1 milyonu aşkın öğrenciye burs ve kredi veriyoruz. Anaokulundan doktoraya, hatta beşikten mezara kadar yaşam boyu, en kaliteli eğitimi 76 milyona sunmanın mücadelesini veriyor, çok önemli gelişmelere de şahit oluyoruz" dedi.

Pamukkale Üniversitesinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılış töreninde Başbakan Erdoğan'a fahri doktora unvanı verildi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, üniversite senatosunun Başbakan Erdoğan'a kamu yönetimi alanında fahri doktora verilmesi kararını okudu ve üniversite çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bağcı, daha sonra Erdoğan'a fahri doktora unvanı takdim etti ve cübbesini giydirdi.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Üniversite Senatosuna ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanına fahri doktora unvanı için teşekkür ederek, üniversitede yapımı tamamlanan 10 farklı eser ve hizmetlerin eğitim camiasına hayırlı olmasını diledi. 

Üniversitede yeni açılan eser ve hizmetlerin yapımında emeği geçen ve bağışta bulunan hayırseverlere de şükranlarını sunan Başbakan Erdoğan, Denizlili iş adamlarının "devlet versin, ben yapayım" anlayışıyla hareket etmeyen, kendi öz sermeyasi ile kendi ayakları üzerinde duran bir yapısı bulunduğunu ve bu anlayışıyla Denizli'yi dünyada saygın bir yere taşıdıklarını belirtti.  

Pamukkale Üniversitesindeki tören dolayısıyla tüm üniversitelerdeki yeni akademik yılın hayırlı olmasını ve başarılı geçmesini de dileyen Başbakan Erdoğan, hükümetleri döneminde eğitim alanında "sessiz devrim" gerçekleştirdiklerini, çok önemli atılımlar yaptıklarını anlattı. 

Erdoğan, 2002 yılında yüksek öğrenim bütçesinin 2,5 milyar lira olduğunu anımsatarak, 2013 yılında ise bu bütçenin, 2002 yılına göre yüzde 510 artışla 15 milyar liraya çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"11 yıl önce 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere toplam 76 üniversitemiz vardı. 11 yıl içinde 51 devlet, 48 vakıf olmak üzere 99 yeni üniversite kurduk. 104 devlet, 71 vakıf olmak üzere üniversitelerimizin Türkiye'deki toplam sayısı 175'e ulaştı. Artık Türkiye'de üniversitesi olmayan ilimiz yok. Şu anda 81 vilayetimizin tamamında üniversite var. Tabii eleştiri almıştır bizim bu anlayışımız. Bunu biliyoruz fakat biz de özelikle ülkemizin 'göç' denilen sıkıntılı yapısını, anlayışını geri çevirmek ve sosyal noktada fakir fukara, garip gurebayı, olur ya kendi ilinde çıkıp da farklı bir yerde okuma imkanı elde edemeyenlerin, kendi ilinde ilk, orta, lisesini bitirsin, tercihlerinde kendi ilini yapmak suretiyle orada da üniversitesini okuma şansına sahip olsun düşüncesinden hareketle buna ağırlık verdik. İstanbul, Ankara, İzmir dışındaki illerimizde de üniversite sayıları ikiye, üçe yükseldi. Buna paralel olarak yeni kurulan 51 devlet üniversitemize, 106 bin kadro ihdas ettik."

Üniversitelerdeki nitelikli akademik personel ihtiyacını karşılamak üzere her yıl dünyanın en iyi okullarında öğrenim görmek üzere, ciddi sayıda öğrenci gönderdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, 5 yılda 5 bin öğrencinin yurt dışına gönderilmesi projesi kapsamında, bugüne kadar 3 bin 97 öğrencinin yabancı dil, yüksek lisans ve doktora eğitimi için gönderildiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, öğrencilere yönelik destekleme çalışmalarını da anlatarak, üniversitelerdeki her türlü eylemde "parasız eğitim, harçlara son" gibi sloganlarla dile getirilen üniversite harçlarının kendi iktidarları döneminde kaldırıldığını söyledi.

Erdoğan, "Biz, hiçbir hükümetin kulak vermediği bu sese kulak verdik. Üniversitelerde birinci öğretimde öğrenci katkı paylarını kaldırdık. Artık, açık öğretim öğrencilerinden de harç alınmıyor. Onu da kaldırdık. Şartlar olgunlaştıkça, imkanlar elverdikçe eğitimle ilgili her türlü iyileştirmeye, adımı atmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, 2002 yılında 193 yurtta 188 bin öğrenciye hizmet verilirken, şu anda 365 yurtta 303 bin öğrenciye hizmet verildiğini, burs ve kredilerde  yüzde 522 oranında iyileştirme gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Öğrenci bursları neydi 45 liracık. Şu anda burs ve kredi 280 liraya çıktı, Kredi Yurtlar Kurumunda kalıyorsa beslenme yardımı olarak da 200 lira veriyoruz, 480 lira. Yüksek lisans öğrencisi 11 yıl önce 90 lira alıyordu, bugün 560 lira alıyor. Doktora 135 lira alıyordu, bugün 840 lira. İsteyen her öğrencinin istisnasız durumuna göre kredi ya da burs olacak şekilde bu ödemeyi aylık olarak yapıyoruz. Fakat nedense bazı öğrencilerimiz ısrarla 'burs olsun, kredi olmasın' diyor. Biz de diyoruz ki 'bunun olması, hepsinin burs olması mümkün değil.' Bu terazi, bu sıkleti de çekmesi lazım. Aslında kredinin faydası da var. Nedir o faydası? Siz üniversiteyi bitireceksiniz, sonra sigortalı bir işte işe başladığınız andan itibaren ödeme başlayacak, ödeme kolaylıkları da zaten gayet uygun.

Eğitimin önünde  hiçbir engel tanımıyoruz. Şu anda burs ve eğitim olarak 1 milyonu aşkın öğrenciye burs ve kredi veriyoruz. Anaokulundan doktoraya, hatta beşikten mezara kadar yaşam boyu, en kaliteli eğitimi 76 milyona sunmanın mücadelesini veriyor, çok önemli gelişmelere de şahit oluyoruz. İdeal noktada değiliz, bunun farkındayız ama bunu siz değerli hocalarımızla aşacağız. Akademisyen noktasında sıkıntımız var. Bizim çok daha fazla sayıda akademisyene ihtiyacımız var."

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından üniversitede yapımı tamamlanan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, otomotiv teknolojileri araştırma laboratuvarları, gıda mühendisliği laboratuvarları, kampüs altyapı saha düzenlemesi, tıp fakültesi eğitim blokları gibi yapımı tamamlanan tesislerin açılışını yaptı. 

Açılışa Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti Denizli ve çevre illerin milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.