banner

Okullar eylemlerle zincire alınacak




Sivil toplum kuruluşları mecliste görüşülen eğitim reformuna karşı eyleme geçti. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Türkiye genelinde "okulumuza, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz" temasıyla okullar etrafında zincir halkaları oluşturarak, eğitim sistemine getirilmek istenen 4+4+4'ü protesto etti.
egitim eylemEylemciler, uyarılarının dikkate alınmaması ve 4+4+4’ün Meclis’ten geçmesi halinde Türkiye genelinde iş bırakacaklarını açıkladı. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçen kesintili zorunlu 4++4+4 sistemine karşı “Okulları güvence altına almak için Türkiye genelinde okul çevresinde zincirler oluşturarak” yeni eğitim sistemini protesto etti. STK’lar Ankara’da başkentin en işlek caddelerinden Yüksel Caddesi’nde bulunan Mimar Kemal İlköğretim Okulu etrafında zincir oluşturarak, hükümete uyarıda bulundu. Ellerinde “okulumuza, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkıyoruz”, “çocuk işçiliğine son”, “çocuk gelinlere hayır” ve “gerici eğiteme hayır” yazılı pankart ve dövizler taşıyan eylemciler, okul etrafında el ele tutuşarak zincir oluşturdu. “Yeni eğitim sisteminden okulları korumak adına” böyle bir eylem gerçekleştiren STK’ların gösterisine Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile Anadolu Ajansı çalışanlarının sendikadan istifaya zorlandığı gerekçesiyle açıklık grevi yapan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi de destek verdi.

EĞİTİM EMEÇİLERİ YASANIN MECLİSTEN GEÇMESİ HALİNDE İŞ BIRAKACAK

 Mimar Kemal İlköğretim Okulu önünde eylemciler adına bir açıklama yapan KES Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Türkiye’nin dört bir yanında okulların etrafında zincir oluşturarak eylem gerçekleştirdiklerini ve tüm kesimlerin Meclis Milli Eğitim Komisyonu’ndan tartışmalarla geçen düzenlemeye yönelik tepkisini kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. Hükümetin söz konusu tasarı ile esas amacının zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak olmadığını, gerçek niyetlerinin dindar bir gençlik yetiştirmek olduğunu savunan Tombul, tasarının yasalaşması halinde özellikle 2'nci kademeden itibaren çocuk işçiliğinin önünün açılacağına dikkat çekti. Tasarının diğer bir amacının ise dinsel eğitimi yaygınlaştırmak olduğunu savunan Tombul, “Hükümetin yıllardır takındığı ‘benim dışımda kimseye söz vermem’ anlayışı bu tasarı komisyondan geçerken bir kez daha kendini göstermiştir” dedi.

Düzenlemeye karşı parasız, bilimsel, ana dilde eğitimi savunduklarını ifade eden Tombul, sonuç alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. Bugün gerçekleştirdikleri eylemin uyarı niteliğinde ve sembolik olduğunu söyleyen Tombul, uyarılarının dikkate alınmaması halinde 17 Mart Cumartesi günü Ankara’da Kolej Kavşağı’nda buluşarak geniş çaplı bir eylem gerçekleştireceklerini ifade etti. Tombul, tasarının Meclis’ten geçerek yasalaşması halinde ise eğitim emekçileri olarak yurt çapında grev yapacaklarını açıkladı. Tombul, “Tasarı yasalaşırsa tüm yurdu eylem alanına çevireceğiz” diye konuştu.

EYLEMCİLER İLE POLİS KARŞI KARŞIYA GELDİ

Mimar Kemal İlköğretim Okulu’nun önünde gerçekleştirilen eylemin ardından göstericiler, Eğitim-Sen’in “sevk işlemleri eylemi” için gerçekleştirdikleri protestoya destek vermek için Milli Müdafaa Caddesi’ne yürümek istediler. Yüksel Caddesi üzerinden tek sıra halinde ellerinde pankart ve dövizler taşıyarak Milli Müdafaa Caddesi’ne yürümek isteyen protestoculara polis Atatürk Bulvarı üzerinden geçişlerine izin vermedi. Bunun üzerine eylemciler de metro alt geçidine yöneldi. Metro alt geçidinde de polisin eylemcilerin önünü kesmesi üzerine kısa süren bir arbede yaşandı. Buradaki protestocular polise karşı, “Emekçiyle değil çeteciye barikat” ve “imamın ordusu olmayacağız” sloganları atarak tepgi gösterdi ve barikatı yarmaya çalıştı.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın da müdahale ettiği olaylarda polis, eylemcilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine eylemcilerde metro alt geçidinin bir başka kapısına yöneldi. “Dün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla metro alt geçidinde kısa süreli eylem gerçekleştiren göstericiler, daha sonra güvenlik güçlerinin eşliğinde Milli Müdafaa Caddesi giriş yaptı. 4+4+4 sistemini protesto eden göstericiler, “sevk işlemleri eylemi” için sokaklarda olan Eğitim-Sen ile buluştu. Milli Müdafaa Caddesi’nde buluşan grup burada da 4+4+4 eğitim sistemine ilişkin açıklamada bulunduktan sonra “4+4+4 ile çocuk gelinlere, çocuk işçiliğine, gerici, ırkçı, piyasacı eğitime” hayır yazılı pankartın ardında Milli Eğitim Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis eylemcilerin bakanlığa yürümesine izin vermiyor. Gösteri halen devam ediyor. (Radikal)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.