banner

Doğum izni 18 aya çıkıyor




Doğum izni ve çocuk teşviki ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi. Doğum izni yeni düzenlemeyle 18 aya çıkacak ve kadınlara esnek çalışma hakkı getirilecek.

doğum izni 18 aya çıktıHükümetin ailede çocuğu teşvik etmek ve kadın istihdamını arttırmak için hazırladığı pakette son aşamaya gelindi.

İlgili bakanlıkların yaptığı çalışma Başbakan'a bir süre önce sunuldu. Pakette annelerin çalışma yaşamını değiştirecek pek çok madde yer alıyor.

Çocuk teşviği paketinden beklenen en önemli değişiklik kadınların doğum sonrası izinlerinin artması. Pakete göre, 16 hafta olan doğum izni 18 haftaya çıkarılacak.

Doğum yapan kadına, ücretli izni tamamladıktan sonra "esnek çalışma imkanı" sağlaması da merakla beklenen düzenlemelerden.

Doğum sonrası ücretli iznini tamamlayan kadına ilk çocukta 6 aya kadar "esnek çalışma hakkı verilecek. Esnek çalışmadan yararlananlar çalışma saatini kendi belirleyecek. Esnek çalışmada kadın belli bir süre daha önce aldığı tam maaşıyla çalışabilecek. Söz konusu sürenin bitiminde kadın aynı hakkı tekrar isterse daha az maaşla esnek çalışmaya devam edecek.

Pakette en çarpıcı düzenlemelerden biri de erkeklere askerlikteki süre için uygulanan "kademe derece" ilerlemesinin, kadınların doğum izinlerinde de geçerli olması.

Örneğin bir kadın doğum izninde olduğu süre için sigortaya borçlanacak. Kendi cebinden bu sürenin sigortasını öder ise terfisi kaldığı yerden devam edecek.

Bu düzenleme ile birçok kadın memurun  bir yıla aşkın süreyle terfilerinde hak kaybına uğraması engellenecek. Ayrıca kadın memurlar hamileliğin 6. Ayından itibaren ve doğumdan sonraki 1 yıl başka yere tayin edilemeyecek.

Başbakan Erdoğan'ın açıklayacağı çocuk teşvik paketi "Türkiye için nüfus ve aile politikaları kapsamında yapılan mevzuat çalışmaları" adıyla kamuoyuna açıklanacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.