banner

Zengin iş adamına verilen doktora İsveç’i ayağa kaldırdı




Yabancı karşıtı parti Fremskrittspartiet'e verdiği destek ile tanınan Norveç'in en zengin işadamlarından Olav Thon'a, İsveç Karlstad Üniversitesince doktora unvanı verilecek olması tartışmalara neden oldu

Norveç'in en zengin işadamlarından, yabancı karşıtı parti Fremskrittspartiet'e verdiği destekle bilinen Olav Thon'a, İsveç'te doktora unvanı verilecek olması tartışmalara yol açtı.

Taktığı kırmızı örgü beresiyle Norveç'te herkesin tanıdığı 90 yaşındaki Norveçli işadamı Olav Thon'a İsveç'teki devletin finanse ettiği Karlstad Üniversitesi Edebiyat ve Sosyal Bilimler Fakültesinin vermeyi kararlaştırdığı doktora unvanı ülkede tartışma yarattı. Kararı ülkedeki yabancı karşıtları büyük bir sevinç ile karşılarken, ırkçılığa karşı çıkanlar, doktora unvanının yabancılara karşı duran partiyi destekleyen Thon'a verilmesi kararının üniversiteye onur kaybettirdiğini savundu.

Üniversitenin öğretim görevlilerinden bir bölümü törene katılmayacağını açıklarken, gazeteciler ve din adamları da Thon'a unvan verilmesine karşı çıktı.

Tartışmaların artması üzerine Karlstad Üniversitesi Rektörü Asa Bergenheim, yaptığı açıklamada, politik görüşlerin destekçisi olmadıklarını, dış politika ile ilgilenmediklerini, üniversite olarak temel değerlere sahip çıktıklarını ve desteklediklerini kaydetti. Norveçli işadamı Thon'un üniversitenin de bulunduğu bölgede ticari yatırımlarıyla iş imkanları yarattığı ve bu alanda işletmelere katkı sağladığını vurgulayan Rektör  Bergenheim, Norveçli işadamının bu yöndeki çalışmalarının üniversiteye katkı sağladığını belirtti.

Norveçli işadamı Olav Thon'un tilki kürkü işi ile iş hayatına atıldığı biliniyor.

Doktora unvanı töreni, Karlstad kentindeki üniversitede yarın düzenlenecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.