banner

Hamzaçebi:4+4+4 eğitime yönelik eleştirilerini söyledi




CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi:  Komisyonda iç tüzüğe aykırı hareket edildi. Meclis Başkanı, teklifi komisyona iade etmeli.Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan gerginliği anlatan ve 4+4+4 eğitim modeline yönelik eleştirilerini dile getiren Hamzaçebi, cumhurbaşkanlığı seçimi ve 2B yasası ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

BANT APARATINI BAŞKAN'A FIRLATMADIM

"Böyle bir olayla (bant aparatı atması) anılmayı istemem ama olayı bütün açıklığıyla ifade etmek isterim. O gün Mili Eğitim Komisyonu'nda 4+4+4 teklifinin görüşüleceği gün grup başkanvekilleri ve milletvekili arkadaşlarımızla komisyona gittik. Ama komisyon olağanüstü ölçüde milletvekili sayısıyla AKP'li arkadaşlar tarafından doldurulmuştu. Bize ayrılan 4 tane koltuk gördük. Hıncahınç ölçüde o koltukların arka tarafları, ön tarafları AKP'li milletvekilleri tarafından dolduruldu. Komisyon üyesi arkadaşlarımızdan 4-5 üye salona girdiği zaman ilerleme imkanı olmadı. Başkanlık divanının önünde çok sayıda AKP'li milletvekili var. Onlar da kendilerine göre başkanlık divanını korumaya almışlar. Böyle bir ortamda gerilim yaşanıyor. Her an kötü şeyler olabilir, sükunet gerekiyor. Fakat oradaki AKP'li grup başkanvekili arkadaş, konuşmaları duymuyorum ama, başkanla diyalog içinde. Böyle bir ortamda Komisyon Başkanı görüşmeleri başlattı. Milletvekili arkadaşlarımız yerlerde, sonradan Engin Altay olduğunu öğreniyorum, tekmeleniyor. Böyle bir ortamda görüşmelere başlayınca ben de bunun doğru olmadığını ifade etmek için başkanlık divanına yürüdüm. Sesimi de duyuramıyorum. 'Sayın Başkan' diye sesleniyorum, önümde bir duvar var. Biri de beni iteliyor, tanımıyorum, 'Ben milletvekiliyim' diyor. Koruma zannettim ilkin. Milletvekilleri kendilerine göre bir önlem almışlar. AKP'li başkanvekili beni görüyor ama çabama destek vermiyor. Sayın Başkan diye seslendikçe genç milletvekili beni engelliyor. Hatta hoş olmayan sözler de sarf ediyor. Hâlâ başkana sesleniyorum. Ama Başkan, teklif metnini okuyor, nE dediği anlaşılmıyor. Sayın Başkan'ın önüne iç tüzüğü bıraktım, amacım beni fark etmesini sağlamaktı. İç tüzük, 'Kavga gürültü var ise komisyon başkanı görüşmeyi başlatmaz' diyor. Orada plastik bir bant aparatı var. Sayın Komisyon Başkanı bunun 300-400 gram olduğunu söyledi, Meclis Başkanı yarım kiloya, Başbakan da bir kiloya çıkardı. Ben, 'Beni fark et' anlamında barikatın üzerinden Sayın Başkan'ın önündeki masaya attım. Bütün samimiyetimle söylüyorum. Sayın Başkan'ı hedef almadım. Sayın Komisyon Başkanı olayı kendince anlattı. Olay tamamen benim anlattığım gibidir. 'Bundan mutlu oldunuz mu' derseniz, tabii ki mutlu olmadım."

HUKUKSUZLUĞU BANT APARATIYLA ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR
"Orada büyük bir hukuksuzluk yaşanıyor. Bırakalım, gerilimli ortamda Komisyon Başkanı'nın oturumu durdurması gerektiğini, bizim hiçbir temsilcimize söz hakkı verilmedi. İç tüzük 29. maddesine göre, komisyonlarda istem sırasına göre söz verilir. Çok uzadığı için görüşmeler, konuşmaları sınırlandırıyorlar. Sayın Başkan kendi oylattığı önergeye bile uymuyor. 7 kere söz talebi var, benim ve arkadaşlarımın yazılı söz talepleri var. Bu kadar hukuksuzluk yaşanmışken, bu hukuksuzluğu bir bant aparatıyla örtmeye çalışmak samimiyetle bağdaşmaz. 


Bu, aynı zamanda anayasaya da aykırı. Milletvekilleri yasama görevini yapacak. Milletvekili görüşünü ifade etmek zorundadır. Bu yapılmadığı zaman açık bir şekilde anayasaya aykırılık vardır. Meclis başkanları daha önce 4 kez iç tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle yasaları komisyona iade etti." 


128 SAAT DAHA KONUŞMAMIZ LAZIMDI
"8 yıllık kesintisiz eğitim konuşulurken bugün AKP'de olup o gün RP'de olan milletvekilleri o gün tasarıya karşı konuşuyorlardı. O tasarı 11 maddelik bir tasarı ve 93 saat konuşulmuş. Şimdiki teklif, 26 madde ve 91 saat konuşulmuş. O süreye göre bugün 128 saat daha görüşmek gerekir ki, 97 yılındaki süreyi tutturalım. 'CHP
 çok konuşuyor' şeklindeki eleştiri 'Biz olursak konuşuruz, CHP olursa konuşmaz' demektir. Bir milletvekili 12 saat konuşmuş ama bir milletvekili 10 dakika konuşmuş. Toplam süre 91 saat... Demokratik olmayan bir tutum var. Bunu kimse milletin gözünden kaçırmamalı. Milletvekilinin yapacağı şey konuşmaktır. Bir yandan görüşümüzü ifade ederken bir yandan milleti dahil etmek... Bize verilen imkan içinde demokratik bir şekilde milleti sürece ortak etmek istiyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.