banner

Yeni kimlik kartlarıyla sürücü belgeleri 2014'te kullanılacak




 

İçişleri Bakanı Güler, Yeni çipli kimlik kartlarıyla sürücü belgelerinin 2014’ten itibaren kullanılmaya başlanacağını belirtti. Güler, 6 aylık eğitimle de ilk etapta toplam 10 bin koruma memuru alınacağını ifade etti.

İçişleri Bakanı Güler, hassas yerlerin, binaların, tesislerin, kişilerin korunmasıyla ilgili emniyet hizmetleri sınıfı içerisinde "koruma memurluğu" adı altında yeni bir sınıf oluşturduklarını hatırlattı. Bu konudaki çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güler, Bakanlar Kurulu'na sunmayı planladıklarını bildirdi.  

Koruma memurlarında fiziki niteliklerin ön plana çıktığını, polisi koruma işiyle meşgul etmek istemediklerini vurgulayan Güler, "Bunlar statlarda korunacak görevleri de üstlenecek. Bugün polisimizin değişik ihtisas alanları var, 253 bin kişilik bir teşkilatın 30 bine yakın bölümünü biz binalarla, tesislerle, kişilerle veya özel güvenliğin yapamadığı yerlerdeki alınan tedbirlerle meşgül ediyoruz. Halbuki polisin başka ihtisas alanları var" diye konuştu. 

En az lise mezunu, 172 metre boyundaki erkeklerle, 165 metre boyundaki kadınların koruma memurluğuna başvurabileceğini ifade eden Güler, sınav tarihinin belirlenmesi için ilgili kanunun çıkmasını beklediklerini söyledi.

6 yıl görev yapana polislik imkanı

Güler, "Bizim niyetimiz yıl sonuna kadar, tabii bütçe görüşmelerindeki takvimi de dikkate alarak en kısa zamanda, Bakanlar Kuruluna sunarak, kanunlaştırmak istiyoruz. Hemen 2014'ün başından ilk fırsatta 4 aylık bir eğitim, 2 aylık da tatbiki bir eğitim olmak üzere ilk planda 10 bin kişiyi bir yıl içinde düşünüyoruz. Maaşları polislerden çok az farklı olacak. Arkadaşlarımız 6 yıllık başarılı görev sürelerini bitirirlerse polis de olabilecekler" dedi.

Çipli nüfus cüzdanları yılbaşından itibaren dağıtılmaya başlanacak

İçişleri Bakanı Muammer Güler, uluslararası standartlara uygun çipli ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartlarının yılbaşından itibaren 3 yıl içerisinde bütün vatandaşlara dağıtılacağını, yeni sürücü belgelerinin de Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğünde bir baskı merkezinden basılarak, kişilerin adreslerine gönderileceğini söyledi.

Bakan Güler, AA muhabirine, Bakanlığının yürüttüğü önemli projeler arasında yer alan çipli nüfus cüzdanının, uluslararası standartlara uygun ve çok gelişmiş güvenlik ögelerini içeren kimlik kartları olduğunu söyledi.

Türkiye'deki bütün nüfus kimlik kartlarını 3 yılda değiştirmeyi planladıklarını anlatan Güler, "2014'ten itibaren başlayacak, 3'te biri 2014, 3'te biri 2015 ve 2016 olmak üzere her yıl 25-30 milyon aralığında, yeni ürettiğimiz nüfus cüzdanlarını dağıtmış olacağız" dedi.

Güler, Nüfus Kanunu'nda uluslararası standartları öngören bir değişikliğe gidilmesinin planlandığını dile getirerek, çalışmaları en kısa zamanda tamamlayıp, Bakanlar Kuruluna sunmayı amaçladıklarını ifade etti. 

Bakan Güler, sürücü belgelerinin de şekil, içerik ve güvenlik unsurları açısından AB kriterlerine uygun hale getirildiğini anlattı.

Yeni sürücü belgesi

Sürücü belgelerinin tek merkezden basımı için Gölbaşı'ndaki Emniyet Genel Müdürlüğü tesislerinde bir baskı merkezi oluşturulduğunu dile getiren Güler, "Bastırılan hüviyetler, aynı zamanda barkod niteliği de taşıyacak, bunlarda çip yok, barkod var. Bunlar kimliklendirilerek şahısların adreslerine gönderilecek" diye konuştu.  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.