banner

Ruhban Okulu’nun açılması için yasal bir engel yok




Başbakan Yardımcısı Arınç, Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili yaptığı açıklamada okulun yeniden eğitime açılması konusunda yasal bir engel olmadığını belirtti. Arınç, "Bu bir siyasi iradedir. Açılması gerekiyorsa açılır, açılmaması gerekiyorsa, bazı engeller varsa açılmaz.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Heybeliada Ruhban Okulu ile ilgili tartışmalara değindi.

Arınç, okulun 1840 yılında açıldığını, 1971 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü, Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldığını anımsattı.

Anayasa Mahkemesi kararırının, okulun üç yıllık teoloji eğitimi veren kısmı ile ilgili olduğunu belirten Arınç, ancak lise kısmını da kendilerinin, 'bu durumda eğitim yapamayız' düşüncesiyle kapatmak zorunda kaldıklarını hatırlattı.

Okulun yeniden eğitime açılması konusunda yasal engel olmadığını anlatan Arınç, "Bu bir siyasi iradedir. Açılması gerekiyorsa açılır, açılmaması gerekiyorsa, bazı engeller varsa açılmaz. Din mensupları, kendi din adamlarını yetiştirmek için böyle bir ihtiyaç duyuyorlarsa bunu karşılamak her hükümetin görevidir. Anayasa Mahkemesi'nin kararını yeniden önümüze koyarak, pozitif düşünmek suretiyle bu okulun eğitime açılması bence mümkündür" diye konuştu.

TDK'ya yönelik eleştiriler

TDK'ya yönelik eleştirileri yanıtlayan Arınç, "(Biz Türk dilini bütün yabancı etkilerden arındıralım) dersek, hepimizin isminin Arapça ya da Farsça olduğunu söyleyebiliriz. Biz öyle bir medeniyetiz ki her dilden almışız, özümsemişiz güzel bir dil olarak kelime haznemizi zenginleştirmişiz" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.