banner

Hukuk eğitimi için yeni düzenleme geliyor




Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hukuk eğitiminin masaya yatırılması gerektiğini belirterek, bu konuda yapılan çalışmanın yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Ergin, Hukuk ve Hayat Derneğinin 10. kuruluş yıl dönümü programında konuştu.

Göreve geldiklerinden bu yana özellikle adliyelerin fiziki koşullarında iyileştirme yaptıklarını, ceza infaz sisteminde önemli mesafeler alındığını söyleyen Ergin, insan kaynaklarının da nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesine çalışıldığını belirtti. Ergin, "Türkiye'de güven veren adaleti tesis edeceksek, hakim, savcı, avukatın yanında yazı işleri müdürü, zabıt katibi, icra memuru, infaz koruma müdürleri dahil eğitim düzeylerini güçlendirmek zorundayız" dedi.

Türkiye'de 13 bin 500 civarında hakim-savcı bulunduğunu, 100 bin kişiye 6 savcı, 11 hakim düştüğünü söyleyen Ergin, bu sayının bazı Avrupa ülkelerinin yarısı olduğuna işaret etti. Bakan Ergin, "Fiziki altyapıyı çözdük, teknik, teknolojik altyapıyı çözdük, cezaevlerinin sorunlarını aştık, mevzuattan kaynaklanan sorunları aşmak için mevzuat külliyatını yeniledik. Şimdi insan kaynaklarının nicelik ve nitelik olarak tahkimi sorunu önümüzde" diye konuştu.

Hukuk eğitimi masada

Hukuk eğitiminin masaya yatırılması gerektiğine işaret eden Ergin, şunları söyledi:

"4 yıllık hukuk eğitiminden sonra 1 yıllık stajını tamamlayıp avukat cübbesi giyilmesi, 2 yıllık stajı bitirip kürsüye çıkılıyor olması en büyük handikapımız. 4 yıllık eğitim, hukuk fakülteleri için yeterli mi değil mi, ders eklemek gerekiyor mu, eğitimin ilk yıllarından sonra öğrenciler arasında seviye tespit gerekli mi, bu konu başlıkları masa üzerinde, bilim heyetinin çalışmaları arasında. Önümüze bir takım raporlar gelmeye başladı. Bunları yakın gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Bunu yargının paydaşlarıyla da paylaştıktan sonra sonucu parlamentoya taşırız. Radikal adımlar atmanın hazırlığı içindeyiz. Eğitimin tahkim edilmesi, gerekirse eğitim yılının artırılması düşünülüyor. Bitirdikten sonra doğrudan hakim, savcı, avukat olunmasını arzu etmiyoruz. Adayların kamuda istihdamı ile adliyelerde yargılama faaliyetleri içinde yoğrularak belli süre çalışmaları, ondan sonra belli sınavlara tabi tutularak hakim, savcı, avukat olmak isteyenlerin ayrıştırılması, titri kazandığı anda kendine özgüveni gelmiş, neyi, nerede bulacağını bilen hakim, savcı, avukatın ana aksı oluşturduğu bir yargıdan korkmamak gerekir."

"Kendi memurlarımı oturtacak yer bulamıyorum, seni nereye koyayım"

Bakan Ergin, 1987 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Hatay Adliyesi'ne staj yapmak üzere gittiğini belirterek, burada başkatiple yaşadığı diyaloğu anlattı. Başkatibin kendisine, "staj yaptı" belgesini 15 gün sonra gelip alabileceğini söylediğini belirten Ergin, "(Staj yapmak istiyorum) dedim. (Kendi memurlarımı oturtacak yer bulamıyorum, seni nereye koyayım) dedi. (Ben sandalyemi getiririm) deyince daha da kızdı" şeklinde konuştu.

Başkatibin kendisini, camekanla kapatılmış savcılıkta adli sicil almaya gelenler için ayrılan küçük pencerenin önüne oturttuğunu, o dönemde bilgisayar da olmadığı için yüzlerce sayfa arasında sicil kaydı taraması yaptığını anlatan Ergin, "Yani avukat adayı Sadullah Ergin klasör klasör dosyaları tarıyor. Sabıka var mı yok mu çeviriyorsun. Yazı işleri bize resmen mobbing uyguluyor" diye konuştu.

Sonradan stajını tanıdığı bir avukatın yanında yaptığını anlatan Ergin, bu sorunları herkesin yaşadığını, avukatların pratikle yüzleşmeden mesleğe atıldığını söyledi. Bakan Ergin, şöyle devam etti:

"Şu anda üzerinde çalıştığımız tabloyu yakın gelecekte kamuoyuyla paylaşacağız. Kamunun şemsiyesi altında mesleki birikimi artıracağız. Sonra bir takım sınavlarla belli noktalara gelmiş hakim, savcı ve avukat adaylarımızla, mesleğe aktardığımız genç hukukçularla gelecekte arzu ettiğimiz tabloyu yakalamamız daha kolay olacak. Bu teklifleri getirdiğimiz zaman bir miktar gürültü çıkacak ama bu yapılan çalışmalar, mesleğe girdiklerinde onların hayrına, ülkemizin, yargı sistemimizin hayrına olacak sonuçlar doğuracak."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.