banner

Türkiye, ABD’ye en çok öğrenci gönderen 10. ülke




ABD’ye en çok Çinli ve Hintli öğrenciler eğitim görmek için gelirken, Türkiye ABD’ye en fazla öğrenci gönderen 10. ülke konumunda. ABD’de eğitim gören Türk öğrencilerin büyük bir kısmı bu ülkeyi lisansüstü eğitim için tercih ediyor.

IIE tarafından hazırlanan “Open Doors 2013” raporuna göre ABD’deki yaklaşık 20 bin uluslararası öğrencinin 11 bin 278’ini Türkler oluşturuyor. Bu rakamla ABD’ye en fazla öğrenci gönderen 10. ülke olan Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya’yı da geride bırakarak Avrupa’dan ABD’ye en çok öğrenci yollayan ülke konumunda

ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu’nun desteğiyle Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından hazırlanan “Open Doors 2013” raporu, Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen toplantıda açıklandı.

ABD’de her yıl hazırlanan rakamlara göre, 2012-2013 akademik yılında ABD’de bulunan 819 bin 644 öğrencinin 11 bin 278’ini Türkler oluşturuyor. Bu rakamla Türkiye, ABD’ye öğrenci gönderen ülkeler listesinde dünyada sırasıyla Çin, Hindistan, Güney Kore, Suudi Arabistan, Kanada, Tayvan, Japonya, Vietnam ve Meksika’dan sonra onuncu sırada bulunuyor. Öğrenci sayısıyla Almanya, İngiltere, Fransa ve İspanya’yı da geride bırakan Türkiye, Avrupa’da ABD’ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerin başını çekiyor.

ABD en çok lisansüstü eğitim için tercih ediliyor

2012-2013 döneminin verilerine göre ABD’de eğitim gören Türk öğrencilerin büyük bir kısmı bu ülkeyi lisansüstü eğitim için tercih ediyor. ABD’deki Türk öğrencilerin yüzde 29,3’ü üniversite eğitimi, yüzde 52,8’i lisanüstü eğitim, yüzde 7,3 ise diğer düzeylerde eğitim alıyor. İsteğe bağlı staj için ABD’yi tercih eden Türk öğrencilerin sayısı ise yüzde 10,6 oranında.

Toplantı sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan IIE Başkanı Allan Goodman, Türk öğrencilerin ilgisinin bu akademik yıldaki yüzde 5,8’lik azalmaya rağmen artacağını ümit ettiğini söyledi. Goodman, “Türkiye, Amerikan yüksek eğitiminin büyüyen bir parçası. Türkiye, Avrupa’da büyük bir ülke olduğu gibi dünyada da büyük bir güç. Bu nedenle ABD’ye gelen Türk öğrencilerin sayısının azalacağından çok artacağını ümit ediyorum” diye konuştu. Goodman, Türk öğrencilerinin sayısındaki azalmada dünyada etkili olan finansal krizin etkili olduğunu düşündüğünü kaydetti. 

IIE’nin raporuna göre Türkiye’yi Brezilya, Almanya, İngiltere, Nepal ve İran ülkeleri izliyor.

En çok talep Çinli öğrencilerden

Rapora göre, 2012-2013 öğretim döneminde ABD’ye yüzde 21 artışla en fazla Çinli öğrenciler talep gösterdi. Yaklaşık 235 bin Çinli öğrencinin okuduğu ABD’de, bu öğrencilerin oranı toplam yabancı öğrencilerin yüzde 29’unu oluşturdu. 

ABD’ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerden Hindistan’dan gelen öğrenci sayısı ise bu yıl geçen yıla göre yüzde 3,5 azaldı. Buna rağmen yabancı öğrenciler arasında Hintlilerin oranı yüzde 12 ile Çinlilerden sonra ikinci sırada yer alıyor. ABD’de yaklaşık 96 bin 754 Hintli öğrenci eğitim alıyor.

Çin ve Hindistan’ı takip eden ülke ise 70 bin 627 öğrenci ile Güney Kore. Bu ülkenin gönderdiği öğrenci sayısı 2012-2013 döneminde yüzde 2,3 azalsa da Çin, Hindistan ve Güney Kore’nin öğrenci sayısı ABD’deki toplam yabancı öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 49’unu oluşturuyor.

Yabancı öğrenciler eyalet olarak en fazla California, New York ve Texas’ı tercih ediyor. Buna göre, California eyaletinde 111 bin, New York’ta 88 bin ve Texas’ta 62 bin yabancı öğrenci eğitim alıyor.

Yabancı öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerin başında Güney California Üniversitesi geliyor. Yaklaşık 10 bin uluslararası öğrenciye sahip bu üniversiteyi 9 bin 800 öğrenci ile Illinois Üniversitesi ve 9 bin 509 öğrenci ile Purdue Üniversitesi izliyor.

ABD’ye gelen yabancı öğrenciler en fazla işletme ve yönetim ile mühendisliğe ilgi gösteriyor. Matematik ve bilgisayar mühendisliği ise diğer en çok ilgi gören alan.

Yabancı öğrenciler ABD ekonomisine 24 milyar dolarlık katkı sağlıyor

Raporun tanıtımında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu’ndan sorumlu müsteşar Evan Ryan, ülkeye gelen uluslararası öğrencilerin sayısının artışından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğrencilerin kaliteli bir eğitime sahip olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ryan, yabancı öğrencilerin ABD ekonomisine büyük katkı sağladığını kaydetti. Ryan, “ABD’ye gelen öğrencilerin sayısı geçtiğimiz yıla yüzde 7,2 artış gösterdi. Uluslararası öğrencilerin sayısı ülkedeki toplam 21 milyon öğrencinin yüzde 4’ünden azını oluşturuyor. Uluslararası öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı ise 24 milyar dolar” diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.