banner

İmam hatip okullarının sayısı arttı




İmam hatip okullarına artan talep doğrultusunda, imam hatip lisesi sayısı 850'ye; imam hatip ortaokulu sayısı ise bin 367'ye ulaştı

İmam hatip okullarına artan talep doğrultusunda, imam hatip lisesi sayısı 850'ye, imam hatip ortaokulu sayısı ise bin 367'ye ulaştı.

Milli Eğitim Bakanlığınca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu için hazırlanan kitapçıkta, imam hatip lisesi öğrencilerinin yükseköğretime geçişindeki katsayı uygulamasının değiştirilmesinden sonra bu liselere olan talebin gittikçe arttığı belirtildi.

Buna göre, söz konusu talebi karşılamaya yönelik, 2012-2013 öğretim yılında 708 olan imam hatip lisesi sayısı 850’ye, bin 99 olan imam hatip ortaokulu sayısı ise bin 367’ye ulaştı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız öğrencilerin okullaşma oranını artırmak amacıyla bölgeden gelen talepler doğrultusunda kız imam hatip liseleri ve kız pansiyonlarının sayısı önemli oranda arttırıldı. Bu çerçevede 2012 yılından itibaren 36 kız imam hatip lisesi ve 10 kız pansiyonu açıldı.

Proje imam hatip liseleri yaygınlaşacak

Bakanlıkça, İstanbul’da ve Denizli’de başarılı ve hafız öğrencilerin okuması ve akademik düşünceye sahip öğencilerin yetiştirilmesi amacıyla belirli standartlara sahip proje imam hatip liseleri de açıldı.

Bu okulların büyükşehirlerde yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar yürüten Bakanlık, ayrıca proje okullarında okuyan başarılı öğrencilerin farklı kültürleri tanımaları ve yabancı dil öğrenmeleri için çeşitli ülkelerle öğrenci değişimi çalışmaları da yürütüyor.

3 uluslararası imam hatip lisesi bulunuyor

Müslüman ülkeler ile içinde Müslümanların yaşadığı ülkelerin eğitimli din görevlisi ihtiyacını karşılamak, ilgili ülkelerle ikili ilişkileri geliştirmek ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla Kayseri, İstanbul ve Konya’da yabancı uyruklu öğrencilerin okuduğu 3 uluslararası imam hatip lisesi bulunuyor. 

Halen bu okullarda 80 ülkeden 551 öğrenci öğrenim görüyor. Başta Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere din eğitimi alanında Türkiye'nin tecrübelerine ihtiyaç duyan Rusya, Batı Trakya, Romanya, Somali'ye program, materyal ve rehberlik desteği sağlanıyor.

2014 yılı hedefleri

Bakanlık, ayrıca 2014 yılında imam hatip ve Anadolu imam hatip liselerinin son sınıfa geçen öğrencilerinden başarılı olanları mesleğe daha iyi hazırlamak, yetiştirmek için kursiyer ve kurs merkezi sayısını talep doğrultusunda artırmayı hedefliyor. Öğrencilerin mesleki gelişimlerine imkan verecek etkinlikler de arttırılacak.

Milli eğitimin amaçlarına uygun olarak öğrencilerin, mihrapta, minberde, mesleki faaliyet ve uygulamalarda başarı göstermeleri, mesleki, sosyal ve kültürel yönden kendilerini geliştirerek özgüven duygusu kazanmalarını sağlamalarına katkıda bulunmak için Arapça Etkinlik, Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma, Hutbe, Hafızlık ve Ezan Okuma yarışmaları düzenlenecek. Türkiye genelinde imam hatip liseleri arasında Arapça öğrenimi desteklenecek.

2014 yılının sonuna kadar uluslararası imam hatip lisesi sayısı ile yabancı öğrenci sayısının artırılması da planlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.