banner

Dershanelerden 'kapatma kararı'na ortak açıklama




Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili bir açıklama da dershane derneklerinden geldi. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm dershaneler ortak bir bildiri yayınladı.

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili bir açıklama da dershane derneklerinden geldi. Yapılan yazılı açıklamada, "Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutumla sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden hatta yok sayarak mevcut özel okulların sürdürülebilir olmadığı ortadayken; okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması, sistem dışına çıkarması olasılığı, beraberinde bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecektir." denildi.

İşte dershanelerden yapılan ortak açıklamanın tam metni;

Son bir buçuk yıldır, Sayın Başbakan Erdoğan’ın 25 Mart 2012’de "Üniversite giriş sınavlarını da, üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz." açıklamalarıyla başlayan ve dershanelerin kapatılması, sistem dışına çıkarılması gibi farklı algılamalar yaratan, hiç gündemden düşmeyen, zaman zaman özel dershane girişimcilerini rencide edecek haksızlıklar içeren dershane tartışmaları, dün   (14 Kasım 2013) medyada yer alan son haberlerle yeni bir boyut kazanmıştır.

Bu güne değin bu tartışmalar, temsil ettiğimiz özel öğretim kurumları girişimcilerinde maddi manevi önemli kayıplar yaratmıştır.

İşleri, talep eden veli ve öğrencilerimize eğitim hizmeti sunmak olan kurumlarımızı bu kadar zan altında bırakmak, itibarsızlaştırmak büyük haksızlıktır.

Bu tartışmaların artık son bulması için; şimdiye kadar yaptığımız açıklamalarımızda “Başından beri yasal statüleriyle milli eğitim sistemimiz içinde yer alan dershanelerin kurucuları olarak biz de ülkemizin yararını, menfaatlerini, eğitimimize faydalı olanı her şeyin önünde tuttuğumuzu; özel dershaneler konusunun sektörle, eğitim yöneticileriyle tartışılmasını; bundan ülkemizin ve herkesin yararına uygun yeni seçenekler çıkabileceğini; bu konuda başta Sayın Başbakanımız olmak üzere konuya taraf yöneticilerimizin kapılarını kapamayacaklarına inancımızı” belirttik.

Bakanlığımızın, söz konusu haberin içeriğinin doğruluğunu teyit anlamına gelen sadece bazı ifadelerin yanlışlığına yönelik dünkü açıklaması, şimdiye kadar var olan kararsızlık ve ne yapılacağını konunun taraflarıyla, kamuoyuyla paylaşmama anlayışının devamından başka bir anlam taşımamaktadır.

Özel dershane ve diğer özel öğretim kurucularını temsil eden dernekler olarak tartışmaların başından beri yasalar karşısında haklarımızı biliyoruz.

Bu tartışmalar sürecinde hep sükûnet içinde olduk,  hukuka bağlı devletimize güven duygusuyla hareket ettik. Böyle davranmayı da sürdürmek istiyoruz.

Hükümetin, yeni demokratikleşme paketinde açıkladığının aksine bir tutumla sektör temsilcileriyle hiç görüşmeden hatta yok sayarak mevcut özel okulların sürdürülebilir olmadığı ortadayken; okula dönüşümü tek alternatif gibi sunması, dönüşemeyenleri kapatması, sistem dışına çıkarması olasılığı, beraberinde bunlara yönelik tasarrufun niteliğine ve içeriğine bağlı olarak bir dizi hukuksal uyuşmazlıkları da beraberinde getirecektir.

Fırsat eşitliği sağlamak adına fırsat eşitsizliğini artıracak ve daha çok kargaşa yaratacak bir düzenlemenin muhatabı olmamak; ulusal ve evrensel hukuk içinde haklarımızı savunmak durumunda kalmayacağımıza inanmak istiyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ÖZ-DE-BİR Özel Dershaneler Birliği Derneği

GÜVENDER Güven Dersane Sahipleri Derneği

TÖDER Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Temsilcileri ve

ÖZDER, İSTANBUL KÜLTÜRBİR, İSTANBUL KONSEPTDER, GEBZE DERSANELER EĞİTİM BİRLİĞİ DERNEĞİ,

ÇORUM ÇÖZDEBİR DERSHANELER BİRLİĞİ, AMASYA AÖZDEBİR DERSANELER BİRLİĞİ,

SİVAS KIZILIRMAK DERSANELER BİRLİĞİ, AĞRI DERSANELER BİRLİĞİ, ORDU FATSA ÖZEL DERSANELER BİRLİĞİ,

KARS DERSANELER BİRLİĞİ, ERZURUM DERSANELER BİRLİĞİ, ERZURUM PALANDÖKEN DERSANELER BİRLİĞİ,

K.MARAŞ KARDERBİR, OSMANİYE DERSANELER BİRLİĞİ, MALATYA MADERBİR,

HATAY ANTAKYA DERSHANECİLER BİRLİĞİ, İSKENDERUN DERSHANECİLER BİRLİĞİ,

ANTALYA DERSANELER BİRLİĞİ, AYDIN AYDERBİR, BALIKESİR BALDER,  BURDUR ÖZEL DERSANELER BİRLİĞİ, DENİZLİ DEYDER,  İZMİR ÖZEL DERSANELER BİRLİĞİ İZ-Ö-DER,

DÜZCE DERSANELER EĞİTİM BİRLİĞİ DERNEĞİ, BOLU ABANT EGİTİME DESTEK DERNEGİ, 

KÜTAHYA ÖZEL DERSANELER BİRLİĞİ…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.