banner

Dershanelere ihtiyaç bitmediyse sıkıntı çıkar




TBMM Başkanı Çiçek dershanelerin, eğitim sisteminde taşlar yerli yerine oturtulamadığı için ortaya çıktığını vurgulayarak, "Bu gerekçe ortadan kalktıysa bu türlü düzenlemeler bir şey ifade eder. Kalkmadıysa ya da alternatifi konulamadıysa o zaman başkaca sorunlar çıkar. Buna iyi bir bakmak lazım" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Samanyolu Haber'in canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dershanelerle ilgili meselenin araştırılması için MHP'nin grup önerisinin, AK Parti ve BDP tarafından reddedildiğinin anımsatılarak, "Bu konuda Meclis bir araştırma yapsa mı yapmasa mı? Siz nasıl uygun görürsünüz?" sorusu üzerine Çiçek, "Yapabilir de" dedi.

Bugüne kadar Meclis'in birçok konuyu araştırdığını ifade eden Çiçek, Meclis'in araştırma yaptığını, ilgililere gönderdiğini ama bunun sonucunu takip etme imkanı bulunmadığını söyledi. Çiçek, "Bir Meclis araştırması yapılacaksa bunun sonuçlarına göre ne işlem yapıldığını Meclis'in denetleyebilir olması lazım. İşin bu kısmı eksik olunca Meclis araştırmaları bir farkındalık meydana getirmek bakımından faydalı oluyor. Yoksa orada sıralanan tedbirlerin hayata geçilmesi noktasında Meclis'in bir denetim imkanı maalesef yok. Keşke İçtüzüğe bunu koyabilseler" diye konuştu.

Türkiye'de eğitim meselesinin tam yerli yerine oturtulamadığına işaret eden Çiçek, şunları söyledi:

"Bu 80-90 yıllık süre içerisinde, eğitimde kaç defa model değiştirdik, ona bir bakalım. Bu değişiklikleri yaparken de zaman zaman işin gerçeği bilimsel değişikliklerden ziyade ideolojik yaklaşımlar öne çıktı. Eğitim gibi bir konuda ideolojik yaklaşımlar öne çıkarsa bundan ülke kaybeder. Onun için olup bitenlere biraz daha geçmişin tecrübelerinden yola çıkarak bakmak lazım. Dershaneler Türkiye'de neden oldu, niye oldu? Bir ihtiyaçtan çıktı orta yere. Yani durup dururken hiçbir konu kendiliğinden olmaz. Devletin eğitim sistemi, insanların eğitimi-öğretimi bakımından merkezi sistem getirdiniz. Bütün öğretmenleri olan bir okuldan yetişen öğrenci ile senenin yarısı boş geçen birçok dersleri alamamış öğrenci, aynı sorularla sınava girince birisi kazanıyor, öbürü kazanamıyor. Kazanamayanlar nasıl olacak?"

TBMM Başkanı Çiçek, dershanelerin, eğitim sisteminde taşlar yerli yerine oturtulamadığı için ortaya çıktığını vurgulayarak, "Bu gerekçe ortadan kalktıysa bu türlü düzenlemeler bir şey ifade eder. Kalkmadıysa ya da alternatifi konulamadıysa o zaman başkaca sorunlar çıkar. Buna iyi bir bakmak lazım" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.