banner

1 milyon 290 bin 717 öğrenci için sınav zamanı




Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelinde 1 milyon 290 bin 8. sınıf öğrencisi için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu başladı.

Saat 9.00'da başlayan sınav öncesinde öğrenciler, saat 8.30'dan itibaren sınıflara alınmaya başlandı. Sınava, 1 milyon 290 bin 717 8. sınıf öğrencisi katılıyor. 14 bin 407 sınav merkezi, 86 bin 25 salonda yapılan sınavda, 172 bin salon görevlisi de hizmet veriyor.

Sınavlar Türkiye'de ve yurt dışında ise KKTC ve bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde, 9.00, 10.10 ve 11.20 saatlerinde yapılacak.

Sınavların yapıldığı okul girişinde okul görevlisi ve polis bulundu. Öğrenciler cep telefonlarının yanlarında olup olmadığı sorularak okula alındı. Çocuklarını okula getiren veliler de oldu. Veliler, çocuklarının heyecanlı olduğunu belirtirken, daha fazla ders çalıştıklarını söyledi. Çocuklarının kendi okullarında sınava girmesini olumlu bulduklarını ifade eden veliler, sınavda yanlışların doğruları götürmemesinin de faydalı olduğunu belirtti. Bazı öğrencilerin ise sınava geç kaldığı görüldü.

30'ar dakika dinlenme süresi

Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın alındı.

İlk gün oturumunda Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi ve matematik soruları yer alacak. Her bir ders yazılısı için sınav süresi 40’ar dakika, ders yazılıları arası dinlenme süresi ise 30’ar dakika olacak. Sınavlar saat 12.00'de tamamlanacak.

Ancak özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin alacakları sınav hizmetinden dolayı sınav süresi, 55’er dakika, sınavların aynı anda başlaması gerektiğinden ders yazılıları arası dinlenme süresi ise 15’er dakika olabilecek.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.

Geç gelene ek süre yok

Sınavlarda öğretmenler, kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirildi.

Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasına göre oturtuldu. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler, uyulması gereken kuralları hatırlattı. Görevli öğretmenler sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kağıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıttı. Sınavda, A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verildi.

Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.

Her dersin sınavında ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek. Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala, öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Sınavlar tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.

Öte yandan, sınavın yapıldığı bugün 5, 6 ve 7. sınıflar için okullar tatil edildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.