banner

Yeni iddia: Polis kolejine öğrenci alınmayacak




2004'teki MGK kararlarının ortaya çıkarılmasıyla yeni boyutlar kazanan AKP-Cemaat geriliminin polis teşkilatını da etkileyeceği iddia edildi.

Cemaatin polis içindeki en güçlü kadrolaşmaya sahip olduğu belirtilen Polis Akademisi’ne kaynak sağlayan Polis Koleji’ne öğrenci alımlarının birkaç yıl dondurulması da gündeme geldi. Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre, daha önce Emniyet İstihbarat’ta yapılan operasyonların ardından polis şefi yetiştiren Polis Koleji’ne de el atılmasının Başbakan Tayyip Erdoğan ’a sunulan ve AKP içinde, “Emniyet’te cemaati bitirme raporu” diye adlandırılan bir rapor çerçevesinde yürütüldüğü belirtiliyor.

AKP-cemaat kavgasının dershane tartışmasının altında daha da sert bir şekilde emniyet-poliste yaşandığı ortaya çıktı. 2004 yılındaki MGK toplantısında Gülen cemaatine yönelik alınan kararın yayınlanması üzerine AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, “Doğru cemaati bitirme kararı 2004’te alındı; sonra emniyet cemaate bağlandı, dershane ve okul sayısı patladı, AKP’ye kapatma davası açıldı. Fitneye destek verenleri görünce sorunun fitneciyle sınırlı olmadığı anlaşılıyor” açıklamasıyla emniyetteki cemaatçileri suçlamıştı. AKP kulislerinde, emniyette cemaate yönelik “kaynak kurutma operasyonu” olarak adlandırılabilecek bir plan konuşulmaya başlandı. AKP’de plan ve ayrıntıları şöyle ifade ediliyor:

Dondurulsun

Geçen yıl Bursa Polis Koleji kapatıldı ve emniyete polis şefi kaynağı sağlayan tek kolej olarak Ankara Polis Koleji kaldı. Ancak Bursa Koleji’nin öğrencilerinin Ankara’ya aktarıldığı gerekçe gösterilerek 2013-2014 eğitim öğretim döneminde Ankara Polis Koleji’ne öğrenci alınmadı. Bu nedenle bu yıl Polis Koleji’ne yeni öğrenci alınmamış oldu. Polis Koleji, ileride polis şefi olabilecek emniyet kadroları için öğrenci kaynağı sağlayan en önemli okul konumunda. Koleje öğrenci alımının durmasının bu yılla sınırlı olmayacağı, sürekli hale getirilebileceği belirtiliyor. Partide kaynak akışının durdurulması için en azından 3-5 yıl Polis Koleji’ne öğrenci alımının durdurulmasının gündemde olduğu ifade ediliyor.

Kaynak kuruyana kadar

Polis Koleji’ne öğrenci alımlarının dondurulacağı sürenin, “cemaatin bu okullardaki kaynağı” duracağı için polis içindeki kadrolaşmasının da etkin olmaktan çıkıp, daha sınırlı hale gelmesine kadar uygulanması gerektiği de ifade ediliyor.

Liseden ve imam hatipten: AKP’de Polis Koleji’ne öğrenci alımının durdurulacağı süre içinde kaynağın liselerden ve imam hatip liselerinden sağlanması yoluna gidileceği belirtiliyor. Böylece polis şefi adayı öğrenciler doğrudan yine dershanede olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı ’nın kontrolüyle bu okullara girmiş olacaklar.

Akademi de kapatılsın

Polis kolejlerine yönelik cemaat operasyonunun Gezi eylemleri öncesinde ve eylemler daha sıcaklığını korurken Başbakan Erdoğan’a verilen bir rapor çerçevesinde yürütüldüğü de belirtiliyor. Parti içinde ayrıca Polis Koleji’ne öğrenci alımının durdurulmasının yeterli olmayacağı, asıl kadrolaşmanın Polis Akademisi’nde yaşandığına da vurgu yapılıyor. Polis Akademisi’ne yönelik operasyonun, Emniyet İstihbarat’taki gibi üst düzey görevlilerin atama ve tayinleriyle geçici olarak çözülebileceği ifade ediliyor. Ancak AKP’nin cemaate karşı daha da şiddetli mücadele yürütülmesini savunan isimleri arasında, “Dershaneler yetmez, Polis Akademisi de kapatılsın” görüşünü savunanlar olduğu da biliniyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.