banner

Dershanelerin kapatılmasına vatandaş ne diyor? İşte yanıtı




Dershanelerin kapatılması ile ilgili MetroPOLL'ün bir yıl arayla yaptığı iki dershane anketi farklı sonuçlar ortaya koydu. 2012'de dönüşüme destek % 46 iken, 2013'te bu oran % 29’a geriledi.

Hükümet ile cemaat arasında ciddi bir gerilime yol açan dershane sorunu konusunda MetroPOLL’ün yaptığı araştırma geçen yıla göre bu konudaki görüşlerin köklü biçimde değiştiğini ortaya koydu. Dershanelerin dönüştürüleceğine dair ilk açıklamanın yapıldığı 2012 Eylül ayında, dönüşüme destek verenlerin oranı yüzde 46,6 düzeyindeyken, bu yılın kasım ayında yapılan ankette bu destek yüzde 29,8’e indi. Ankete göre, dershanelerin hükümet kararıyla kapatılmasına katılımcıların yüzde 56,5’i karşı çıkarken, destekleyenlerin oranı ise yüzde 29,8’de kaldı.

MetroPOLL araştırma şirketi, kasım ayında Prof. Dr. Özer Sencar, Prof. Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Doğu Ergil, Doç. Dr. Sıtkı Yıldız ve Dr. Vahap Coşkun’un önderliğinde kamuoyu araştırması yaptı. 31 ilde 1263 kişi ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, kamuoyu eğitim sisteminde köklü bir değişim olmadan dershanelerin kaldırılmasını uygun bulmuyor. Nitekim ankete katılanların yüzde 67’si devlet okullarının öğrencileri yeterince üniversiteye hazırlamadığı görüşünde. Ankete katılanların yüzde 70,3’ü dershanelerin kaldırılmasının eğitimde sorunları çözmeyeceğini de düşünüyor. Katılımcıların siyasi tercihleri dikkate alındığında burada iktidar partisinın tabanı da dahil diğer partilerin tabanlarının ağırlıklı kısmı benzer fikirde. AK Partililerin yüzde 60’ı, CHP ’lilerin yüzde 85,8’i, MHP ’lilerin yüzde 82,1’i ile BDP ’lilerin yüzde 70,8’i dershane kapatılmasının sorunları çözmeyeceğini belirtiyor.

Anketin en dikkat çeken sonuçlarından birisi ise, geçen yıl yapılan benzer bir anketle karşılaştırılması sonucunda ortaya çıkıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın dershanelerin dönüştürüleceğini ilk kez söylediği eylül 2012’deki ankette, bu karara destek verenlerin oranı yüzde 46 düzeyindeydi. Kasım 2013’teki ankette ise bu destek yüzde 29,8’e kadar düştü. Araştırmayı yürüten isimlerden olan Prof. Dr. Özer Sencar bu değişimin doğal olduğunu söylüyor. Sencar, Başbakan’ın dershaneler konusunu ilk kez dile getirdiği zaman meselenin kamuoyuna fazla yansımadığını, ayrıca dershane sahiplerini de böyle bir adımın henüz atılamayacağını düşündükleri için bu konuda ciddi bir kampanya yürütmediklerini belirtti. Sencar şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün durum farklı. Hükümet ciddi. Dershane konusunda öne çıkan muhataplardan cemaat çevresi ise elindeki tüm olanaklarla konuyu gündeme taşıyor. Bir başka neden de cemaatten de hükümetten de ayrı duran liberal bir kesim var. Bu kesim dershanelerin özel bir girişim olduğunu düşünüyor ve devlet eliyle kapatılmasını hem iktisadi hem de hukuki olarak doğru bulmuyor. Ayrıca hükümetin ciddi bir eğitim reformu hazırlamadığına inananların fazlalığı.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.