banner

Öğretim görevlisi ihmal kurbanı mı?




İzmir Barosu, evinde bıçaklanarak öldürülen öğretim görevlisi Serpil Erfındık ile ilgili görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırma Merkezi Koordinatörü Avukat Ayşegül Altınbaş, merkez üyeleriyle İzmir Adli Tıp Kurumu önünde basın açıklaması yaptı.

Altınbaş, "Anayasa, kanunlar, uluslararası sözleşmeler, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti' dedik. 'Kadınlar öldürülüyor, şiddet görüyor' dedik. Şimdi devlete göre bir kağıt, bir iş yükü, bir dosya azaldı” diye konuştu.

Mutlu olmak isteyen, 38 yaşında, üniversite mezunu, öğretim görevlisi, 1,5 yaşında bir çocuk annesi olan Serpil Erfındık'ın boşandığı eşi tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Altınbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erfındık daha önce kolluğa durumu anlattı, savcılığa durumunu anlattı, aile mahkemesine durumu anlattı. Aile mahkemesi önce üç aylık, sonrasında bir aylık koruma kararı verdi, tehditler yine sona ermedi. İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi'ne başvuran Serpil Erfındık'ın gerekli dilekçeleri düzenlendi ve Cumhuriyet Savcılığına gönderildi."

Ailesinin beyanına göre Serpil Erfındık'ın, Cumhuriyet savcısı tarafından "Sen yine niye geldin, bir de öğretim görevlisi olacaksın. Çan çan çan, ne bu çene, ben zaten ameliyat olacağım rapor yazmam lazım sizinle mi uğraşacağız" denilerek odadan kovulduğunu illeri süren Altınbaş, Erfındık'ın bir aylık koruma kararının son günü evinde şikayetçi olduğu eski eşi tarafından öldürüldüğünü ve henüz failin yakalanamadığını hatırlattı.

Altınbaş, şunları kaydetti:

"Şiddete uğrayan, uğruma ihtimali olan, öldürme ile tehdit edilen kadınları, bir evrak olarak gören hakim, savcı ve kolluk görevlilerinden, mağdurları dinlemeye zahmet etmeyerek odasından kovan Aile Mahkemesi ve Cumhuriyet Savcılarından, İstanbul ve Ankara'da kadına yönelik şiddet vakaları için özel savcılıklar varken talep edilmesine rağmen İzmir'de özel savcılık kurmayan Adalet Bakanlığı'ndan, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgilenirmiş gibi yapan, şiddet önleme ve izleme birimlerine yeterli kadroyu dahi istihdam etmeyen, adı olan kendisi olmayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan, kararları iş yükü olarak görüp infazını takip etmeyen İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, mağdur kadınlara avukat yardımı yapılmasına müsaade etmeyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nu değiştirmeyen TBMM'den, Serpil Erfındık'ı öldüren V.A'dan, Erfındık'ı odasından kovan Cumhuriyet Savcısından ve koruma kararını layığı ile infaz etmeyen kolluk görevlilerden şikayetçiyiz."

İsmini sıraladığı her kişi ve kurumun bu cinayetten sorumlu olduğunu savunan Altınbaş, acılarının çok büyük olduğunu da dile getirerek, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi olarak tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Altınbaş, sorumlular yargılanıp cezalandırılana kadar bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Basın açıklamasının ardından çoğunluğu kadın olan İzmir Barosu avukatları, kadın cinayetlerini alkışlarla protesto etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.