banner

Zihinsel engellilerin eğitimi eğitim kurumlarında verilmeli




Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Dankaz, "Zihinsel engellilerin eğitimlerinin eğitim kurumlarında verilmesini istiyoruz, halk eğitim merkezlerine devredilmemeli" dedi.

Zihinsel Özürlüler Federasyonu Başkanı Aynur Dankaz, zihinsel engellilerin eğitimlerinin ömür boyu olması gerektiğini belirterek, "Zihinsel engellilerin eğitimlerinin eğitim kurumlarında verilmesini istiyoruz, halk eğitim merkezlerine devredilmemeli" dedi.

Dankaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zihinsel engellilerin eğitimlerinin ömür boyu olması gerektiğini, dünyada bunun örneklerinin olduğunu belirtti.

Zihinsel engellilerin eğitim almalarına yaş sınırı getirildiğini ifade eden Dankaz, Rehberlik Araştırma Merkezlerinin (RAM) verdiği raporlara göre çocukların, 23 yaşına kadar eğitim alabildiğini söyledi. Belli bir yaştan sonra 'eğitime ihtiyacı yoktur' denildiğini dile getiren Dankaz, çocukların halk eğitim merkezlerine gönderildiğini ancak halk eğitim kurslarının da süresinin sınırlı olduğunu kaydetti. Dankaz, eğitime bir kez katılanların 6 ay ve 2 yıl kursa katılamadığına dikkati çekti.

"Zihinsel engellilerin eğitimlerinin eğitim kurumlarında verilmesini istiyoruz, halk eğitim merkezlerine devredilmemesi gerekiyor" diyen Dankaz, halk eğitim merkezlerinde zihinsel engellilere göre yeterli materyal, eğitimci ve bina olmadığını kaydetti.

"Eğitim dünya standartlarına getirilsin"

Halk eğitim merkezlerindeki kursların zihinsel engellilerin sürekli eğitim almalarına yönelik açılması gerektiğinin altını çizen Dankaz, "Halk eğitim merkezlerinde engellilere göre bina ve eğitmenler yok. Zihinsel engellilerin eğitmenlerinin özel eğitim alması gerekiyor. İş eğitim okullarına giden zihinsel engelli çocuklar için 23 yaşından sonra halk eğitimdeki kurslara devam etmesi isteniyor. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün bununla ilgili geçen yıldan beri çalışması var ama hala hayata geçirilemedi" diye konuştu.

Özel öğretim kurumlarında haftada sadece 2 saat bireysel eğitim verildiğini dile getiren Dankaz, bunun yeterli olmadığını söyledi. Dankaz, eğitimin dünya standartlarına getirilerek tam gün verilmesi gerektiğini kaydetti.

Çocuklarının bakıma muhtaç olduğunu bu yüzden çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Dankaz, "Bizim en büyük korkumuz bizden sonra ne olacakları korkusu. Eğitimle ne yapabileceklerini görüyorlar ve sosyal hayata o şekilde uyum sağlayabiliyorlar" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.