banner

Yeni bir sosyal ağ G+




Google +, kullanıcılara sunulduğu yedi ay öncesinden bu yana hala büyük bir algılanma sorunu yaşıyor. İnternet kullanıcıları, Google +’ı Facebook’un rakibi olan bir sosyal medya ağı olarak görse de, Google aynı fikirde değil.
 Facebook, kurulduğu günden bu yana neredeyse 900 milyonluk bir üye sayısına ulaşmayı başardı ve birçok internet kullanıcısının alternatifini düşünmediği bir paylaşım ve eğlence platformu haline geldi. Facebook’un bugüne dek yaşadığı sayısız gizlilik skandalı da kullanıcıların sosyal ağa olan güvenini sarsmaya yetmedi.

Akıllı telefon, tablet bilgisayar, işletim sistemi ve uygulamalar derken, arama motoru devi Google, yedi ay önce Google + adı verilen ara yüzü hayata geçirdi. Farklı tasarımı ve kendine özgü hizmetleriyle Facebook’u karşısına alan bir sosyal ağ olarak beliren Google +,  internet kullanıcılarını bu tanım altında tatmin etmiş değil.

Yakın dönemde Google + ve Facebook hakkında bazı dikkate değer istatistikler yayımlandı. Güvenilir araştırma şirketi ComScore’un verilerine göre, Ocak 2012’de bir Google + kullanıcısının sayfada harcadığı ortalama süre 3 dakika iken, Facebook için aynı rakam 405 dakika. Bu veri, rekabete dışarıdan bakan bir internet kullanıcısı için çok yüzeysel bir değerlendirme sağlayabilir. Ama Google’a sorarsanız, Google +’ın asıl amacı göz önüne alındığında, 3 dakikanın fazla bir önemi yok.

AMAÇ HİZMETLERİ GELİŞTİRMEK

Google+ İçerik Geliştirme Uzmanı Ade Oshineye, geçtiğimiz gün Google + Hangout uygulamasıyla düzenlenen video konferansta Türkiye’deki teknoloji editörlerine önemli açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Oshineye, Google +’a yönelik bir algı sorunu olduğunu kabul ederken, çok kısa bir zamanda “Facebook ile yarışacak hale gelmeleri gerektiği” inanışının anlamsız olduğunu ifade etti. Oshineye, amaçlarının “sosyal ağ tanımı” içinde kalan bir hizmet sunmak değil, kullanıcılarına Google’ın sunduğu tüm hizmetleri bir arada kullanabilecekleri ve geri dönüşüm yapabilecekleri bir sistem olduğunu belirtti. Oshineye, bu bağlamda önemli bilgiler verdi:

“Google +’ı son bir ay içinde kullanan aktif kullanıcı 100 milyon. Bu rakan internetteki platformların 3-4 yılda ulaşabildiği bir rakam... Kullanıcılar, Google +’da 3 dakikadan fazla zaman harcıyor. Sadece masa üstü bilgisayarlardan değil, mobil üzerinden yapılan ölçümlerle bu rakamın bir saatin üzerinde olduğunu gördük ve bu süre giderek artıyor.”

“Son 14 yıldır Google olarak internette oluşturduğumuz tüm hizmetleri organize etmeye yöneldik. İnternette paylaşılan sayfaların 90’lardaki gibi sadece metinlerden oluşmaması ve kimler tarafından görüldüğü, paylaşıldığı önemli... Google + bir sosyal ağ anlayışından öte, insanların neleri önemsediği anlamak ve Google tecrübelerini artırmayı öngörüyor... İstediğiniz her şeyi aileniz, arkadaşlarınızla tek bir tuş kullanarak YouTube ve diğer hizmetler üzerinden paylaşabiliyorsunuz.”

ÇOK DAHA ETKİN BİR İLETİŞİM

“Google, Hangout gibi kendine özgü içeriklere sahip. Hangout ile telefonda  mesaj yazmak gibi değil, yüz yüze, çok daha güçlü bir bağlantıyla görüşüyorsunuz. Birçok kişiyle ayrı görüşme değil, tek bir oturumda bir araya geliyorsunuz.”

Hangout’un bazı mesleklere büyük faydalar sağlayabileceğine dikkat çeken Oshineye, “Cep telefonunuzla internet üzerinden nerede olursanız olun Hangout’a katılabiliyorsunuz. Bu şekilde bir gazeteci nerede olursa olsun meslektaşlarıyla bağlantı kurabilir. Ayrıca dosya paylaşım özelliğiyle sunum gerçekleştirebilirsiniz” dedi.

MEDYA PLANLAMASI NASIL GİDİYOR?

“Google + hayata geçtiğinden bu yana toplam 200 özellik geliştirdik. Bir milyondan fazla Google + sayfası oluşturuldu, 3.4 milyar fotoğraf paylaşıldı... Google+, Instant upload özelliğiyle, cep telefonunuzla  çekitiğiniz fotografları anında Google+ hesabınıza ekleyebiliyorsunuz.  Telefonunuzu kaybetmeniz veya kırmanız halinde bile bu fotoğraflarınız kaybedilmiyor... Ripples özelliğiyle de, paylaştığınız içeriğin nasıl yayıldığını takip edebiliyorsunuz. Bu sayede markalar yarattıkları içeriğin müşterileri tarafından nasıl paylaşıldığını ve onların bağımlılıklarını yakından takip edebiliyor.”

Oshineye, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Google + ziyaretçi toplamakla ilgili değil, tecrübeyi artırmakla ilgili. Ziyaretçi sayısı da yavaşça yükselecektir. Yeni pazarlama planları kullanıcıların geri dönüşümüne bağlı. Bize beğenmediğiniz bir şeyi ve nasıl olmasını istediğini söyleyin, biz de düzeltelim. Google + büyük bir paket değil, parça parça, adım adım sunuluyor. Böylece geri dönüşümü daha iyi yapabiliyoruz.”

“GERÇEK SOSYALLEŞME YENİ BAŞLIYOR”

Çarşamba günü düzenlenen Webrazzi Dijital 2012 konferansında sunum yapan Google Türkiye Müdür Bülent Hiçsönmez, Oshineye’nin açıklamalarını farklı bir açıdan yansıtan değerlendirmelerde bulundu. Hiçsönmez, internette sosyalleşmenin başlangıç aşamasında olduğunu belirtti ve Google’ın bu konu üzerinde çalıştığını belirtti.

Hiçsönmez, “Teknolojinin ne kadar hızlı ilerlediğinin farkında değiliz. Başka hiçbir alan bu kadar hızlı gelişmiyor. Bizler de teknolojinin hızına ayak uydurmak zorundayız, durmak mümkün değil” dedi. Tüketicilerin bu ortamda beklentilerinin de hızla değişim gösterdiğine dikkat çeken Hiçsönmez, Macro Myopia kavramına değindi.  Buna göre yeni teknolojiler büyük bir beklentiyle karşılanıyor ve abartılıyor. Ardından, büyük talep bir anda hayal kırıklığına dönüşüyor ve beklenti aşağı çekiliyor. Hiçsönmez, zincirleme olarak devam eden bu tepkinin artık değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İnternette bilgiye erişimde arama motorunun son 15 yıldaki en önemli kıvrım olduğuna dikkat çeken Hiçsönmez, bugün gelinen noktada Google + üzerinden her gün bir milyar yeni öğe paylaşıldığını not düştü.

NEXUS  APOLLO GÖREVİNİN BİLGİSAYARINA EŞİT

Hiçsönmez, akıllı telefon ve tabletlerin hayatımızdaki etkisine ilginç örneklerle değindi. Mobil + bulut özelliği olan telefonların cebimizdeki süper bilgisayarlara döndüğünü belirten Hiçsönmez, akıllı telefonları, “kullanıcısını kopya edebilen, ona en yakın olan cihaz” olarak tanımladı.

Hiçsönmez ilginç örnekler de verdi. Buna göre, Google Android işletim sistemi  kullanan Samasung Galaxy Nexus S, Ay’a düzenlenen Apollo görevlerinde kullanılan Apollo Guidance Computer’ın (AGC) kapasitesine eşit.

Apple’ın 2011’de tablet bilgisayar piyasasını silip süpüren iPad 2 ürünü ise bir önceki modeli iPad’in tam 10 katı hızlı. Akıllı cihazların gerçek sosyal internetin kapılarını açacağını belirten Hiçsönmez, “Henüz gerçek sosyalleşmenin başındayız” dedi.

GOOGLE + İLE FACEBOOK FARKI

Konferansta sunum yapan bir diğer isim, djital pazarlama iletişimi firmalarından Ping’in yönetici ortağı Sarper Danış, Google ve Facebook’un dijital pazarlama açısından farklarını sıraladı.

Danış, Google’da ziyaret başına geçirilen süre iki dakika iken, aynı rakamın Facebook’ta 13 dakikaya ulaştığını belirtti. Google, ayda yedi milyar sayfa gösterirken, Facebook için bu rakam 26 milyar. Buna rağmen analiz imkanının daha kıstlı olduğu Facebook’a kıyasla, Google daha detaylı analiz imkanı sunuyor.

Google + ile Facebook’ta ziyaretçilerin geçirdiği ortalama süreye değinen Danış, Google +’ın başarısız olarak görülmesinin aslında bir dejavantaj olmadığını ifade etti.

Danış, Google’ın,  tüm hesaplarınızı tek bir çatı altında kumanıza olanak veren Google +  “connected account” özelliğine değindi. Google + hesabınız açıkken, yani diğer hesaplarınıza erişim olanağı bulunduğunda yaptığınız aramalar, kişisel tercih ve beğenilerinize göre sıralanıyor, spesifik ve normal aramada bulunması  zor sonuçlara erişilebiliyor. Kısaca, sosyal ağlardan beslenen aramalar göz önüne alındığında, Google + ayrı bir özelliğie sahip.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.