banner

Kadına şiddet ders olarak okutulsun




Lise öğrencileri, kadına yönelik şiddetin okullarda ders olarak okutulmasını istiyor. "Şiddet cezalandırılmalı" diyen öğrencilere göre dersler, oyun veya drama şeklinde yapılabilir

Sabah Gazetesi’nden Yaşar Özay’ın haberine göre, kadına yönelik aile içi şiddet konusunda öğrencilerin tutumunun araştırıldığı çalışmada, kadına yönelik şiddet konusunun ders içeriğinde olması önerildi. Nüfus Bilim Derneği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından "Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Konusunda İlköğretim İkinci Kademe ve Lise Öğrencilerinin Tutumları" araştırması yapıldı. Araştırma, okul çağındaki (11- 17 yaş grubu) çocukların kadına yönelik şiddet ve çoğu zaman bunun sebebi olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusundaki algılarını anlamak için gerçekleştirildi. Çalışma, Ankara, Erzurum ve Aydın illerinde yürütüldü. Aileyi nasıl tanımladıkları, kadın ve erkeğin aile ve toplumdaki cinsiyet rollerini nasıl algıladıklarının sorulduğu çocuklara, kadına yönelik aile içi şiddeti, şiddet türlerini nasıl tanımladıkları ve algıladıkları, kadına yönelik aile içi şiddetin nedenleri konusundaki görüş ve düşünceleri, kadına yönelik aile içi şiddet yaşanan ailelerde, yaşanan şiddet sonrasında aile bireylerinin duygu ve düşüncelerinin neler olacağı konusundaki görüşleri ile kadına yönelik aile içi şiddetin nasıl önlenebileceği konusundaki görüşlerine yönelik sorular da yöneltildi. Kız öğrenciler "psikolojik şiddet"in üzerinde dururken, erkek ve kız öğrenciler, "erkeğin kadına psikolojik şiddet davranışları içinde olmasının kadını çok incittiği" düşüncesini paylaştı.

Şiddet cezalandırılsın

Kız ve erkek öğrenciler, "kadının aile ve toplumdaki statüsünün düşük olması, erkeğin kendini kadından üstün ve güçlü görmesi, toplumun kadından olan beklentilerinin erkeğin istek ve beklentilerine boyun eğer tarzda olması, evliliklerin kadın ve erkeğin anlaşması üzerine yapılandırılmaması, evliliklerde kadın ve erkeğin beklentilerinin belirlenmemiş olması"nı kadına yönelik şiddetin ortaya çıkmasına neden olarak gösterdi. Şiddet sonrasındaki kişilerin duygularının değerlendirilmesi istenen kız öğrenciler, "kadının kendini suçlu hissedeceği, psikolojik olarak çökeceği" şeklinde yorumlar yaparken, erkek öğrenciler ise "şiddet uygulayan erkeğin genel olarak pişmanlık duymayacağı, kendini güçlü hissedeceği" düşüncesini ifade ettiler. Kadınların, aile ve toplum içindeki statüsünün yükseltilmesi, evliliklerin doğru planlanması ve kadına yönelik şiddet hakkında farkındalığın artırılmasıyla şiddet olmadan önce kendini koruyabileceğini belirten kız öğrenciler, kadının güçlendirilmesine işaret etti. Kızlar, şiddet uygulayan erkeklerin cezalandırılması ve gerekirse tedavi edilmesini de önerdi. Erkek öğrenciler ise şiddet yaşanmadan önlemeye yönelik yapılan müdahalelerden en önemlisinin toplumun eğitim seviyesinin yükseltilmesi olduğunu ifade etti.

Müfredata ayar

Öğrenciler, kadına yönelik aile içi şiddet konusunda okul müfredatını güçlendirecek yönde çalışmaların yapılması önerisinde bulundu. Müfredatta, konuya özel yeni ders eklemek yerine mevcut bazı derslerin içeriğinde "iletişim", "sorun çözme", "öfke yönetimi", "kadın ve çocuk hakları", "cinsiyet eşitliği" gibi konuların yer alabileceği kaydedildi. Bu konuların yer aldığı derslerin öğrencilerin katılımına açık bir şekilde işlenmesi gerektiği ifade edilerek, derslerin oyun veya drama şeklinde yapılabileceği belirtildi. Öğrenciler, kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede okulun rolünün dikkate alınması önerisinde bulundular.

Sabah Yaşar Özay

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.