banner

Pedagojik formasyon kontenjanı 30 bine çıkarıldı




YÖK, pedagojik formasyon kontenjanlarının 60 bin dolayında adayın kontenjan artırımına yönelik taleplerinin incelenerek, programları yürütecek fakültelerin ve eğitim bilimleri bölümlerinin öğretim elemanı ve sınıf kapasiteleri de göz önüne alınarak 20 binden 30 bine çıkarıldığını duyurdu


YÖK, pedagojik formasyon kontenjanının 20 binden 30 bine çıkarıldığını belirtti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), iki gündür devam eden genel kurulda alınan kararla pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı kontenjanının 20 binden 30 bine çıkarıldığını açıkladı..

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, 1 Kasım 2013'te 20  bin kontenjan ile açılması öngörülen pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına başvuran 60 bin dolayında adayın kontenjan artırımına yönelik taleplerinin incelenerek, programları yürütecek fakültelerin ve eğitim bilimleri bölümlerinin öğretim elemanı ve sınıf kapasiteleri göz önüne alınarak, önceden ilan edilen 20 bin kontenjana ek olarak, 10 bin dolayında kontenjan artımıyla toplam kontenjanın 30 bin olduğu ifade edildi. 

YÖK, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın başkanlığında 16 Ocak 2014 tarihinde yapılan Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında, öğretmen yetiştirme sistemi ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programıyla ilgili huşuların ele alındığını Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen eğitimiyle ilgili olarak hazırlanmakta olan uzun vadeli strateji belgesi de dikkate alınarak konuyla ilgili kısa ve uzun vadede yapılması gereken bazı çalışmalar üzerinde durulduğunu belirtti. Genel kurulda, Kasım 2013'te ÖSYM tarafından ilan edilen pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları kılavuzlarında 2013-2014 öğretim yılında açılması planlanan programlara yapılan aday başvurularıyla ilgili sonuçlar incelenmiş; sertifika programlarıyla ilgili olarak YÖK’e  iletilen sorunlar ve talepler üzerinde değerlendirmeler yapılarak bazı kararların alındığı belirtildi. 

Yeni kontenjanlara başvuru

Açıklamada, önceden başvuru yapamayan adayların da başvuru yapmasına imkan tanındığı vurgulanarak,  şu ifadelere yer verildi:

"Kontenjan artışına bağlı olarak, ÖSYM tarafından ilan edilen başvuru kılavuzlarının güncellenmesine, ilan edilen alanlar içinde yer almayan ve program açılması talep edilen bazı alanların da yeni hazırlanan kılavuzlara eklenmesine; önceden başvuru yapan adayların, ÖSYM tarafından en kısa zamanda yeniden açılacak aday başvuru sisteminde tercihlerini güncellemesine, önceden başvuramayan adayların da tercihte bulunabilmesine karar verildi."

Açıklamaya göre, açılacak bu programlar için akademik takvimin, 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi olmak üzere iki dönem olarak planlanmasına, bahar döneminde pedagojik formasyon eğitimi alacak 30 bin kişiye ilaveten, güz döneminde eğitime başlamak üzere 30 bin kişilik kontenjan ayrılması da kararlaştırıldı.

Talep edenlerin öğrencilikleri süresince formasyon eğitimi alabilmelerine imkan sağlayacak bir model üzerinde çalışılmasına da karar verildi.

YÖK’ün açıklaması şöyle;

1. Kasım 2013'te 20.000 kontenjan ile açılması öngörülen pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına başvuran 60.000 dolayında adayın kontenjan artırımına yönelik talepleri incelenerek, programları yürütecek fakültelerin ve eğitim bilimleri bölümlerinin öğretim elemanı ve sınıf kapasiteleri göz önüne alınarak, önceden ilan edilen 20.000 kontenjana ek olarak, 10.000 dolayında kontenjan artımıyla toplam kontenjanın 30.000 olmasına,

2. Kontenjan artışına bağlı olarak, ÖSYM tarafından ilan edilen başvuru kılavuzlarının güncellenmesine; ilan edilen alanlar içinde yer almayan ve program açılması talep edilen bazı alanların da yeni hazırlanan kılavuzlara eklenmesine; önceden başvuru yapan adayların, ÖSYM tarafından en kısa zamanda yeniden açılacak aday başvuru sisteminde tercihlerini güncellemesine, önceden başvuramayan adayların da tercihte bulunabilmesine,

3. Açılacak bu programlar için akademik takvimin, 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi ve 2014-2015 öğretim yılı güz dönemi olmak üzere iki dönem olarak planlanmasına; bahar döneminde pedagojik formasyon eğitimi alacak 30 bin kişiye ilaveten, güz döneminde eğitime başlamak üzere 30 bin kişilik kontenjan ayrılmasına,

4. Bunlara ilaveten, talep edenlerin öğrencilikleri süresince formasyon eğitimi alabilmelerine imkan sağlayacak bir model üzerinde çalışılmasına karar verilmiştir.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.