banner

6 bin Suriyeli öğrenci MEB okullarında




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, Suriye vatandaşlarının barınma merkezlerindeki 763 derslikte, okul öncesinden 12. sınıfa kadar 61 bin 557 Suriyeli öğrenciye, 399 Türk, 2 bin 263 gönüllü Suriye vatandaşı öğretmen tarafından eğitim hizmetleri verildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, barınma merkezleri dışında şehir merkezlerinde oturan ve geçici oturum izni olanlardan 6 bin öğrenci de resmi okullara kayıt yaptırdı. 

Konaklama merkezlerinde ve şehirlerde oluşturulan eğitim alanlarında uygulanan eğitimin içeriği MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük koordinatörlüğünde yürütülüyor. 

Yetişkinlere de eğitim veriliyor

Suriyeliler için konaklama merkezlerinde açılan 183 kursta 7 bin 714 yetişkin Suriye vatandaşına Türkçe öğretimi, dikiş nakış, kuaförlük, hat, ebru sanatı gibi eğitimler de verildi. 

Oturum izni almayı bekleyen ve misafir öğrenci olarak kabul edilen öğrenciler de bulunuyor. Bunların yanında pasaportu ve oturma izni bulunmayan Suriye vatandaşlarının okul çağındaki çocuklarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Gaziantep'te Büyükşehir Belediyesi, Kilis'te eğitimle ilgili bir vakıf, Şanlıurfa'da Valilik, İstanbul'da birkaç dernek ve gönüllü Suriyeliler, belediyelerin desteğiyle eğitim alanları temin ederek eğitim ihtiyacını karşılamaya çalışan Türkiye genelinde oluşturulan yaklaşık 50 mekanda çalışma yürütüyor. Çalışmalardan 50 bin civarında Suriyeli çocuk yararlandı.  

25 bin Suriyeli vatandaş eğitimini tamamladı

Suriyeli öğrencilerin eğitiminde, MEB kadrolu personeli, ücret karşılığı görevlendirilmiş Türk vatandaşı öğretmenler ve gönüllü olarak görev alan Suriye vatandaşı öğretmenler görev yapıyor. Görevlendirilen Türk öğretmenlerden Milli Eğitim Bakanlığı kadrolu personellerinin maaşları MEB tarafından, ders ücreti karşılığı görevlendirilen öğretmenlerin ücretleri AFAD tarafından karşılanıyor.

 Türkçe Öğretimi ve Mesleki Eğitim Kursları, barınma merkezlerinin tamamında halk eğitim merkezlerinin desteğiyle Türkçe öğretim kursları ve talep gören alanlarda mesleki eğitim kursları, tesis imkanları ölçüsünde açılıyor. Bugüne kadar 50'nin üzerinde farklı alanda açılan yüzlerce kursa 40 binin üzerinde Suriye vatandaşı katıldı, 25 binden fazla Suriye vatandaşı eğitimlerini tamamladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.