banner

24 Saatte 200 çocuk tüberkülozdan ölüyor !




Medicana Samsun Hastanesi Halk Sağlığı Bilim Uzmanı Dr. Remzi Karşı, dünyada her gün 200 çocuğun tüberküloz(verem) nedeniyle öldüğünü belirterek, "Çocukları hasta olmadan korumak tüberküloz programlarının aslını teşkil etmelidir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 21 Mart 2012 tarihli raporuna dayanarak, 1990 yılına göre ölüm oranlarında yüzde 40 azalma olmasına rağmen çocukların ihmal edilmesinin bu sonucu doğurduğunu ifade etti.

Yüksek gelirli ülkelerde çocukluk çağı tüberkülozunu tespit etmek için sofistike moleküler teknikler kullanılırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 130 yıl önceki yöntemlerin kullanıldığına değinen Karşı, çocuklardan tanı için numune almanın zorluğu da vurguladı. En önemli tanı yöntemi olan balgamda verem basilinin gösterilmesi yönteminin küçük çocuklardan balgam alınması zorluğu nedeniyle tanı güçlüğü oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de 15 yaş altında balgamında basil bulunduran tüberkülozlu çocuk oranının Sağlık Bakanlığı’nın 2011 raporuna göre yüzde 1.1 olduğuna dikkat çekerek sadece balgam muayenesinin tanı için yetersiz olacağını, çocukluk çağı tüberkülozundan korunmanın en etkin yolunun, toplumda öksürük ve balgam ile basil yayan hastaların tespit edilerek tedavi edilmesi olacağını ve asıl önemli olanın temas altındaki çocukları koruyucu tedavi başlamak olduğunu ifade etti.

Dr. Remzi Karşı, “Aynı evde yaşayan ve yakın temas altındaki 15 yaş altı çocuklara koruyucu tedavi vermek çocuk tüberkülozunu önlemede en etkin yoldur. Sadece çocukların balgamlarında basil arama yolu ile tanı koyma az gelişmiş ülkelerin programlarında yer almaktadır. Temaslı muayenesinde çocuklara ‘tüberkülin cilt testi’ uygulamak, akciğer grafisi çekmek, balgamda basil aranması kadar değerlidir. Balgamda basil bulmak çocuğun hasta olduğunu anlamına gelir, oysa tüberkülin cilt testi pozitifliğini tespit etmek ileride oluşacak hastalığı önlemek için koruyucu tedavi başlamada önemli bir kriteridir. Çocukları hasta olmadan korumak tüberküloz programlarının aslını teşkil etmelidir” diye konuştu.

Türkiye’de Verem Savaşı Dispanserleri ile yürütülen başarılı Tüberküloz Kontrol Programları sayesinde çocukluk çağı tüberkülozunu önleyen koruyucu tedavinin ücretsiz olarak verildiğini kaydeden Dr. Remzi Karşı, “Türkiye’de Verem Savaşı 2011 Raporu’na göre hasta başına 6.6 temaslı muayenesi yapılmış ve 1.2 kişiye koruyucu tedavi verilmiştir. Aynı rapora göre 15 yaş altı tüberküloz ölümü toplam tüberküloz ölümlerinin yüzde 2’sini teşkil etmektedir. Ancak bu oranı düşük kabul etmemek ve hastalığı kontrol etmek için düzenli ilaç tedavisinin uygulanmasını sağlamak gerekmektedir. Çocuk ölümlerini önlemenin tek yolu başarılı kontrol programlarından geçmektedir” şeklinde konuştu.

Çocukluk çağı tüberkülozunu önlemede BCG aşısının önemine de dikkat çeken Dr. Remzi Karşı, aşının tüberküloz menenjit gibi hastalığın ciddi formlarından koruduğunu ancak akciğer tüberkülozu için yaşam boyu güvenli bir koruma sağlamadığını vurguladı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.