banner

YGS nasıldı? 2014 YGS değerlendirmesi




Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tamamlandı. Peki YGS nasıldı? YGS’de hatalı soru var mı? YGS kolay mıydı yoksa zor mu? Bir önceki yıla göre YGS soruları nasıldı? İşte Uğur Hazırlık Bölüm Başkanları’nın 2014 YGS değerlendirmesi

Üniversiteye girmek isteyen adaylar, sınavın ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ter döktü. Sınav güvenliğinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi önemsendiği sınavda adaylar saat, yüzük, kolye, küpe gibi metal aksesuar takmadı, adaylara kalem, silgi, kalemtıraş da sınav salonlarında verildi.

YGS, tüm yurtta 174 sınav merkezinde, 6 bin 475 binada, 106 bin 312 salonda saat 10:00’da başlayarak tek oturumda 160 dakika sürdü. 2014 öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi sınavlarının birinci aşaması olan YGS’ye ülke genelinde 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı.

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara geçen yıl da olduğu gibi, 40 Türkçe, 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din kültürü ve ahlak bilgisi, 40 temel matematik, 14 fizik, 13 kimya ve 13 biyoloji sorusu yöneltildi.

Bilindiği gibi, üniversite giriş sınav sistemi, iki basamaklı ve altı farklı oturumdan oluşuyor. Sınavın birinci aşaması YGS (yükseköğretime geçiş sınavı) adayların temel becerilerini, yorumlama gücünü sorgulayan bir sınavdır. YGS’ye giren adayların LYS’ye başvuruda bulunabilmeleri için 180 puan barajını geçmeleri gerekiyor. Örneğin geçen sene YGS’de 160 sorudan 32 net ve üzeri çıkaran adaylar, 180 barajını geçmişlerdi. Adaylar 140 baraj puanını geçtiklerinde ise iki yıllık ön lisans ve açık öğretim fakültelerini tercih edebilecekler.

Bu yıl ilk defa ÖSYM sınavda sorulan sorulardan 32 soruyu paylaşacağını açıkladı. ÖSYM adayların sınav sonuçlarını en kısa sürede açıklayacağını bildirdi. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte adaylar, LYS’de hangi sınavlara katılacaklarını belirleyerek yeni bir başvuru yapacaklar. 14 Haziran 2014 tarihinde LYS 4 (Sosyal Bilimler), 15 Haziran 2014 LYS-1 (Matematik ve Geometri) ve LYS-5 (Yabancı Dil) sınavları, 21 Haziran 2014 LYS-2 (Fen Bilimleri) ve 22 Haziran 2014’te ise LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) sınavları yapılacak. Beklendiği üzere, Temmuz ayının birinci haftasında LYS sonuçları açıklanacak ve tercihler yapılacak.

Uğur Hazırlık Genel Müdür Yardımcısı Lokman Durak; “Bölüm Başkanlarımızın sınava giren öğrencilerimizden edindiği bilgilere göre, sınavın temel olarak kolay bir sınav olduğu tespit edilmiştir. Ancak, Matematik geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ayırt edici olmuştur. Soruların müfredata uygun olduğu, yanıtlarının daha net olduğu gözlenmiştir. Sınavın birinci maratonu bitmiştir. Öğrencilerimizin hızlı bir şekilde LYS’ye odaklanmaları gerekmektedir.” Şeklinde konuştu.

Uğur Hazırlık Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil “Adayların lise hayatı boyunca hedeflerine ulaşmak için hazırlandıkları sınavın ilk aşaması olan YGS, tüm heyecanıyla birlikte sona erdi. YGS sonucu beklentinin üzerinde ya da altında olsa da puan oluşumunda LYS'nin ağırlığının daha fazla olduğu göz önünde bulundurulduğunda telafi imkânı olduğu görülmektedir. Dolayısıyla adaylar bugünkü sınavın etkisini olabildiğince çabuk bir şekilde üzerlerinden atmalı. Üniversiteye giriş maratonunun ikinci aşaması olan LYS'lere yaklaşık 2,5 ay kaldı. Adaylar 24 Mart pazartesi itibariyle LYS’lere yönelik çalışmaya başlamalı. Unutmamak gerekir ki LYS'ler soru sayısı olarak fazla olduğundan ve tüm konuları içerdiğinden adayların kalan süreyi verimli değerlendirerek hiçbir konuyu atlamadan hazırlanması şarttır. Ailelere tavsiyem ise YGS sonucunu olumsuz değerlendirmek yerine, çocuklarına sınavın ikinci aşaması olan LYS’ye hazırlanabilmeleri için motive edici cümleler kurmalarıdır. '' şeklinde konuştu.

İşte alanlara göre YGS değerlendirmesi

YGS Türkçe

YGS sorularına bakıldığında;

Uğur Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı İbrahim Yıldırım: “Öğrencilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda, 2014 YGS Türkçe soruları diğer yıllardan çok farklı çıkmamıştır. Soru dağılımı, diğer yıllardaki gibi gözükmektedir. 8 Dil Bilgisi sorusu, 2 Söz Grubunun Anlamı sorusu, 3 Anlatım Yöntemleri sorusu ve kalanların paragraf sorusu biçiminde dağıldığı edindiğimiz bilgidir. Diğer yıllardan farklı olarak, bir metne bağlı iki soru biçiminde hazırlanan 2 adet soru olduğu da aldığımız bilgiler arasındadır. Anlatım Bozukluğu sorusu bu yıl çıkmamış. Paragraf sorularında kesinlemeli soruların çokça olduğu öğrencilerimiz tarafından belirtilmiştir. Uğur Hazırlık’ta olan öğrencilerimiz girdikleri deneme sınavlarında sorulan sorulardan farklı sorularla karşılaşmadıklarını beyan etmişlerdir. Öğrenciler soruların dilinin açık olduğunu, soruları anladıklarını ifade ettiler.” dedi.

YGS Kimya

Kimya Bölüm Başkanı Bedrettin Boyacıgil: “Sınava giren öğrencilerimizden edindiğimiz bilgilere göre, Kimya sorularının beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun olduğu anlaşılmaktadır indipill.com. Doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu sınavda çok başarılı olduklarına inanıyorum. Artık YGS bitti. Daha kapsamlı müfredata sahip olan LYS Kimya sınavı hazırlıklarına hiç vakit kaybetmeden, kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyorum” dedi.

YGS Tarih

Tarih Bölüm Başkanı Ercan Türköz: “2014 YGS’ye giren öğrencilerimizden edindiğimiz bilgilere göre, sınavda 15 Tarih sorusu sorulmuştur. 9. Sorudan sonrası T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile ilgilidir. Yapılan sınavda, müfredat örtüşmesi tam olarak gerçekleşmiştir. Sorular, beklenildiği gibi paragraf ve paragrafın yorumlanması şeklinde olmuştur. Edindiğimiz bilgilere göre, 2 adet soru bilgi sorusudur. 9., 10. Ve 11. Sınıflarda gösterilen konularla soruların örtüştüğü görülmüştür.” dedi.

YGS Felsefe

Felsefe Grubu Bölüm Başkanı Gülay Ataç: “Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre, sınavda “Estetik” ünitesi haricinde tüm ünitelerden soru gelmiştir. Sorular müfredata uygunluk göstermektedir. Sorular, okuduğunu anlama, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yöneliktir. YGS mantığından farklı olarak, seçeneklerinde doğrudan kavramlar olan sorular sorularak ayırt edici kılınmaya çalışılmıştır.” dedi.

YGS Fizik

Fizik Bölüm Başkanı Ergun Bulşu: “Sınava giren öğrencilerimizden gelen bilgilere göre 2014 YGS’de, Fizik soruları beklenen konulara uygun olarak sorulmuştur. Matematiksel işlemlere fazla girilmeden, kavramlar ön plana çıkarılarak, yargı içeren sorulara ağırlık verilmiştir.” dedi.

YGS Biyoloji

Biyoloji Bölüm Başkanı A. Mete Kizir: “Öğrencilerimizden edindiğimiz geri bildirim doğrultusunda, Biyoloji sorularının MEB kazanımlarına uygun olduğu ve Biyoloji soruları karşısında zorlanmadıkları anlaşılmıştır. 2014 YGS’de öğrencilerimizden, Biyoloji sorularının, geçmiş yıllardaki sınavlarda sorulan soru tiplerine benzer olduğu ve alışık oldukları soru tipleri ile karşılaştıkları bilgisi alınmıştır. Tüm müfredatı eksiksiz şekilde tarayan, programlı ve disiplinli bir şekilde çalışan yine sağlıklı ve eksiksiz yayınları kullanan öğrencilerin, başarılı oldukları aşikardır. LYS’de tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar dilerim” dedi.

YGS Matematik

Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt: “Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre, Matematik soruları önceki yıllara göre daha zor, Geometri ise daha kolay sorulmuştur. Özellikle Matematik soruları, doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı amaçlamış olup işlem yoğunluğu geçmiş yıllara göre daha fazla olan ve zaman kaybettiren bir sınav olduğu bilgisini de öğrencilerimizden almış bulunmaktayız. Geometri’de ise sorular, temel bilgilere dayalı olup basit çizimlerle çözülebilen sorular sorulduğu ifade edilmiştir.” dedi.

YGS Coğrafya

Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler: “Sınav sonrasında öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, Coğrafya soruları, önceki yıllarda olduğu gibi 9. ve 10. Sınıf müfredatına uygun hazırlanmıştır. Sorular, bilgi birikimi, yorum gücü gerektiren türdendir. Her sene olduğu gibi, öğrencilerimizden harita okuma becerisi de istenmiştir. Öğrencilerimizin vakit geçirmeden LYS hazırlıklarına devam etmelerini öneririm. ” dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.