banner

Bakan süt dağıtımına açıklık getirdi




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, okullarda süt dağıtımı kampanyasının nasıl olacağına açıklık getirirken ana sınıfı ve ilköğretim ilk 5 sınıfına dikkat çekti.

Süt dağıtımı ana sınıfı ve ilköğretimi kapsayacakGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, okullarda süt dağıtımı kampanyasıyla ana sınıfıyla ilköğretimin ilk 5 sınıfındaki çocuklara süt dağıtılacağını, ancak dağıtımın her gün değil, arzın yüksek olduğu dönemlerde yapılacağını açıkladı. Eker, Turgut Özal Üniversitesi'nde düzenlenen ''Türkiye'nin Tarım Politikası'' konulu konferansa gelişinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozuk gıda üretenler markasıyla ve ismiyle teşhir edilecek

Eker, bir gazetecinin, bozuk gıda satanların internet sitesinden teşhir edileceğine ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine, mevzuatın daha önce sağlıksız gıda üreten ve satanlarla ilgili sınırlı tedbirler almaya imkan verdiğini söyledi. Yeni düzenlemeyle bunları artık teşhir de edebildiklerine dikkati çeken Eker,''Balla ilgili, özellikle televizyonlarda reklamları da var, çalışma var. Çok kısa süre içerisinde artık hem piyasadan toplatma, para cezasının yanında bir de bunları markası, ismi, firmasıyla birlikte kamuoyuna da açıklayacağız'' dedi. Eker, bir başka gazetecinin çıkan sonuçların kötü olup olmadığını sorması üzerine, bazılarının içinde glikoz şurubu gibi maddelerin bulunduğunu, bunların tespit edildiğini, bazılarının firmalara tebligatının yapıldığını bildirdi. Eker, bazı ürünlerle ilgili olarak da sürecin birkaç gün içinde tamamlanacağını belirtti.Eker, bu balların reklamlarının yasaklanıp yasaklanmayacağının sorulması üzerine, reklamlarla ilgili olarak, RTÜK'e başvurduklarını ifade etti.

Süt dağıtımı ana sınıfı ve ilköğretimin ilk 5 sınıfındaki öğrencilere yapılacak

Mehdi Eker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı süt kampanyasıyla ilgili çalışmaları olup olmadığı sorusu üzerine de, ''Var. Kararname imzalandı, yayınlanacak. Yayınlanır yayınlanmaz illerdeki okullarda öğrencilere dağıtılacak'' diye konuştu. Dağıtımın süreli olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken Eker, ''Ana sınıfıyla ilköğretimin ilk 5 sınıfındaki çocuklara dağıtılacak ama tabii bu bütün yıl boyu her gün değil, süt arzının özellikle yüksek olduğu dönemlerde... '' dedi.

Amaçlarının hem çocuklara sağlıklı bir içecek sunmak hem de süt içme alışkanlığını kazandırmak ve süt tüketimini artırmak olduğunu belirten Eker, aynı zamanda hayvancılığa da destek sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Eker, başka bir soru üzerine bozuk bal üreten ve satan şirket sayısını daha sonra açıklayacaklarını ifade etti. Bu konudaki denetimlerin değişik şekillerde yapıldığını anlatan Eker, şunları söyledi: ''Balla ilgili şöyle bir şey var; bir gidiyorsunuz marketten, raftan alıyorsunuz, bir de özellikle vatandaşlarımızın bunu bilmesinde fayda var, mesela raftan alınan ürün, aynı markanın aynı ürünü sağlam çıkıyor. İnternet üzerinden veya kargoyla gönderilenler bozuk çıkıyor. Çünkü rafta denetim yapılıyor veya imalathanenin bir yerinden alıyorsunuz sonuç iyi çıkıyor. Bazen ekranlarda görüyorsunuz, vatandaşa ikram ediyorlar, kameralar önünde, onlarda da bir sorun olmuyor. Sonra siz ayrıca kargo yoluyla alıyorsunuz, oradan gönderilen ürünlerde sorun çıkıyor. Biz de tabii her türlü tedbiri alıp biz de kargoyla ürün alıyoruz, inceliyoruz. Sonuçta ona göre hareket ediyoruz.'' Eker, ''Daha ziyade kargoyla olanlarda mı problem çıkıyor'' sorusuna, ''Orada ihtimal daha yüksek'' yanıtını verdi.

(haber7)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.