banner

Lise öğrencilerinden ‘çocuk gelin’ protestosu




Van'da, küçük yaşta evlendirilen arkadaşları için seminer düzenleyen lise öğrencileri, beyaz yazma takarak kız çocuklarının evliliğe zorlanmalarını protesto etti.

Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmeleri kanunlar çerçevesinde suç teşkil etse de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki köylerde yaşayan vatandaşlar arasında halen "çocuk gelin" olgusu baş gösteriyor.

Eğitimlerine devam ederken aileleri tarafından okuldan alınan kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesine "dur" demek isteyen Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Erçek Mahallesi'ndeki Çok Programlı Lise öğrencileri, okul idaresi ve öğretmenlerinin de desteğiyle imamlar, muhtarlar ve velilere yönelik seminer düzenledi.

S.S. Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifinin de (YAKA-KOOP) desteğiyle Erçek Mahallesi'ndeki taziye evinde düzenlenen seminerde, uzmanlar, dini, kanuni ve tıbbi konularda erken evliliklerin toplumda ve ailede yarattığı kötü etkiyle ilgili davetlilere bilgi verdi.

Seminere katılan lise öğrencisi kızların, çocuk gelinleri simgelemek adına beyaz yazmayla katıldığı seminerle ilgili gazetecilere açıklama yapan ÇPL Müdürü Zeynel Abidin Akkuş, taşımalı eğitim kapsamındaki okulda 20 köyden taşınan öğrencilerin eğitim gördüğünü söyledi.

Erken yaşta evliliklerin en fazla köylerde yaşandığını anlatan Akkuş, bu durumdan da en fazla kendi öğrencilerinin etkilendiğini ifade etti.

"Özellikle 10. sınıftan itibaren kız çocuklarının nişan ve evlendirilme olayları sık sık gündemimize gelmekte. Bu olaylar bize ve öğretmenlerimize de yansımaktadır" diyen Akkuş, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimiz 11 veya 12. sınıfa gelmeden eğitim öğretim sisteminin dışına çıkıp erken yaşta evlenmek zorunda kalıyorlar. Bunu kendi gönül rızalarıyla yapmıyorlar. Çocuklarımız ve öğretmenlerimizden gelen talep üzerine YAKA-KOP Derneği ve Erçek Muhtarlığı ile bir bilgilendirme semineri yapmak istedik. Burada civar köylerdeki muhtar ve imamlarımızı davet ettik. Öğrenci ve velilerimiz de seminere katıldı. Bununla ilgili seminerdeki konuşmacılar dini, tıbbi ve kanuni bilgilendirmeler yaptı. Umarım yararlı olmuştur. Bizim amacımız kız çocuklarımızın eğitim sistemi içerisinde kalmalarını sağlamak. Eğer bunu bir nebze de olsa başarabilirsek bundan mutluluk duyarız." 

ÇPL Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Rabia Gencer de okuldaki arkadaşlarından bir çoğunun nişanlı olduğunu, bazılarının ise aile zoruyla evlendirildiğini bildirerek, bu durumdan rahatsız oldukları seminer düzenlemeye karar verdiklerini dile getirdi.

Gencer, zorla evlendirilen arkadaşlarını simgelemek ve bu olguyu protesto etmek adına beyaz yazma taktıklarına dikkati çekerek, "Çünkü çocuk yaşta evlendirilenler beyaz yazma takıyorlar. Ama bunu takmak zorunda olmadıklarını göstermek için burada toplandık. Bütün arkadaşlarımızın okula devam etmesini istiyoruz. Küçük yaşta evlendirilen ya da hiç okula gelemeyen arkadaşlarımızın okula gönderilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Lise 2. sınıf öğrencisi Arzu Avcı ise amaçlarının büyükleri protesto etmek olmadığını, sadece çoğu arkadaşlarının erken yaşta evliliğe zorlanmasının önüne geçmek istediklerini bildirerek, "Beni bu şekilde üzen çok arkadaşım oldu. Çoğu arkadaşım şu an evli ve evliliği bir sorumluluk olarak değil oyun olarak görüyor. Fakat öyle olmadığını acı şekilde öğreniyorlar. Belki şimdi mutlu olanlar vardır ama ileride pişman olacaklarından eminim. Çoğunu okutacağız diye kandırıyorlar. Arkadaşlarımız da buna ne yazık ki kanıyor. Umarım erken yaşta evlilikler sona erer" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.