banner

ÖSYM’den LYS’ye girecek adaylara önemli uyarı




ÖSYM, daha önce YÖK kararı ile 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alımı durdurulan Eğitim Fakültelerinin Biyoloji, Coğrafya, Felsefe Grubu, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ortaöğretim alan öğretmenliği programlarına, 2014-2015 öğretim yılından itibaren YÖK’ün 17 Nisan 2014 tarihli kararı ile öğrenci alınacağı duyurusunda bulundu.

Eğitimtercihi- ÖSYM, 30 Nisan’da başvuruları sona erecek olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) öncesi ortaöğretim alan öğretmenliği programları ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

ÖSYM'den yapılan duyuruda daha önce YÖK kararı ile 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alımı durdurulan eğitim fakültelerinin Biyoloji, Coğrafya, Felsefe Grubu, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ortaöğretim alan öğretmenliği programlarına, 2014-2015 öğretim yılından itibaren YÖK’ün 17 Nisan 2014 tarihli kararı gereğince öğrenci alınacağı bildirildi.

Yapılan açıklamada Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) başvurularının 30 Nisan’da sona ereceği ve başvuru süresinin kesinlikle uzatılmayacağı belirtilirken, YÖK’ün 17 Nisan’da aldığı eğitim fakültelerinin alan öğretmenliği programlarına yönelik kararı doğrultusunda 2014-2015 öğretim yılında eğitim fakültelerinin Biyoloji, Coğrafya, Felsefe Grubu, Fizik, Kimya, Matematik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ortaöğretim alan öğretmenliği programlarına, 2014-2015 öğretim yılından itibaren öğrenci alınacağını bildirdi.

İşte o bölümler ve puan türleri

Öğretmenlik Programları

Puan Türü

Biyoloji Öğretmenliği

MF-2

Coğrafya Öğretmenliği

TS-1

Felsefe Grubu Öğretmenliği

TM-3

Fizik Öğretmenliği

MF-2

Kimya Öğretmenliği

YGS-2

Matematik Öğretmenliği

MF-1

Tarih Öğretmenliği

TS-2

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

TS-2

Ayrıca, 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda YGS puan türü ile öğrenci alacağı duyurulan Turizm Fakültelerinin Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) için kontenjan ayrılan programlarına, 2014-ÖSYS’de Yükseköğretim Kurulunun yeni kararı doğrultusunda programların genel kontenjanına ait LYS puanı ile öğrenci alınacağı da belirtildi. Açıklamada, 2014-ÖSYS’de bu programlara tercihlerinde yer vermek isteyen adayların puanlarının hesaplanabilmesi için ilgili LYS’lere girmesinin zorunlu olduğu, adayların girmek istedikleri LYS’leri belirlerken bu duruma dikkat etmeleri gerektiği ifade edildi.

Turizm Fakültesi Programı

Puan Türü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)

TS-1

Rekreasyon Yönetimi (M.T.O.K.)

TS-2

Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği (M.T.O.K.)

TM-1

Turizm İşletmeciliği (M.T.O.K.)

TM-1

ÖSYM, yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2014-LYS’lerin tamamından sınava girmelerinin yararlarına olacağı ifade edildi.

LYS başvurularını tamamlamış adaylar da istedikleri takdirde girmek istedikleri LYS için sınav ücretini yatırarak ilgili LYS başvurularını başvuru süresi içinde yapabileceklerdir  (Konu ile ilgili bilgiye, ÖSYM’nin  İnternet sayfasındaki, 2014-LYS başvuru bilgilerinde yer alan “LYS’ye Girme İsteği Değişikliği İsteyen Adayların İzleyeceği Yol” bölümünden ulaşılabilir.).

Adaylar, bireysel olarak İnternet aracılığıyla veya bir başvuru merkezi aracılığıyla sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trİnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.