banner

YÖK’ten yatay geçiş ve çift anadala yeni düzenleme




YÖK Başkanı Çetinsaya, yeni düzenlemeyle öğrencilere sunulan yatay geçiş olanaklarının artırıldığını ve bazı üniversitelerde de tüm bölümler arasında çift anadal yapabilme olanağının önünün açıldığı belirtti.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvurularının sna ermesine çok az bir zaman kala Akşam Gazetesi Yazarı Burak Kılanç’a konuştu. YÖK Başkanı, yanlış tercih yapabilecek ya da fikrini değiştirebilecek adayların LYS'nin tüm oturumlarına girmelerini önerirken, yatay geçiş olanaklarının artırıldığını ve bazı üniversitelerde de tüm bölümler arasında çift anadal yapabilme olanağının önünün açıldığını belirtti. 

Çetinsaya, çift anadala yönelik yaptığı açıklamada, “Bazı üniversitelerde tüm bölümler arasında çift anadal yapabilme olanağının önünün açıldığını, Mesela TS puanı ile Türk Dili Edebiyatı Bölümü’ne girmiş bir öğrencinin MF puanıyla öğrenci alan Mimarlık ile çift anadal yapabilmesi artık mümkün.” İfadesini kullandı.

YÖK Başkanı Çetinsaya’nın açıklamalarını Burak Kılanç köşesine taşıdı. İşte Çetinsaya’nın açıklamaları;

Geçtiğimiz hafta YÖK internet sitesinde, LYS’ye başvuracak adayların tüm LYS oturumlarına katılmaları konusunda bir öneriye yer verdiniz. Bu önerinin gerekçesi nedir?

Türkiye’de yükseköğretime erişim konusunda analizler yaptığımızda; liseden mezun olan öğrencilerimizin sayısı bugün itibariyle 800 bin civarında olmasına rağmen sınava başvuran öğrenci sayısının 2 milyona yaklaştığını görüyoruz. Bu 2 milyon kişiden de yıllara göre 500 ila 700 bin arasındaki öğrencimizin bir üniversite programına kayıtlı ya da bir üniversite programından mezunu olduğu halde çeşitli nedenlerle yeniden üniversite sınavına girmiş. Biz bir yandan bunun sebepleri üzerinde çalışırken, bir yandan da bu kişilerin sistem üzerinde baskı oluşturmadan, adalet prensibini de zedelemeden istedikleri programa nasıl geçebilecekleri konusunda çalışmalar yürüttük ve bu hedef doğrultusunda politikalar geliştirdik. 

Yazının devamı için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.