banner

Nobel ödüllü ekonomist Gary Becker öldü




Nobel ödüllü Amerikalı sosyolog ve ekonomist Gary Becker, 83 yaşında hayata veda etti. Becker, insan davranışları ve etkileşimine ekonomik analiz yöntemini uygulayarak tarihe geçmişti

gary beckerÜvey oğlu Mike Claffey, uzun süredir rahatsız olan Becker'in tedavi gördüğü Northwestern Hastanesi'nde öldüğünü söyledi. 

Chicago Üniversitesi Rektörü Robert Zimmerman, toplumsal sorunların tartışılması için çerçeve çizen Becker'i 20. yüzyılın en önemli ekonomistlerinden biri olarak niteledi. 

Chicago Üniversitesi'nde hem sosyoloji hem de ekonomi öğrenimi gören Becker, insan davranışları ve etkileşimine ekonomik analiz yöntemini uygulayan ilk bilim insanı olarak tarihe geçmişti. Becker, evlilik ve boşanma, suç ve ceza, bağımlılık gibi konular üzerine araştırmalar yapmıştı.

Becker, mevcut mikro iktisat analizini piyasa dışı davranışlar da dahil olmak üzere insan davranışları ve etkileşimini içerecek şekilde genişlettiği için 1992'de Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştü.

Toplumsal sorunları matematiğin dilini kullanarak ve iktisat biliminin kavramsal çerçevesine aktararak ekonomi modelleri geliştiren Becker, 2007 yılında da ABD Şeref Madalyası ile ödüllendirilmişti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.