banner

Sürücü kurslarına ‘nüfus kriteri’ teklifi




AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, sürücü kursu hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, nitelikli sürücü eğitimi verilmesi, etik sorunların önlenmesi ve günümüz koşullarına uyumun sağlanabilmesi amacıyla sürücü kurslarının açılmasının nüfus kriterine bağlanmasını öngören kanun teklifini, AK Parti Grup Başkanlığı'na verdi.

Külünk'ün, İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Genel Başkanı Murat Tekin'in de katkısıyla hazırladığı kanun teklifi, Karayolları Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklife göre, motorlu taşıt sürücüsü yetiştirmek, yetişmiş olanlara sınav sonucu sertifika vermek, trafik ile ilgili öğretim ve eğitim yaptırmak üzere kamu kurumları ile diğer hakiki ve hükmi şahıslara Milli Eğitim Bakanlığı'nca ilgili mevzuatına ve yöre nüfusunun ihtiyacına göre sürücü kursları açma izni verilecek.

Sürücü kurslarının sürücü belgesi cinslerine göre sınıflandırılması, hangi sınıf kursun kimler tarafından ve hangi nüfus oranına göre açılabileceği, öğretim ve eğitim konuları ile metodu, kurs süreleri, kurslar için eğitim ve öğretimde kullanılacak bina, araç, gereç ve teçhizatın nitelik ve niceliği, teminat miktarları, sertifika sınavlarının esas ve usulleri, sertifika aranmayacak sürücü belgesi sınıfları ve bunların sınavları İçişleri Bakanlığının uygun görüşü üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'nca çıkartılan yönetmelikle belirlenecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan sürücü kursları ile bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü kursu açmak için müracaat etmiş kişilerden nüfusa göre sürücü kursu açma koşulları aranmayacak.

Sayıştay raporunda da var"

Teklifin gerekçesinde, sürücü kursu hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi, halka nitelikli hizmet sunulabilmesi, etik sorunların önlenmesi, sürücü öğreticisi mesleğinin ve mesleki olarak verilen hizmetlerin gerektirdiği yapısal değişikliklerin gerçekleşmesi, Avrupa Birliği'nin sürücü eğitimi ile ilgili müktesebatına ve günümüz koşullarına uyumun sağlanabilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Sürücü kurslarının son derece hayati bir konuda hizmet verdiği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Verilen hizmetin neticeleri sadece hizmet alanı değil, araçtaki diğer kişilerle, dışarıdaki üçüncü kişileri de ilgilendirmekte ve etkilemektedir. Bu nedenle verilen eğitimin hizmetinin eksiksiz olması bir mecburiyettir. Sürücü kurslarının gereğinden fazla olması haksız rekabete sebep olmakta ve rekabetin en kolay şekli olan ücret düşürmeyi körüklemekte, bu da sürücü kurslarını hizmet veremez noktaya getirmektedir.

Mesleği icra koşullarının güncel duruma uyumlu hale getirilmesini sağlayan yeni düzenlemeler ile sürücü eğitimi hizmetinin geliştirilmesi, ülkenin her yerinde eşit olarak verilmesini sağlayacaktır. Ülke genelinde sürücü kurslarının eşitsiz dağılımını ve yeterinden fazla sürücü kursu açılmasının ortaya çıkardığı eğitim kalitesindeki düşüşün önlenmesi amacıyla, Avrupa Birliği ülkelerine benzer, meslek sektörlerinin korunması ve meslek erbaplarının kaliteli meslek icra etmelerini sağlayan; nüfus kriteri esas alınarak sürücü kursu açılmasını sağlayacak düzenleme öngörülmektedir.

Mayıs 2008'de Sayıştay tarafından yayınlanan 'Trafik Kaza Önleme Faaliyetleri' konulu Performans Denetimi Raporunda, 'kurs sayısı yöre nüfusuyla orantılı hale getirilerek kontrol altına alınmalıdır' denilmektedir."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.