banner

Deniz Baykal da 4+4+4 tartışmasına katıldı




CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Kemer İlçe teşkilatını ziyaretinde yaptığı konuşmada iktidarın Cumhurbaşkanlığı görev süresini 7 yıla çıkarma gayretleri ve eğitim sistemindeki 4+4+4 teklifini eleştirdi.

deniz_baykalDeniz Baykal, iktidarın Cumhurbaşkanlığı görev süresini kanunla uzatmaya çalışmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu, 4+4+4 teklifiyle de 8 yıl zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmadığını, aslında 8 yıllık zorunlu eğitimin parçalanmak istendiğini ileri sürdü.

Baykal, bir partilinin eğitimde 4+4+4 konusundaki sorusu üzerine, Türkiye'nin 8 yıllık temel eğitimle çok önemli bir eğitim reformu gerçekleştirdiğini belirtti. Deniz Baykal, bütün dünyada hemen hemen her ülkenin temel eğitimi 8 yıl hatta 10 yıla çıkardığını, temel eğitim süresi kararının belli siyasi, ideolojik zorlamalarla, demokratik olmayan yöntemlerle, zorla topluma dayatıldığı iddiasının geçerli olmadığını anlattı.
Baykal, konuşmasında şunları söyledi: "Bir defa herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekir ki, 8 yıllık temel eğitim Türkiye'de 10 yıldan daha uzun bir sürede hazırlanmış oluşturulmuş, altyapısı ile ilgili adımları atılmış bir büyük Milli Proje'ydi, Milli Eğitim Projesi'ydi. Yani '8 yıla çıkarılması yanlış oldu, şimdi biz düzeltiyoruz' falan diyorlar yok böyle birşey."
Geçmişte, her parti döneminde Eğitim Şuraları yapıldığını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her parti bu kararı almış. Kim alıyor bu kararı, eğitimciler alıyor, bilim adamları alıyor. Türkiye'de '8 yıllık eğitime geçilsin' feryadı yükseliyordu kabul edilmeden önce. Ama siyasilar bir türlü bu büyük ihtiyacın gereğini yerine getirmedi. Buna rağmen altyapısı hazırlandı, Dünya Bankası'ndan bu projenin finansmanı için kaynak alındı, pilot proje uygulamaya geçildi. Bunun değerlendirmesi yapıldı,
sonuçları alındı ve gerekliliği anlaşıldı. 8 yıllık zorunlu eğitim projesi, CHP'nin çok büyük ısrarı ve kararlılığıyla 28 Şubat hükümetine dayatılmış, talep edilmiş bir projedir. Askerlerin talebi olarak gelmiş değildir, bu tamamen siyasi sürecin içinde CHP'nin talebi olmuştur. O hükümete girmedik, 8 yıllık eğitimden başka talebimiz olmadı. 8 yıllık zorunlu eğitim, tamamen demokratik bir süreç içinde kabul edildi. Şimdi bu getirilen proje, 8'i 12'ye çıkaran bir proje değil. Efendim 8'i iyi yaptınız,
aferim kutlarız, biz bunu 12 yapıyoruz' gibi sunmaya çalışıyorlar. 8, 12'ye çıkmıyor, 8 parçalanıyor. Bu 8'i parçalama projesidir. 8'i 12'ye çıkarıyor gibi gösterip kamufle edip 8'i bölmeye çalışıyorlar."
Okula başlama yaşının 7 olduğunu söyleyen Deniz Baykal, 6 yaşındaki çocuğun okul öncesi eğitime gitmesi gerektiğini belirterek bu sürecin çok önemli olduğunu, çocuğun kişilik, sosyal ilişkileri öğreneceğini ifade etti ancak yeni projeyle bunun mümkün olmayacağını söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.