banner

Üniversite öğrencilerinden çığır açacak buluş!




Üniversite öğrencisi 7 mühendis adayı, hidrojen yakıt pili sistemiyle çalışan otomobil yaptı.

Üniversite öğrencilerinden çığır açacak buluşYaklaşık 100 bin liraya mal olan ve Hitit krallarından Pithana'nın adı verilen hidromobil enerjili araç, atık olarak egzoz gazı yerine yalnızca su buharı çıkararak çevreci yönüyle dikkati çekiyor. Öğrencilerin yaptığı araç, yüksek basınçlı yakıt tüpünde saklanan hidrojeni havadaki oksijenle birleştirerek elektrik enerjisi oluşturan sistemle çalışıyor ve atık olarak yalnızca su buharı çıkarıyor.

Aracın iç dış tasarımını, bağlantı parçalarını, flaşörlerini, jantlarını, direksiyonunu ve pedallarını kendileri yapan öğrenciler, motor, akü ve yakıt pilini Çorumlu sponsorların katkısıyla temin etti. Önde 2, arkada 1 olmak üzere 3 tekerlekle hareket eden araç, saatte 78 kilometre hıza ulaşabiliyor. Maliyeti 100 bin lirayı bulan aracın ağırlığı ise 130 kilogram.

Çevreci ''Hitit kralı Pithana'' yollarda

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, ''Pithana''nın, temiz enerji teknolojisine katkı yapmak isteyen mühendis adaylarının oluşturduğu grubun çabalarıyla yapıldığını söyledi. Öğrencilerin bu girişiminin başlangıçta kendilerini maliyet yönünden korkuttuğunu ifade eden Kurtbaş, ''Ancak öğrencilerimizin gayretiyle sanayimizden ve özel girişimcilerimizden destek bulduk. Bu da cesaretimizi artırdı. Projenin hayata geçirilmesinde öğrencilerimizin çok büyük katkıları oldu. Araç bittikten sonra güzel tepkiler aldık. Şevkimiz ve hevesimiz bir kat daha arttı. Öğrencilerim gerçekten çok özverili çalışmalar yaptı'' dedi.

Projenin toplam maliyetinin 100 bin lira olduğunu belirten Kurtbaş, maliyetin 40 bin liradan fazlasınını üniversite tarafından karşılandığını, geri kalan kısmının da Çorum Belediyesi ve sponsorların desteğiyle sağlandığını belirtti.

''Pithana'' ile İzmir'de düzenlenen ve 20 üniversitenin yer aldığı TÜBİTAK destekli hidromobil yarışlarına katıldıklarını ve burada üçüncü olduklarını bildiren Kurtbaş, daha iyi dereceler almayı hedeflediklerini söyledi.

Aracı yapan öğrencilerin takım lideri Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Ayhan Hacıoğlu ise yeni kurulmuş üniversitelerinde bir hayali gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Proje aşamasında sıkıntı çektiklerini ancak aldıkları destekle projelerini sonlandırdıklarını ifade eden Hacıoğlu, ''Ev arkadaşımla böyle bir projeyi gerçekleştirmeye karar verdik. Toplam 7 arkadaş olarak yolumuza devam ettik. Kimya, elektrik ve makine mühendisliğinde okuyan arkadaşlarımızla bir grup oluşturduk. Başlangıçta yarışa katılan üniversitelerin tecrübelerinden faydalandık. 'Projenin maliyetini toplayabilir miyiz' diye endişelendik. Tasarımın ardından Çorum'daki firmalarla görüştük. Aldığımız destekle projemizi tamamladık'' diye konuştu.

Projeye ''tamamen sıfırdan başladıklarını'' vurgulayan Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Merve Altay da projeyi tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını, yapılacak yarışmalarda birinciliği hedeflediklerini söyledi.

Makine Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Mehmet Şener ise ''projeyle tarih ve geleceği Pithana isminde birleştirdiklerini'' kaydetti.

(haber7)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.