banner

DGS başvuru kılavuzu ve başvuru işlemleri (DGS 2014)




2014 DGS başvuru kılavuzunu nasıl edinebilirim? DGS sınav ücreti hangi bankalara yatırılacak? DGS başvuru kılavuzu ve başvuru formu, DGS sınav ücreti ne kadar? DGS’ye kimler başvuru yapabilecek? DGS başvuru kılavuzu Tıkla indir! DGS başvuruları nasıl yapılacak? DGS başvuru merkezlerinin adresleri ve telefon numaraları, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Başvuru Kılavuzu yayınlandı. DGS başvuru detayları....

Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Başvuru Kılavuzu saat 09.00’da ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlandı.

DGS başvuru kılavuzunu indirmek için Tıklayın

2014 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Başvuru Kılavuzu yayınlandı. 2014 DGS başvuru süresi 26 Mayıs-4 Haziran tarihleri arasında alınacak. DGS 19 Temmuz 2014’te yapılacak. Sınav 140 dakika sürecek. DGS başvuru ücreti 50 TL olarak belirlendi. Adaylar DGS sınav ücretini aşağıda belirtilen bankalara yatırabilecek.

DGS sınav ücreti hangi bankalara yatırılacak?

DGS sınav ücretinin yatırılacağı banka adresleri;

T.C. Ziraat Bankası ATM ve İnternet bankacılığı

T. Halk Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı

Akbank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankası tüm şubeler ve İnternet bankacılığı

DenizBank tüm şubeler ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

**Sınav/yerleştirme ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.

2014 DGS’ye kimler başvuru yapabilir?

2014 DGS’ye, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecekler.

Ayrıca, Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, meslek yüksekokulu adını taşımayan fakat bir mesleğe hazırlayan ön lisans programlarından mezun  olanlar  ve  aynı  koşullarda yurt dışından  mezun olup denkliği kabul edilenler de sınava başvurabilecek. ÖSYM, İlahiyat Lisans Tamamlama Programlarına (İLİTAM) yerleştirme de DGS puanlarına göre merkezi olarak yapılacağından, bu programlara başvuracak adayların da DGS’ye girmelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuru yapamayacak

DGS sınavının kapsamı

Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Testte 120 soru yer alacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. 

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları nasıl yapılacak?

Dikey Geçiş Sınavı’na başvurular elektronik ortamda alınacak. Başvuru Merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır. Başvurudan önce adayların sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir.

DGS başvuru merkezlerinin adresleri ve telefon numaraları

DGS başvuru merkezleri ve adresleri için Tıklayın

Adaylar, DGS sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır. (Banka adreslerine yukarıdan ulaşabilirsiniz)

Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip sınavın adı, T.C. Kimlik /Y.U. Numarası, adı ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar Y.U. Numaralarını T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdır. Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapacak adaylar için de sınav ücretinin yatırılması ile ilgili kural aynen geçerlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla veya kredi kartı/banka kartı ile sınav ücretini yatırabilirler. 

Başvuru merkezi aracılığıyla DGS başvuruları nasıl yapılacak?

Başvuru merkezi aracılığıyla yapılacak başvurular

Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapacak adayların başvuru merkezine giderken aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir:

-Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş Aday Başvuru Formu (Aday başvuru formu için Tıklayın)

- Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın görevlilerce kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın görevlilerce kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir),

-ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde engel bilgisi yer almayan engelli adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmış sağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu (Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalıdır. Bu belgeler başvuru merkezine teslim edilmeyecek aday tarafından ÖSYM’ye gönderilecektir.)

-ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais) ilk kez kayıt olacak adaylar ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kayıtlı olan adaylardan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî belgelerinin onaylı bir örneği (Başvuruda, adayın diploma veya öğrenim durumunu gösterir belgesi başvuru merkezi görevlisi tarafından kontrol edilerek adayın başvurusu alınacaktır. Bu belgesi yanında bulunmayan adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmeyecektir. Eğitim bilgileri alanında yapılacak değişikliklerde onaylı belge başvuru merkezlerinde teslim alınacağından adaylar bu belgelerinin onaylı örneğini yanlarında bulundurmalıdır. Belgenin aslı ve onaysız bir fotokopisinin adayın yanında olduğu durumlarda başvuru merkezi görevlisi belgenin aslını inceleyerek fotokopi belgeyi onaylayabilecektir. Onaylı örnek belge başvuru merkezi görevlisi teslim alınacaktır. Belgelerin asılları başvuru merkezlerine teslim edilmemelidir.)

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Başvuru Formundaki bilgiler ile birlikte Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adayların web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır (Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmektedir.). Bu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Başvuru merkezi görevlisi, adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı 2014-DGS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi özenle kontrol edecek, fotoğrafı uygun çekilmiş ve diğer bilgileri doğru olarak sisteme işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri verecektir. Fotoğrafı uygun çekilmemiş ve/veya bilgiler sisteme doğru olarak işlenmemiş ise görevliden düzeltilmesi istenecektir. Başvuru bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafın uygunluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

Onaylanmış, fotoğraflı belge aday tarafından alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında adaya gerekli olabileceğinden saklanmalıdır.

Bu aşamadan sonra eğitim bilgilerinde yapılacak belgeye dayalı her türlü değişiklik isteği, doğrudan ÖSYM’ye yapılmak zorundadır.

Belgede yer alan şifre adayın geçici şifresidir. Aday bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM’nin İnternet adresinden değiştirmelidir. Şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceğinden unutulmamalı, kimseye verilmemeli, hiç kimse ile paylaşılmadan özenle saklanmalıdır.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine (ais) ilk kez kayıt olacak adaylar ile ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais) kayıtlı olan adaylardan eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların, eğitim bilgilerini gösterir resmi belgelerinin onaylı bir örneği Aday Başvuru Formu ekinde başvuru merkezi görevlisi tarafından teslim alınacaktır. Belgelerin onaylı bir örneği başvuru merkezi görevlisine teslim edilmelidir. Belgelerin asılları başvuru merkezi görevlisine teslim edilmemelidir. Eğitim bilgilerini gösterir resmi belgelerin onaylı bir örneği dışında adaylara ilişkin hiçbir belge, sağlık raporu, dilekçe vb. başvuru merkezlerince teslim alınmayacaktır. Gerektiği durumlarda bu belgeler, aday tarafından Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekinde ÖSYM’ye ulaştırılacaktır. ÖSYM’ye ulaştırılması gereken sağlık raporu vb. belgelerin onaylı bir örneği ÖSYM’ye gönderilmelidir. Belgelerin asılları ÖSYM’ye gönderilmemelidir. 

DGS'ye internet’le bireysel başvurular nasıl yapılacak?

Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, başvuru/sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM’nin İnternet sayfasında “2014-DGS Bireysel Başvuru” başlıklı alandan buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını tamamlayacaklardır.

DİKKAT: Başvurunun tamamlanması için “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” açıklamasının mutlaka görülmesi ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan engelli/sağlık sorunu olan adaylardan, sistemde sağlık bilgisi bulunmayanların veya değişiklik olanların, sağlık/engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, Sağlık/Engel Bilgi Formunu, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir. 


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.