banner

Dinçer: Eğitimin yapısını KÖKTEN değiştirmiyoruz




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugün eğitim sisteminin tamamının tartışılmadığına işaret ederek, "Eğitimin yapısıyla ilgili düzenleme yapıyoruz, kökten bir değişiklik yapmıyoruz" dedi.
omer_dincerMilli Eğitim Bakanı Dinçer, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen Eğitim Fakülteleri Dekanları Toplantısı'na katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Dinçer, 4+4+4 düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bugün aslında eğitim sisteminin tamamının tartışılmadığını belirten Dinçer, eğitimin yapısıyla ilgili bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Eğitim sistemini tartışırken üzerinde durulacak çok sayıda konu olacağını ifade eden Dinçer, "Eğitim sistemi birçok değişkenden, birçok alt sistemden oluşuyor. Bunlardan biri okullar, derslik sayıları, ikincisi okulların donanımı, teknolojik ve bilgi altyapısı, üçüncüsü öğretmenler. Bizim müfredatımız ve okul sistemini yönetme tarzlarımız aslında eğitim sisteminin alt parçalarıdır" dedi.
Meclis'te tartışılan düzenlemenin bunların hepsiyle alakalı bir düzenleme olmadığına işaret eden Dinçer, sadece eğitim yapısıyla alakalı bir düzenleme içerdiğini belirtti. Tüm dünyanın eğitim seviyesiyle Türkiye'nin içinde bulunduğu eğitim seviyesi kıyaslandığında küresel düzeyde arada ciddi bir stratejik açık oluştuğunun görüldüğüne dikkat çeken Dinçer, "Hayat boyu öğrenme sistemlerinin geliştirilmesi önemli. Bu açıdan bakıldığında eğitim 12 yıla çıkarıldı. Ancak hiçbir ülkede eğitimi 12 yıl boyunca kesintisiz yapan bir yapı bulunmamaktadır" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Dünyadaki eğitimle Türkiye'nin eğitimini karşılaştırdığımızda ciddi stratejik açıklık var. OECD ve gelişmiş ülkelerin eğitim yılına baktığımızda hepsinin eğitim süresi 12 yıl, bizde 6-6,5 yıl" dedi. Dinçer, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmeyeceklerini de ifade etti.
Eğitim Fakültesi Dekanları Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ve çok sayıda eğitim fakültesi dekanının katılımıyla Başkent Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Çetinsaya, "2023'e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olması hedeflenen Türkiye'nin eğitim sistemi konusunda tam bir uzlaşı söz konusudur. Fiziki ve teknik altyapıyı geliştirmek için çalışmalarda bulunulmuştur. Eğitimde kaliteyi belirleyen unsur öğretmenin niteliğidir. Hizmet öncesi eğitimdeki uygulamalar arttırıldı" dedi.
Çetinsaya'nın ardından kürsüye gelen Bakan Dinçer, "Bütün derslikleri tamamlasanız, bütün mali kaynakları eğitime yatırsanız bile eğitimin başarısını çok sınırlı ilerletirsiniz. Önemli olan öğretmendir. Öğretmenin yeterliliği ve gelişmesiyle ilgili konulara daha çok önem vermeliyiz. Öğretmen meselesini tartışırken iki konu üzerinde durduk. Birincisi atanamayan öğretmenler, ikincisi öğretmenlerin kendi istedikleri bölge ve şehirlere atanması için stratejiler. Öğretmenlerle ilgili başka bir konu tartışılmadı. Öğretmenlik mesleğinin gelişmesiyle ilgili çok tartışılacak konumuz var" şeklinde konuştu.
Eğitim fakültelerinin işlevselliğinin nasıl arttırılabileceğinin düşünülmesi gerektiğini belirten Dinçer, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmediklerini ifade etti. Eğitim yapısıyla ilgili düzenlemelere değinen Dinçer, "Eğitim süresinin 12 yıla çıkartılması, eğitimin kademeli olması ve eğitim yaşının 1 sene öne çekilmesi için uğraşıyoruz. 60 aylık çocukla 72 aylık çocuk aynı sınıfta olur mu tartışması yapılıyor. Bunun tartışılması güzel bir şey. Ömürlerinden bir yıl kazandıracağız. 12 yıl kesintisiz eğitim yapan bir yapı yok. Kademeleştirmek için 4+4+4'ü tercih ettik. Eğitim sistemini 4+4+4 yaptığımızda nasıl olacağını tartışmak önemli. Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmiyoruz. Dünyadaki eğitimle Türkiye'deki eğitim arasında ciddi stratejik açıklıklar var. OECD ve gelişmiş ülkelerin eğitim yılı 12, Türkiye'nin ise 6,6-5 yıl. Japonya ve Güney Kore'de yüzde 100 okullaşmak için stratejiler belirleniyor. ABD'de yüzde 60 üniversite mezunu oranını yakalamak için uğraşılıyor" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.