banner

Özel okullara süt verilmeyecek




Kolej öğrencisine kitap ve tabletten sonra süt de yok.
TÜRKİYE’de anasınıfı ve ilköğretim 1-4. sınıflardaki 7 milyon öğrenciye ücretsiz süt dağıtılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken Türkiye Özel Okullar Birliği (TÖOB) Derneği Sınav Yerleştirme Kurulu Başkanı Nurullah Dal’dan “ayrımcılık” uyarısı geldi. 1603 özel okulda okuyan 465 bin öğrencinin, tablet ve kitaptan sonra sütte de kapsamdışı kaldığını belirten Dal, “Bu çocuklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Özel okullarda okuyan çocuklar devletin üvey evlatları mı? Azınlık okullarına kitap veriliyor, tablet dağıtılıyor. Onlar da özel okul statüsünde” dedi. Velileri adına tüm öğrencilere MEB’in eşit davranmasını istediklerini belirten Dal, “Bakanlığımız maalesef ki ücretsiz ders kitabı, tablet bilgisayar ve son olarak da ücretsiz süt dağıtımı konusunda okullarımızda okuyan çoğu burslu ve alt gelir gurubundan çocuklarımızı görmezden gelmeyi seçmiştir” şeklinde konuştu.

‘SANILDIĞI KADAR ZENGİN DEĞİL’

“Süt dağıtımının yapılacağı devlet okullarında zengin-yoksul ayrımı yapılmaması talimatı veren bakanlık, dağıtım bile başlamadan okulları zengin-yoksul diye sınıflandırıyor” diyen Dal, “Velilerimiz sanıldığı kadar zengin değil” tepkisini gösterdi. Dal, özel okul velilerinin profilini ise şöyle aktardı: “Yaptığımız araştırmalara göre öğrencilerimizin yüzde 50’si anne-babası çalışan orta gelir, yüzde 15’i üst gelir, yüzde 25’i ise alt gelir grubuna mensup. Yüzde 10’u ise çok yoksul ama başarılı ya da şehit ve gazi çocukları. 465 bin çocuktan 46 bin 500’ü ücretsiz eğitim alıyor. Geriye kalan yüzde 25’lik kesimise çocuklarının iyi eğitim alması için parçalı burs, indirim ve okulların takviyesiyle çocuklarını okutabilen memur çocukları.” Dal bu uygulamalar nedeniyle ögrencilerinin açıkça ötekileştirildiğini ve küçük yaşta ayrımcılığı hissettiklerini iddia etti.

UZMANLAR NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Gülin YILDIRIMKAYA/ HT GAZETE

OKUL Sütü programına ilişkin uygulama detayları netleşti: Anasınıfından beşinci sınıfa kadar ilköğretim öğrencilerine, günlük 200 mililitre uzun ömürlü sade kutu süt dağıtılacak. Program, özel okullar dışında Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenen okullarda uygulanacak. FATİH projesi dahilinde tablet ve akıllı tahta dağıtılacak okullar kapsamında da dışarıda tutulan özel okullara üvey çocuk muamelesi mi yapılıyor? Devlet okullarının önceliği var diyen de var, “Özel okuldaki çocuklar ötekileştiriliyor” diyen de. İşte farklı görüşler...

‘Özel okuldaki çocuklar düşman çocukları mı?’

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı CEM GÜLAN

BEN tek bir şey soruyorum: Özel okula giderek devletin sırtından yük alan öğrenci acaba devletin kötülüğünü düşünen düşman çocukları mı? Özel okullarda burslu okuyanlar var, şehit çocukları var... Diğer çocuklara süt dağıtılacaksa biz de öğrencilerimize veririz ama bu çocuklar düşman çocuğu mu? Akıllı tahtalarla ilgili de aynı durum var. Biz akıllı tahta, internet bağlantısı, program, hiçbirini istemiyoruz. Ticari kuruluşlar olduğumuza göre bunları yapmak görevimiz ama T.C. vatandaşı çocuklara iPad dağıtılıyorsa, özel okula giden çocuklara da dağıtılması gerekir. Kitap veriyorsanız, bu çocuklara da vereceksiniz. Süt veriyorsanız bu çocuklara da vereceksiniz. Bu çocuk özel okula gidiyor, ailesinin durumu daha iyi diye ayıramazsınız. Ayırırsanız o çocuk kendisini ötekileştirilmiş hisseder.

'Devlet kendi okullarındaki çocuklara bile yetişemiyor’

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İSMAİL KONCUK

ÖZEL okulların kendi imkânlarıyla süt vermeleri mümkün ama devlet okullarında kahvaltı yapamadan okula giden çocukları biliyoruz. Özel okullarda pasta, börek dağıtılan beslenme saatleri de oluyor. Ama devlet okullarında böyle imkânlar yok. Emin olun öğle yemeği yiyemeyen çocuklarımız var oralarda. Özellikle tam gün eğitim veren okullarda bu son derece önemli. Öğrenciler perişan oluyor, hele bir de anne baba çalışıyorsa... Akıllı tablet uygulamasının devlete külfetten başka bir şey getirmeyeceğine inanıyorum. Ayrıca özel okullara neden devlet tablet dağıtsın? Devlet, imkânlarını kendi okulları için bile kullanamıyor. Camlar kırık, ısınma, barınma sorunu olan, tahtasız okullar var. Devlet bunlara yetişemiyor bir de özel okullara yardım yapması doğru olmaz. Öncelik devlet okullarında olmalı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.