banner

4+4+4'ün maliyeti 20.7 milyar lira




TEPAV'ın 'Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi?' başlıklı politika notuna göre 4+4+4 düzenlemesinin maliyetinin bu yıl için 20.7 milyar TL'yi buluyor. Yeni düzenlemenin uygulanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin bu yıl yüzde 54 arttırılması gerekiyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Analisti Bengisu Özenç ile Araştırmacı Selin Arslanhan Memiş tarafından hazırlanan 'Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi?' başlıklı politika notu yayımlandı. Çalışmada Kanun Tasarısı'nın yasalaştığı takdirde uygulanmaya başlayacağı 2012-2013 öğretim yılında beraberinde getireceği ek ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçların tamamlanması durumunda bütçenin nasıl etkileneceği iki farklı senaryo altında değerlendirildi. Senaryoların ilkinde eğitimdeki mevcut kalitenin korunduğu, ikincisinde ise kalitenin arttırıldığı varsayıldı.

Derslik ihtiyacı 18.6 milyor TL

Birinci senaryoda, mevcut öğrenci yoğunlukları korunarak, milli eğitime dahil olacak yeni yaş grupları ve yükselen okullaşma oranları nedeniyle ortaya çıkacak olan derslik ihtiyacının, ilköğretim ve lise seviyesi birlikte hesaplandığında, 18,6 milyar TL'yle karşılanabileceği hesaplandı.

110 bin 800 öğretmene ihtiyaç olacak

Değerlendirmede, mevcut öğretmen başına öğrenci sayıları kullanılarak yapılan hesaplamada ortaöğretimin zorunlu hale gelmesi ile 110 bin 800 öğretmene ihtiyaç duyulacağı hesaplandığı belirtilerek şu değerlendirmelere yer verildi:

"Bu öğretmen ihtiyacının mevcut durumda atanmamış olan öğretmenler ile karşılanması sonucunda ek bir öğretmen yetiştirme maliyeti doğmayacak. Fakat öğretmenlerin yıllık ortalama maaşları göz önünde bulundurularak bir ek maliyet hesaplandı. Bu şekilde öğretmen maliyeti 2012-2013 öğretim yılı için 2.1 milyar TL olacak. Öğretmen ve yatırım ihtiyacını karşılamaya yönelik toplam bütçe 20.7 milyar TL'yi buluyor. Söz konusu bütçe ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2012 Merkezi Yönetim Bütçesi'nde sahip olduğu 38 milyar TL'lik payın yaklaşık olarak yüzde 54'ü kadardır."

Kaliteyi arttırmak için bütçenin ikiy katlanması gerekiyor

TEPAV'ın çalışmasında son yıllardaki iyileştirmelere rağmen, gerek derslik başına öğrenci sayısındaki karşılaştırmalar gerekse PISA sonuçlarında Türkiye'nin durumunun eğitimin kalitesine ilişkin problemlere işaret ettiği açıklandı. "Son yıllarda hız kazanmış olan okullaşma oranlarının arttırılmasına ve eğitimin içeriğine yönelik reformların kaliteye ilişkin beklenen etkiyi henüz yaratamadığı görülmektedir" denilen çalışmada şöyle devam edildi:

"Eğitimde kalitenin iyileştirilmesine yönelik derslik başına düşen öğrenci sayısının da düşürülmesi öngörülen ikinci senaryoda ise Türkiye'deki öğrenci yoğunluklarının OECD ortalamalarına yakınsadığı varsayıldı. Bu senaryoya göre 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi içerisinde eğitimin kalitesinin arttırılarak 24 kişilik sınıflarda eğitim verilmesinin toplam maliyeti (öğretmen ve yatırım) 36.6 milyar TL'dir. 36.6 milyar TL'lik bir bütçe ihtiyacı ise MEB 2012 bütçesinin neredeyse tamamına (Yüzde 96) denk geliyor."

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.