banner

Üniversite adaylarına tek tuşla tercih imkanı




Üniversite tercih maratonunda adayların, sadece T.C. kimlik numaralarıyla girerek tek tuşla, 20 bin 437 yükseköğretim programından kendisine en uygun olanı seçmesine imkanı sağlayan programı hizmete sunuldu

Üniversite tercih maratonunda adayların, sadece T.C. kimlik numaralarıyla girerek tek tuşla, 20 bin 437 yükseköğretim programından kendisine en uygun olanı seçmesine imkanı sağlayan programı hizmete sunuldu. 

Hacettepe Teknokent'te kurulu firmanın Uygulama Hizmetleri Müdürü Ercan Baltacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite adaylarına, gelecekteki mesleklerini seçmede yardımcı olmak için geliştirdikleri yazılımın son birkaç yıldır yoğun olarak kullanıldığını anımsatarak, programla adayların puan, bölüm bilgileri ve ÖSYM kılavuz bilgilerini kullanarak, ''http://osstercih2012.k12net.com'' adresinden tercihlerini belirlediklerini söyledi.

Programdan geçen yıl 85 bin kişinin yararlandığını, bu yıl da ÖSYM'nin kılavuz bilgilerini yayınlanmasıyla güncellenek tekrar uygulamaya konulduğunu anlatan Baltacı, amaçlarının adayların doğru tercih yapmalarına yardım etmek olduğunu ifade etti.

Adayların siteye T.C. kimlik numarasıyla girebildiğini belirten Baltacı, yazılımla, ÖSYM'nin web sitesinde yayınlanan, çok sayıda sayısal veriden oluşan sınav sonuç bilgilerinin, tek bir tuşla K12NET Tercih Programına aktarıldığını anlattı. 

Programın kılavuzda yer alan 20 bin 437 bölüm yüklenerek başladığını belirten Baltacı, adayların bütünden özele inerek, tercihlerini oluşturduklarını söyledi. 

Baltacı, adayın filtrelemeyi, puan aralığı, başarı sırası, puanı olmayan bölümlere, yeni açılmış bölümlere, geçen yıl kontenjanı dolmamış bölümlere, bu yıl puan türü değişmiş bölümlere, illere, bölgelere, üniversitelere, özel veya devlet üniversitelerine, eğitim sürelerine, öğrencilerin alanları ve öğretim şekline göre yapabileceğini kaydetti. 

Bu sıralamanın ardından üniversite adayının gitmeyi planladığı bölümleri, Tercih Sepetine göndereceğini ve isterse başka ilde olsa bile tercih danışmanına gösterebileceğini ifade eden Baltacı, sepete eklenen bölümlerin, silinebilineceğini, yerlerinin değiştirilebilineceğini veya kaydedilerek en son hallerinin yazıcıdan çıktı olarak alınabilineceğini dile getirdi.

Adaylar ek puanla girebileceği bölümleri de görecek

Baltacı, K12NET Tercih Programıyla, adayın ek puanla girebileceği bölümleri rahatlıkla görebilmesi için lise tür, kol veya alan bilgisine bakılarak, ek puanla tercih edebilebilinecek yükseköğretim programlarının da ayrı bir kategoride yayınlandığını ifade etti.

Puan, başarı sırası ve kontenjan bilgilerinin geçen yılki verilerle karşılaştırılarak sunulduğunu dile getiren Baltacı, programa ilişkin şu bilgileri verdi:

"Programda filtreleme kriterleri birbirinden haberdar. Örneğin puan aralığı girildiğinde bir sonraki il kriterleri ekranında sadece o puan aralığında bölümü olan iller yer alıyor. Böylece adaylar hangi ilde kendi puan aralığında ne kadar bölüm var, kolayca görüyor. Üniversite isimlerinin üzerine linkler de tanımlandı. Bu linklere tıklanarak, ilgili üniversitenin web sayfasına ulaşılıyor ve ayrıntılı bilgiye ulaşılıyor.

Ayrıca her yükseköğretim programının 'özel koşullar' bölümüne, açılan ayrı bir sayfadan ulaşılıyor. Aday, her bir sütün başlığına göre alfabetik ya da sayısal sıralama yapabiliyor. 

Özel üniversitelerin YÖP kodları da koyu kırmızı fontlarla göstererek, özel üniversite vurgusu ayrıca yaptık. Böylece aday, özel üniversite mi devlet üniversitesi mi bunu daha kolay anlıyor. Adaylara yardımcı olmak için videoda hazırladık, onu da izliyebilirler. Ben adaylara tercihlerini, bu program arcılığıyla tüm olasılıkları inceleyerek, tüm bölümlerin varlığından haberdar olarak yapmalarını tavsiye ediyorum."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.