banner

Türkiye’deki engelli memur sayısı ne kadar?




Türkiye'de son yıllarda engelli istihdamında önemli artışlar yaşandı. 2002 yılı itibariyle 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 2014 yılı itibariyle 6 kat artışla 34 bin 88'e ulaştı

Türkiye'de son yıllarda engelli istihdamında önemli artışlar yaşandı. 2002 yılı itibariyle 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 2014 yılı itibariyle 6 kat artışla 34 bin 88'e ulaştı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, engellilerin toplumsal hayata ayrımcılığa uğramadan ve etkin biçimde katılmalarını sağlamak üzere ilgili kurumlarla işbirliği içinde faaliyetlerini yürütüyor.

Bakanlığın öncelikli gündem konularından ''engelli istihdamı'nda, engellilerin gerek özel sektörde, gerek kamu sektöründe istihdamları konusunda, politika, mevzuat ve uygulama alanlarında önemli gelişmeler yaşandı.

Bu kapsamda Devlet Memurları Kanunu'nda 2011 yılında yapılan değişiklikle engelli vatandaşlara genel sınavlardan ayrı, merkezi bir sınav uygulaması getirildi. 

Yöntemi, felsefesi ve sonuçları itibarıyla dünyada bir ilk olarak nitelendirilen Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS), soruların hazırlanmasından sınav süresinin belirlenmesine kadar adayların engel grupları dikkate alınarak, sınav salonlarının ulaşılabilir olması sağlanarak ve her aşamasında adayların durumlarına özel tedbirler alınarak düzenleniyor.

Sınavın başarılı bir şekilde geçmesini sağlamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, ÖSYM ve valiliklerin koordinasyonunda her türlü tedbir alınıyor.

Tekerlekli sandalyeli adayların sınav yerlerine ulaşımı ile refakatçi sağlanmasının yanı sıra adayların sınav ücretlerinin yüzde 75'i Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanıyor.

-Her eğitim durumundan atamalar yapıldı

2012 yılında yapılan ilk ÖMSS sonuçlarıyla 2 bin 174'ü ortaöğretim, bin 93'ü ön lisans, 999'u lisans mezunu, 988'i ilk ve ortaokul mezunu ile zihinsel engelli aday olmak üzere toplam 5 bin 254 aday engelli memur kadrolarına atandı.

2013 yılında, 3 bin 378'ü ortaöğretim, bin 343'ü ön lisans, 614'ü lisans mezunu, 591'i ilk ve ortaokul mezunu ile zihinsel engelli adaylardan toplam 5 bin 926; 2014 yılında ise 426'sı ortaöğretim, 384'ü ön lisans, 806'sı lisans mezunu olmak üzere toplam bin 616 aday tercihlerine uygun memur kadrolarına yerleştirildi.

2002 yılı itibariyle engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken bu rakam yaklaşık 6 kat artışla 2014 yılı Haziran ayı itibariyle 34 bin 88'e ulaştı. 2014 yılı sonuna kadar bu sayının 37 bini aşması bekleniyor. 

Bu kapsamda, son 3 yılda toplam 15 bin 934 engelli memur yerleştirmesi yapılırken, bu sayının halen çalışan engelli memur sayısı toplamının yüzde 47'sine denk gelmesi de dikkat çekiyor.

-Yer değiştirmede engelliye öncelik getirildi

İstihdam edilen engellilerin, iş hayatında engel durumlarına daha uygun ve daha verimli bir şekilde çalışmalarını sağlayacak ortam sağlamaya yönelik çalışmalar da yapıldı. 

2014 yılında Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kendisi, eşi veya birinci derece kan hısımlığı bulunan, bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri engelli olan memurların, engellilik durumundan kaynaklanan yer değiştirme taleplerinin öncelikli olarak karşılanmasına imkan verildi.

Çeşitli mevzuatlarda yapılan değişikliklerle, normal istihdam piyasasında istihdam edilmelerinde güçlük yaşanan zihinsel ve ruhsal engellilerin istihdam edildiği korumalı işyerlerine yönelik önemli teşvikler getirildi. 

-İşçi sayısı da arttı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-İŞKUR sorumluluğunda yürütülen işçi statüsünde engelli istihdamındaki tedbirler sonucunda ise 2008 yılında 66 bin 353 olan engelli işçi sayısı, 2014 yılı Nisan ayı itibariyle 91 bin 958'e yükseldi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli istihdamı konusunda sorumlu kamu kurumlarıyla işbirliği içinde gerek memur ve gerek işçi istihdamında boş kontenjanların doldurulmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan 27 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen, ismi Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) olarak yeniden düzenlenen sınava 60 bin 375 aday başvuruda bulunmuştu. Devlet Personel Başkanlığı sınava dayanılarak 3 bin 138 kadroya engelli memur ataması yapılacağını açıklamıştı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.