banner

TBMM’de 4+4+4’te öne çıkanlar




4+4+4 eğitim yasa tasarısının TBMM Genel Kurul’unda görüşülmesine bugün başlandı. Genel Kurul’da Muhalefet üyeleri ile AKP’li Milletvekilleri arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

TBMM’de  4+4+4’te öne çıkanlar

4+4+4 eğitim yasa tasarısının TBMM Genel Kurul’unda görüşülmesine bugün başlandı. CHP’nin Tandoğan meydanında düzenlediği mitingle karşı çıktığı yasaya bugün Meclis Genel Kurulu’nda da Muhalefet’ten bazı milletvekilleri tepkilerini dile getirdi. Bugün düzenlenen Genel Kurulda 4+4+4 eğitim yasa tasarısı görüşmelerinde öne çıkan gelişmeler şunlar:

TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkaran kanun teklifinin ''yok hükmünde olduğu, görüşülemeyeceği'' iddialarının hukuki hiçbir geçerliliği bulunmadığını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin öneriden çıkarılması gerektiğini savundu. Vural, ''Önergelerin verilemediği, şerhlerin yer almadığı bir rapor görüşülemez. Milletvekillerinin iradesi Komisyon'da fiile engellenmiştir. Bu raporu müzakere etmek mümkün değildir'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, teklifin üzerinde TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin görüşleri alınmadığı için teklifin geri çekilmesini istedi ve usul tartışması açılmasını talep etti. Açılan usul tartışması üzerine söz alan Kaplan, 10 gün 24 saat esasına göre çalışmak için robot olmak gerektiğini belirterek, ''Bu tasarı ve teklifler, milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bu çok ciddi konuları sağlıklı tartışmak zorundayız'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Üzerinde hukuki tartışma olan Komisyon raporunu gündeme alamazsınız'' görüşünü öne sürerek, teklifin komisyona çekilip yeniden görüşülmesini istedi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin 6. maddeden sonra Komisyon'da görüşülmediği için Genel Kurul'un gündemine gelemeyeceğini öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''AK Parti milletvekillerinin tamamı bu teklifi gururla, onurla destekliyorlar ve onun için buradalar. AK Parti grubu milletvekilleri, milletten aldıkları talimatı yerine getirmek üzere buradalar. (Yok hükmündedir, görüşülemez) gibi iddiaların hukuki hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin Komisyon'daki görüşmeleri ve sonuçlandırılmasıyla ilgili MHP ve CHP'nin Meclis Başkanlığı'na yazılı itirazları olduğunu anımsatarak, bu itirazlarda bugün belirtilen pek çok hususun dile getirildiğini kaydetti.

TBMM Başkanlığı tarafından söz konusu yazıların ilgili Komisyon'a gönderildiğini, Komisyon Başkanlığı'nın ''görüşmelerin Anayasa ve İçtüzük çerçevesinde gerçekleştirildiği'' bildirdiğini anımsatan Yakut, ''TBMM Başkanı'nın bu raporu yok sayacak bir işlem tesis etme yetkisi bulunmamaktadır'' dedi. Yakut, AK Parti grup önerisinin görüşülmesinde İçtüzük'e aykırı bir durum bulunmadığını, tutumunun aynı olduğunu ifade etti. Muhalefet sıralarından ''yazıklar olsun'' sözlerine Yakut, ''Kem söz kime aitse iade ediyorum'' karşılığını verdi.

 CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Komisyon görüşmelerinde açık bir İçtüzük ihlali olduğunu savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, ''Esas tartışılan, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin yanında mısınız, değil misiniz- Etraftan dolaşmaya gerek yok. İstediğiniz önergeleri şimdi verebilirsiniz. Verin önergelerinizi, tartışalım'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ''Bizim Kuran-ı Kerim'in ders olarak okutulması önergemizin verilmesini zorla engellediniz ama şimdi topunuz gelse engelleyemeyecekseniz. Yüreğiniz, ciğeriniz varsa engelleyin, engelleyemeyeceksiniz'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, ana dili yasaklayan eğitime karşı olduklarını söyledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.