banner

4+4+4 Eylemlerine polis engeli




Birçok ilde Ankara'da yapılması planlanan eyleme katılmak için yola çıkan guruplara polis izin vermedi
BURSA'dan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen eğitimde 4+4+4 sistemi tasarısı için bugün Ankara'da yapılması planlanan eyleme katılmak için otobüslerle yola çıkmak isteyen yüz kişilik guruba polis izin vermedi. KESK üyeleri iki saat süreyle kent merkezinde soğuktan üşüyerek ateş yakıp başında halay çektiler.

TBMM'de 4+4+4 sistemi görüşülmeye başlanmasıyla birlikte eğitim sistemine tepki gösteren yaklaşık yüz kişilik KESK üyesi Merkez Osmangazi ilçesi Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde, saat 00.00'da toplandı. Bugün Ankara'da yapılması planlanan eyleme katılmak isteyen gurup üyelerini Ankara'ya götürmek isteyen otobüslere polis tarafından şehir merkezine girmelerine izin verilmedi. Gurup üyeleri polise tepki göstererek Şehreküstü meydanında soğuktan üşüyence çevreden topladıkları kağıt ve tahta parçalarını yakıp ısınıp etrafında halay çekti.

Çevik kuvvet ekiplerinin aldığı güvenlik önlemleri sırasında polis müdürlerine yaptıklarının kanunlara aykırı olduğunu, kararın yargı kararı değil idari karardır diyen gurup üyeleri "Seyahat özgürlüğümüzü kısıtlıyorsunuz alınan karar mahkeme kararı değil, sizleri dinlemeyeceğiz, hakkımızda rapor tutup gereken yerlere şikayetinizi bildirin" dedi. Polis müdürleri Ankara'da yapılması planlanan eylemin valilik tarafından yasaklandığını ve herhangi bir olay çıkmaması için gidişlere kesinlikle izin verilmeyeceğini söylemeleri üzerine iki saat süreyle Şehreküstü meydanında halay çekip slogan atan KESK üyeleri sessiz bir şekilde dağıldı.

İZMİR

KESK'in düzenleyeceği 4+4+4 mitingi için Ankara'ya gitmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan 500 kişilik topluluk, evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Yolu kapatarak yürüyüşe başlayan topluluk polis engeliyle karşılaşınca arbede yaşandı.

KESK tarafından Ankara'da düzenlenecek eyleme gitmek isteyen aralarında DİSK ve Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, bugün saat 01.30 sıralarında, İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne toplandı. KESK İzmir Şubesi Genel Sözcüsü Ramiz Sağlam burada yaptığı açıklamada, "4+4+4 teklifi ve kamu görevlileri sendikalarında değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına tepki amacıyla Ankara'da düzenlenecek olan mitinge katılmak için toplandık. Polis gidişimizi engelliyor. Gerekirse yola yaya gideriz" dedi.

Otobüslerle yola çıkmak için hazırlanan topluluğu, polis evraklarının eksik olduğunu gerekçe göstererek durdurdu. Topluluğu Ankara'ya götürecek otobüslerin trafik otoparkına çekilmesi üzearine ğrup, yaya olarak Ankara'ya gitmek istedi. Dağılmaları istenen ancak Cumhuriyet Bulvarı'nı araç trafiğine kapatarak Fevzi Paşa Bulvarı'na kadar yürüyen grubun önünü, bölgeye sevk edilen çevik kuvvet polisleri ile TOMA araçları kesti. Yürüyüşü sonlandırmak isteyen polis burada gruba jop ve kalkanla müdahalede bulundu. Yaşanan arbedenin ardından durdurulan grup, yaklaşık 1 saat boyunca Fevzi Paşa Bulvarı'nı araç trafiğine kapattı. `Faşizme karşı omuz omuza', `Baskılar bizi yıldıramaz' ve `Direne direne kazanacağız' sloganları atan grup polisin uyarılarına rağmen dağılmadı.

Son olarak KESK'in Ankara merkezi ile görüşen topluluk üyeleri, yolu trafiğe açtı, eylemlerini Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube önünde sürdürme kararı aldı. Grubun, bugün öğle saatlerinde, basın açıklamasında bulunacağı belirtildi.

Öte yandan, kimliği belirsiz alkollü 2 kişi ile grup arasında tartışma yaşandı. Polis alkollü olduğu gözlenen 2 kişiyi buradan uzaklaştırdı.

ANTALYA

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlanılan eğitimde 4+4+4 sistemi tasarısı için Ankara'da yapılması planlanan eyleme Antalya'dan katılmak isteyen KESK'e bağlı Eğitim Sen üyelerine emniyet izin vermedi.

TBMM'de 4+4+4 sistemi görüşülmeye başlanmasıyla birlikte bu siteme tepki gösteren Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) üyeleri yurdun dört bir yanından Ankara'ya gitmek için harekete geçti. Ankara'da bugün yapılması planlanan 4+4+4 görüşmeleri eylemine Antalya'dan yaklaşık 80 kişilik bir grup gitmek istedi. Üyeler, saat 22:30 sıralarında Tonguç Caddesi üzerindeki durakta bekleyen otobüsün yanında toplanmaya başladı. Emniyet güçleri İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile sendika üyelerine Ankara'ya gidemeyeceklerini söyledi. Gönderilen tebligatı inceleyen KESK üyeleri Ankara'ya gitmelerinin engellenmesini protesto etti. Emniyetin uyarısına rağmen Ankara'ya gideceklerini söyleyen sendika üyeleri, gerekli görüşmelerin yapılması için beklemeye başladı. 2 saatlik beklemenin ardından bir sonuç çıkmayınca üyeler, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Gecenin 01.30'unda sloganlar atan grup, TRT Caddesini araç trafiğine kapattı. Bir süre daha slogan atan grup, kavşakta oturma eylemi yaptı.

Gecenin 00.30'unda sloganlar atan grup, TRT Caddesini araç trafiğine kapattı. Bir süre daha slogan atan grup, kavşakta oturma eylemi yaptı. Çevik Kuvvet ekiplerinin de güvenlik önlemi aldığı kavşakta, trafik akışını kontrollü olarak trafik polisleri tarafından sağlandı.

Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gitmeye çalışan kamu emekçilerinin bulunduğu illerden çıkartılmadığını söyledi. Hükümetin KESK'in gücünden korktuğunu savunan Sönmez, " KESK dün olduğu gibi bugünde mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Bunun burada bir tepkisini gösteriyoruz. Yine yarın meydanlarda toplanacağız" dedi.

Tonguç Caddesi'ni bir süre daha trafiğe kapatan grup daha sonra dağıldı.

ADANA

Adana'da KESK'in Ankara'da düzenleyeceği 4+4+4 eylemi için yola çıkan Eğitim-Sen üyelerinin bulunduğu otobüsler polis tarafından kimlik kontrolü gerekçesiyle durduruldu.

Çarşamba ve Perşembe günü Ankara'da düzenlenecek olan 4+4+4'ü protesto eylemine katılmak üzere Eğitim-Sen üyeleri 2 otobüsle 90 kişi yola çıktı. Adana Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü önüne gelen otobüsler polisler tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılmak istendi. Eğitim sen üyeleri mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılamayacağını söyleyerek buna karşı çıktı. Polis, otobüslerin hareket etmesine izin vermemesi üzerine yaklaşık 90 kişi 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Baskılar bizi yıldıramaz' ve 'Direne direne kazanacağız' sloganları atarak protesto etti.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Kamuran Karaca, engellendiklerini belirterek, "Engellenme nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Gerçekten de farklı gerekçeler öne sürülüyor. Önce kimlik kontrolü yapılacak dendi. Mahkeme kararı olmadan kimlik kontrolü yapılması usulsüzdür diye itiraz ettik arkasından trafik polisleri devreye girdi. Araç üzerinden taşınan yolcuların kimliklerini bilmemiz lazım diyor. Bu tamamen keyfi bir tutumdur. Yarınki eyleme katılımımızı engellenmek için yapılan bir tutumdur. Biz Eğitim-Sen Adana Şubesi olarak KESK Adana Şubeleri platformu olarak bu tür haksız tutumlara teslim olmayacağız, Ankara'ya ulaşmakta kararlıyız" diye konuştu.

BALIKESKİR

KESK'in, 4+4+4 Eğitim Yasası'nı protesto etmek için Ankara'daki Tandoğan Meydanı'nda düzenleyeceği mitinge Balıkesir'in Ayvalık ilçesinden katılmak isteyen KESK'e bağlı Eğitim-Sen Ayvalık Temsilciliği üyesi öğretmenler, polis engellemesi ile karşılaşınca yol keserek eylem yaptı.

Ayvalık'tan, başkentteki mitinge katılmak isteyen 18 kişilik öğretmen gurubu, bu akşam saat 21.00'de kalabalık bir destekçi gurubu tarafından Öğretmenevi önüne gelen bir otobüsle Ankara'ya gitmek istedi. Ancak, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimler tarafından otobüsün D1 Belgesinin olmadığı belirtilerek, seyahatin gerçekleşmesine izin verilmedi. Bunun üzerine bir otobüsü kiraladıkları seyahat firmasından başka bir otobüs gönderilmesini isteyen öğretmenlerin bu talebi firma tarafından olumsuz karşılık gördü.

Polisin firmaya baskı yaptığını düşünen Eğitim-Sen'li öğretmenler ve kalabalık gurup, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz'a kendilerine yapılanın yasal olmadığını ve seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtmeleri dikkat çekti. Bunun üzerine, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz, hükümetin 4+4+4 eğitim modeline karşı 28-29 Mart'ta Ankara'da yapılacak eylemlerin valilik tarafından ciddi olayların çıkması ihtimaline karşın yasaklandığını belirterek, söz konusu yasağın ülke genelinde 81 İl Emniyet Müdürlüğüne de tebliğ edildiğini belirtti.

Ancak KESK'e bağlı Ayvalık Eğitim-İş Sendikası öğretmenleri ve destekçileri Ankara'ya gitmek için ısrarlarından vazgeçmedi. Kendilerine destek veren kalabalık gurupla birlikte Ak Parti ve 4+4+4 eğitim modeli aleyhinde atılan sloganlar eşliğinde uzun pazarlıkların ardından, 18 kişilik gurubun ilçe otogarına giderek, oradaki bir başka firmanın şehirlerarası otobüsleriyle bilet satın alıp Balıkesir'e ve sonrasında da Balıkesir'den, Ankara'ya gitmek isteyen Eğitim-Sen'li öğretmenlere, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz'ın öncülüğündeki emniyet görevlileri otobüs terminaline kadar bekleyen otobüsle gitmelerine izin verdi.

Ayvalık Otobüs Terminaline gelen 18 kişilik öğretmen gurubunu yalnız bırakmayan yaklaşık 60 kişilik destekçi gurubu da terminale hareket etti.

OTOBÜS TERMİNALİNDE FİRMANIN BİLET SATIŞ NOKTASI KAPATILINCA KESK'LİLER YOLU KESTİ

Kalabalık gurup, terminale geldiklerinde bu kez Balıkesir'e seyahat düzenleyen firmanın bilet satış yerinin kapalı kapılarıyla karşılaştılar. Ankara'ya gidebilmek için kiraladıkları otobüs şoförünün de evine gitmek istemesi nedeniyle şoför ile Eğitim-Sen'ciler arasında kısa bir tartışma yaşandığı gözlendi.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde de kendilerinin Ankara'ya gitmelerine engel polis tarafından engel olunduğu belirtilen bir gurup Eğitim-Sen'linin de katılımıyla daha da kalabalıklaşan gurup, firmanın bilet satış noktasının polis talebiyle kapatıldığını belirterek, sloganlar atarak, otobüs terminalinden çıkıp, terminal önünde bulunan Ayvalık'ın motorlu taşıt trafiğini sağlayan tek ana arterini trafiğe kapattı.

Eğitim-Sen Ayvalık ve Burhaniye temsilcisi öğretmenlerin yol kesme eylemi nedeniyle, İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekiplerinden takviye birimlerin geldiği gözlenirken, yolun açılmaması nedeniyle polis ve öğretmenler arasında küçük çaplı bir arbede çıktı. Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü Kemal Hiçyılmaz ile Eğitim-Sen Ayvalık Temsilcisi Edibe Keleş öncülüğünde Eğitim-Sen yöneticilerinin çabalarıyla olaylar büyümeden yatıştırılırken, Eğitim-Sen'li öğretmenler Ankara Tandoğan meydanında bugün yapılacak dev mitinge özel otomobilleriyle gitmeye razı olunca, topluluk sloganlar atarak dağıldı. Ayvalık'taki olaylarda CHP İlçe Teşkilatıyla Emek Partisi yöneticileri de Eğitim-Sen'li öğretmenlere destek verdiği gözlendi.

KONYA

Konya'dan KESK Ankara'da düzenleyeceği 4+4+4 eğitim düzenlemesini protesto eylemine katılmak için yola çıkan Eğitim Sen üyelerinin içinde bulunduğu otobüs, polis tarafından durduruldu. Sendika üyeleri, ferdi kaza sigortasının zamanı geçen otobüsün trafikten men edilmesi nedeniyle Ankara'ya gidemedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen eğitimde 4+4+4 sistemi tasarısı için KESK tarafından Ankara'da yapılacak olan kitlesel basın açıklamasına katılmak yola çıkan Eğitim-Sen Konya Şubesi üyeleri polis engeline takıldı. Alaaddin Meydanı'nda bulunan sendikalarından saat 24.00'te hareket etmeye hazırlanan yaklaşık 50 kişilik grubun içinde bulunduğu otobüs polis tarafından durduruldu. Otobüse binen polisler, sendika yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından otobüsün hareketine Ankara Valiliği'nin talimatı doğrultusunda izin verilemeyeceğini söyledi.

Bunun üzerine Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Cebrail Bektaş polislere, "Kamu çalışanlarının bu görevle ilgili karşı karşıya getirilmesinin yanlış olduğunun bilincindeyiz. Görevinizi yasal, hukuksal çerçeveler içerisinde yerine getirirsiniz. Bizlerde direnme hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızı bilmenizi net bir şekilde ifade etmek isteriz" dedi. Bektaş'ın bu sözlerinin ardından yaklaşık 50 kişinin içinde bulunduğu otobüsün evrakları trafik polisleri tarafından incelendi.

Yapılan inceleme sonunda ferdi kaza sigortası evrakının zamanının dolduğu ve yenilenmediğinin anlaşılması üzerine otobüs, trafikten men edildi. Uygulanan cezai işlemin ardından sendika üyeleri, "Baskılar bizi yıldıramaz" şeklinde sloganlar atarak polisin tutumuna tepki gösterdi.

Eğitim-Sen Konya Şubesi Başkanı Cebrail Bektaş, "Toplumun geniş bir kesimini ilgilendiren ideolojik olarak topluma dayatılmaya çalışılan 4+4+4 ve sendikalarımızı kamu çalışanlarımızın sendikal mücadelelerini yakından ilgilendiren 4688 sayılı sendikalar yasasıyla ilgili gerçekleştirilecek değişikliğin, TBMM Genel Kurula geldiği ve bir dayatmayla kamu çalışanlarını yakından ilgilendiren sendikaların varlık sebeplerini oluşturan bir yasanın antidemokratik olarak şekillenmesine bizler izin vermeyeceğiz" dedi.

Bektaş, "Bir basın açıklamasına katılmak için yola çıkan arkadaşlarımızın seyahat özgürlüklerini engellenmesi ve demokratik anayasa diye önümüze konulan bu demokrasinin ne kadar ileri bir demokrasi olduğunu sizler kamuoyu ve basın çok net bir şekilde görmektesiniz. İçişleri Bakanlığı'nın bu talimatıyla emniyet güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bu kamu görevini icra etmeye çalışan emniyet mensuplarıyla bir sıkıntımız yok. Ancak demokratik hakkımızı seyahat özgürlüğümüzün bütün dünyada bir insan hakkı olarak, evrensel bir hak olarak, anayasal bir hak olarak uygulayamamanın sıkıntısını yaşıyoruz. Ve bu açık faşizmdir. Bu faşizmi lanetliyorum" şeklinde konuştu. Demokratik tepkilerini net bir şekilde ortaya koyacaklarını da dile getiren Bektaş, "Bu kararlılıkla gerekirse sabaha kadar, gerekirse yarına kadar yollarda biz ve arkadaşlarımız bu mücadeleyi vermeye hazırız" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup slogan atarak halay çekti. Trafikten men edildikten sonra polis eşliğinde olay yerinden götürülen otobüs oto parka çekildi. Bunu üzerine kumanyalarını yanına alan grup, Alaaddin Meydanı'nda bir süre bekledi.

Çok sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı meydanda bekleyen sendika üyeleri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.