banner

Bakan DİNÇER'den 4+4+4 açıklaması




TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Ömer Dinçer 12 yıllık zorunlu eğitim yasa tasarısında sorulara cevap verdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu bildirdi.

ömer dinçerDinçer, teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasına ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu söyledi. Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının; dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu ifade etti.

Pek çok ülkede eğitimin farklı şekillerde de olsa kesintili hale getirildiğini belirten Dinçer, dünyanın pek çok ülkesinde kademeli sistemin 6+3+3, 5+4+3, 5+3+4 veya 4+4+4 şeklinde uygulandığını anlattı. Dinçer, ''Aslında eğitim sisteminin önemli olan boyutu sürenin belirlenmesidir. Kademeli hale getirilmesi zaruridir'' dedi.

Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesine temel olarak bakıldığında hiç bir mahsur olmadığını vurgulayan Bakan Dinçer, dünyanın hiç bir ülkesinde okul öncesi eğitimin kanunla zorunlu hale getirilmediğini kaydetti. Dinçer, Türkiye'de yaklaşık 36 bin civarında köy, 44 bin civarında mezra bulunduğunu, okul öncesinin zorunlu hale getirilmesinin buralarda tedbir almayı gerektireceğini ifade etti.

36 ay ile 60 ay arasındaki çocukların okullaşma oranını yüzde yüze çıkarmak için her türlü tedbiri alacaklarını ve çaba sarf edeceklerini belirten Dinçer, okula başlamada üst sınırın 72 ay, alt sınırın 60 ay olacağını bildirdi.

Dinçer, 1997-1998 eğitim öğretim yılında mesleki eğitim oranının yüzde 45 olduğunu, ancak 2000-2001 eğitim öğretim yılında yüzde 38'e kadar düştüğünü, 2010-2011 yılı sonu itibariyle yüzde 48 olduğunu kaydetti.

AK Parti'li Milli Eğitim bakanlarının ne kadar başarılı olduğunun 2003 yılından sonra yapılan çalışmalara bakılarak kolayca anlaşılabileceğini belirten Dinçer, okullaşma oranlarındaki artışın bunun en önemli göstergesi olduğunu bildirdi.

Yeni sistemde bazı uygulamaların Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasının sıkça eleştirildiğini anımsatan Dinçer, ''Bununla ilgili hukuki mevzuatın nasıl yapılacağı düzenlendi. İhaleler şeffaf bir şekilde yapılacak, bunu da tüm kamuoyu görecektir'' diye konuştu.

Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte açığa çıkacak bir öğretmen olmayacağını belirten Dinçer, AK Parti Hükümeti'nin öğretmen kadrosu oluşturma yönündeki yoğun çabalarını herkes tarafından çok iyi bilindiğini söyledi.

Eğitim sisteminin, daha esnek ve daha demokratik bir hale getirilmesine çalıştıklarını anlatan Dinçer, ''Eğitim sistemi demokratikleştikçe ve esnekleştikçe bu ülkede yaşayan herkes hangi etnik ya da dini yapıda olursa hepsi bu demokratikleşmeden faydalanacaktır. İmam hatip okulları da bundan azami derecede yararlanacak'' şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.