banner

Üniversiteyi kazanları bekleyen ikinci zorlu sınav!




Oturdukları şehrin dışında üniversiteyi kazanıp kayıt yaptıracak öğrencilerin sıradaki zorlu sınavı barınma sorununu çözmek olacak.  Özellikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin bir an önce özel yurt ya da kiralık ev bulması gerekiyor. Öğrencilere bu zorlu süreçte yardımcı olmak adına üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı illerdeki barınma olanaklarını gözler önüne serdik.

Üniversite eğitimi için şehir değiştiren öğrencilerin, en önemli sorunlarından birini barınma oluşturuyor. Öğrencilerin çok az bir kısmı devlet yurtlarından yararlanabilecek. Durum böyle olunca geriye kalan öğrenciler için alternatifler, özel yurtlar ya da kiralık ev olacak. Üniversite kayıtlarına çok az bir süre kaldığı şu günlerde, evde mi, yurtta mı kalınacağına bir an önce karar vermek gerekiyor.  

Öğrencilere bu önemli kararı vermeden önce yardımcı olmak adına ülkemizin üç büyük şehrindeki (İstanbul, Ankara ve İzmir) emlak temsilcilerine sorduk: “Öğrenciler ne tür ev arıyorlar?, En çok hangi semtleri tercih ediyorlar?, Ev sahiplerinin ev kiralamadan önce ne gibi şartları oluyor?” İşte İstanbul, Ankara ve İzmir’deki emlak temsilcilerinin görüşleri…

İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kaymakçı:

İSTANBUL’DA MERKEZDEN UZAKLAŞTIKÇA KİRALAR DÜŞÜYOR

İstanbul’da öğrencilerin ev kiralamak için sosyal çevrenin ve sosyal aktivitelerin yüksek olduğu merkezleri tercih ettiğini dile getiren İstanbul Emlak Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kaymakçı, “Avrupa Yakasında Beşiktaş, Şişli, Mecidiyeköy, Bahçelievler ve Bakırköy en çok tercih edilen ilçeler. Anadolu Yakasında ise Kadıköy tercih ediliyor. Sebebine gelince ulaşımın rahat ve sosyal aktivitelerin fazla olduğu merkezlere yakın olması. Merkezi noktalardan uzaklaştıkça kira miktarları düşüyor, ancak bu noktalarda da sosyal çevre ve kültürel farklılıklar olumsuz yönde öğrencilerimizin karşısına çıkıyor” dedi.

Rıza Kaymakçı, merkezi yerlerde kira miktarları yüksek olduğu için öğrencilerin stüdyo, 1 veya 2 odalı, salonlu daireleri tercih ettiğini belirterek, “Bu daireleri 1 veya 2 öğrenci kiralamaktadır. 3 veya 4 öğrenci ise daha geniş ve fiyatı daha yüksek daireler kiralıyorlar. Kiralayan kişi sayısı arttığı için kişi başına düşen kira miktarı da otomatik olarak düşüyor, ancak burada da mal sahipleri kira miktarını normal piyasa değerinin üstünde tutuyorlar. Son dönemlerde kentsel dönüşüme bağlı olarak binalar yenilendi. Bu binaları maddi durumu iyi ailelerin çocukları tercih ediyorlar.  Ancak bazen yeni dekore edilmiş eski binaları da tercih edebiliyorlar. Maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları ise çok fazla talepte bulunmadan bütçelerine uygun daireleri tercih ediyorlar” diye konuştu.

İstanbul’da kiralık ev bulma sıkıntısının zaman zaman yaşanabildiğini, ancak kirayı verebildikten sonra sıkıntının yaşanmadığını belirterek, “Öğrencilere tavsiyem imkanları varsa ev kiralasınlar. Bu mümkün değilse yurtları veya akraba yanında kalmayı tercih edebilirler” dedi.

Ev sahiplerinin öğrencilere evlerini kiralamadıktan önce beli şartları olduğunu dile getiren Rıza Kaymakçı, bu şartları şöyle sıralıyor: “Öğrencinin ailesinin gelir durumunu detaylı araştırma ve bilgi alma. Mutlaka yeterli bir kefil talepleri oluyor. Apartmana rahatsızlık vermeme konusunda uzun öğütler veriyorlar. Yazılandan fazla öğrencinin oturmaması, eve arkadaş getirilmemesi gibi talep ve şartları oluyor” diye konuştu.

Ankara Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin:

ANKARA’DA ÖĞRENCİLERE BAKIMSIZ EVLER KİRALANIYOR

Öğrencilerin genellikle okullara yakın veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilen yerlerde, kirası ekonomik ev aradığını belirten Ankara Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, “Bahçelievler, Beşevler ve Cebeci semtleri, okullara veya metro güzergahlarına yakındır. Kira fiyatlarının düşük olduğu semtler ise Sincan, Etimesgut ve Elvankent gibi merkeze ve okullara uzak olan semtlerdir. Ancak öğrencilerin okullara yakın veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilen yerlerde ev kiralamasını tavsiye ederim” dedi.

Ahmet Rıfat yetkin, son yıllarda, maddi durumu iyi olan ailelerin 4-5 yıl kira ödemektense 2+1 veya 1+1 gibi                  daireleri satın alıp çocuklarının daha rahat bir ortamda okumasını sağladığını söyleyerek, okul bitiminde de satmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Öğrencilere kiralanan evlerin bakımsız ve aşırı yüksek fiyatlı olduğunu dile getiren Yetkin, bunun ev sahipleri tarafından gerekçesinin ise öğrencilerin evi hor kullanması ve çok sayıda kişinin evde barınması olduğunu söyledi. Geleceğimizin teminatı olan gençlere temiz bakımlı nezih ortamlarda tahsilini tamamlama şansı tanınması gerektiğini belirten Yetkin, “Öğrencileri gelir kaynağı gibi görmemeliyiz. Kendi evladımızın nasıl bir ortamda yaşamasını istiyorsak, öğrenci evlatlarımızın da öyle bir ortamda tahsilini tamamlamasına yardımcı olmalıyız. Biz Ankara'da emlakçı meslektaşlarımıza her toplantı, seminer ve kursta öğrenci kardeşlerimize yardımcı olmalarını, ev sahiplerini evlerine bakım yapmaları konusunda uyarmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Ayrıca ev sahiplerinin evi kiralamadan önce belli şartlarının olduğunu söyleyen Ahmet Rıfat Yetkin, “Çok sayıda kişinin evde kalmaması, apartman sakinlerini rahatsız etmemek gibi normal görünen şartları var. Öğrencilere asıl ağır gelen ise yüksek rakamlarda depozito ve memur kefiller istemeleri” dedi.

Ayrıca öğrencilerinin mağduriyet yaşamaması için kira kontratlarını mutlaka kayıtlı emlakçılarla birlikte yapmalarını tavsiye eden Yetkin, “Ankara Emlakçılar Odasına ve Ankara Ticaret Odasına kayıtlı meslektaşlarımız kendilerine yardımcı olacaklardır. En ufak mağduriyette de odalarımıza başvurmalıdırlar. Asla yer gösterme ücreti ödememelidirler” diyerek sözlerini sürdürdü.

İzmir Emlak  Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu:

İZMİR’DE ÖĞRENCİ EVLERİ 600 TL’DEN BAŞLIYOR

İzmir Emlak  Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’de yurtların yetersiz olması sebebiyle öğrencilerin daha çok ev kiralamaya yöneldiğini belirtti.  Genellikle 1+1  veya 1+0 stüdyo dairelerin tercih edildiğini söyleyen Güleroğlu,“Buca, Basmane, Konak ve Karataş semtleri, öğrencilerin en çok rağbet gösterdiği semtler arasında. Konak ve Karataş semtleri diğer semtlere göre daha ucuzdur. Ancak öğrencilerin okullara yakın yerlerde veya ulaşımın daha rahat olduğu mevkilerde ev kiralaması daha uygun olacaktır” diye konuştu.

Kiralarda geçen yıla göre %10 artış olduğunu da kaydeden Mesut Güleroğlu, “İzmir’de öğrenci evleri 600 TL’den başlayıp, 1.000 TL’ye kadar çıkıyor. Bu rakamların altında öğrenci evi bulmak güç” dedi.

Güleroğlu, ev sahiplerinin ev kiralayacak öğrencilerden kefil ve apartman kural ve kaidelerine uyulmasını da talep ettiğini sözlerine ekledi.

İSTANBUL

BEŞİKTAŞ - ÖZEL EGE YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:          0212 212 20 93

Adresi:     SİNANPAŞA MAHALLESİ KÖYİÇİ MEKTEP SOKAK NO/13 BEŞİKTAŞ İSTANBUL     BEŞİKTAŞ

Kapasitesi:     57    

Barınan:         57

AVCILAR - ÖZEL AVCILAR YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:           02126764329

Adresi:            ÜNIVERSITE MAH.URAN CAD.PARK YANI AVCILAR

Kapasitesi:      237    

Barınan:          184

ANKARA

ÇANKAYA - ÖZEL ATAÇAĞ YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:          0 312  435 50 05

Adresi:            MARMARA SOKAK NO/32 SIHHIYE   ANKARA

Kapasitesi      90    

Barınan          82

ÇANKAYA - ÖZEL İKBAL YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:          0312 213 43 81

Adresi:            EMEK MAHALLESİ 8.CADDE 85.SOKAK NO/15 BAHÇELİEVLER  ÇANKAYA

Kapasitesi:     80   

Barınan:         52

İZMİR

ALİAĞA - ÖZEL REFİKBEY YÜKSEKÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:       0232 616 43 43

Adresi:         YALI MAHALLESİ GÜLTEKİN EREN SOKAK NO/1

Kapasitesi:   61

Barınan:       22

BORNOVA - ÖZEL ATIFBEY YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:        0232 374 44 23

Adresi:          63. SK. NO:2-BORNOVA

Kapasitesi:    102

Barınan:        90

TRABZON

AKÇAABAT - ÖZEL YILDIZLI YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:    0462 248 85 87

Adresi:     YILDIZLI BELDESİ ORTA M.32/1 AKÇAABAT     

Kapasitesi :   216    

Barınan:     131

AKÇAABAT - ÖZEL EMİRALİ YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:       0462  248 89 51

Adresi:         SÖĞÜTLÜ ORTA MAH.VOLKAN SOK NO :9     AKÇAABAT

Kapasitesi :  82    

Barınan :      72

ADANA

ÇUKUROVA - ÖZEL CAN YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:   0322 224 40 98

Adresi:    BEYAZEVLER M.3.S.9     ÇUKUROVA

Kapasitesi :    96   

Barınan  :   80

POZANTI - ÖZEL AYVALI YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:         0322 581 35 13

Adresi:          ZAFER M.E-5 YOLU ARIKAN TESISL. ÜZERI     POZANTI

Kapasitesi  :  56    

Barınan :       29

ESKİŞEHİR

ODUNPAZARI- ÖZEL ADALAR YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon :         0222 234 33 15

Adresi:           İSTIKLAL MH.ŞIRIN SK.NO:28     ODUNPAZARI

Kapasitesi:     51    

Barınan :        35

TEPEBAŞI - ÖZEL ATA YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU A.ŞUBESİ

Telefon:          0222 321 21 77

Adresi:            GÜLLÜK M.HATBOYU YENİ GÜLLÜK MH.HATBOYU 2.CAD. NO:13     TEPEBAŞI

Kapasitesi :    106    

Barınan :        59

EDİRNE

MERKEZ - ÖZEL FATİH YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:        0284 235 16 52

Adresi:          İSTASYON MAH. İSTASYON CAD. NO:8/1 EDIRNE     MERKEZ

Kapasitesi:    115    

Barınan:        89

MERKEZ - ÖZEL İŞGÖREN YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:        0284  212 90 32

Adresi :         SABUNI MAH.RIFAT EFENDI SOK.NO2 MERKEZ.     MERKEZ

Kapasitesi :   79    

Barınan :       24

KONYA

KARAPINAR - ÖZEL BARUTÇULAR YÜKSEK ÖĞRETİM KIZ ÖĞRENCİ YURDU

Telefon:         0332 755 23 44

Adresi :         APAK MAHALLESİ AYIRT CADDESİ NO/23     KARAPINAR

Kapasitesi     63    

Barınan:        63

KARATAY - ÖZEL ARKE YÜKSEK ÖĞRETİM ERKEK ÖĞRENCİ YURDU

Telefon :       0332 353 99 50

Adresi:          ŞEMS MAH.HATUNIYE SK.MÜMTAZ KORU İŞHANI NO:4     KARATAY

Kapasitesi :    140    

Barınan :        134

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.