banner

Uyuşturucu bağımlılığının yaşı 12




Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin 2011 raporu, madde kullanımıyla ilgili acı gerçeği gözler önüne serdi. Tedavi gören bağımlıların profilini çıkaran rapora göre en küçük hastanın yaşı 12, en büyüğü ise 66. 2010'da yatarak tedavi gören her 3 hastadan 2'si eroin kullanıcısı.

Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), toplumun geleceğini tehdit eden madde bağımlılığıyla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. 'Türkiye Uyuşturucu Raporu 2011' adıyla hazırlanan raporda tedavi altındaki bağımlıların profiline yer verildi. Buna göre tedaviye daha çok erkekler başvuruyor. Tedavi görenlerin yarıdan fazlası işsiz. Eroin nedeniyle tedavi görenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. 2010 yılında yatarak tedavi gören her 3 hastadan 2'si eroin kullanıcısı. Avrupa Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nin destek verdiği rapor, 2004-2010 yılları arasında tedavi gören bağımlılar dikkate alınarak hazırlandı. Raporda yer alan bilgiye göre 2009 yılında ayakta tedavi için başvuru yapanların sayısı 107 bin iken, 2010'da yüzde 26 artışla 134 bin 287'ye çıktı. 2010'da tedavi görenlerin yüzde 52'sini 'denetimli serbestlik'ten yararlananlar oluşturdu. İlk kez tedaviye başvuranların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı. Bunlardan yüzde 95'i erkek, yüzde 3'ü ise kadın olarak gerçekleşti. Tedavi olanların yüzde 98'i Türkiye vatandaşı iken yüzde 1'i diğer uyruktan. Tedavi görenlerin yıllara göre dağılımında talebin kadınlar için daha az, erkekler için çok daha fazla olduğu görüldü. Yaş ortalaması ise 28 olarak belirlendi. Tedavi gören en küçük kişinin yaşı 12, en büyüğünki ise 66 oldu. Tedavi gören şahısların ilk kullanma yaşı 21,5 olarak ortaya çıktı. 2004-2010 yılları arasında bu aralığın 21-22 arasında seyrettiği ve herhangi bir değişiklik göstermediği saptandı. Tedavi görenlerin yüzde 33'ünün ilk, yüzde 32'sinin ortaokul, yüzde 24'ünün lise, yüzde 5'inin ise yüksekokul mezunu olduğu tespit edildi. Yüzde 2'sinin hiç okula gitmediği anlaşıldı. Rapor, acı bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Buna göre tedavi görenlerin yüzde 57'sinin işsiz, yüzde 3'ünün de öğrenci olduğu belirlendi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.