banner

Bakan Avcı’dan öğretmen atama açıklaması




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 40 bin öğretmen atamasının da yer aldığı Torba Yasa’yı onayladığı sıralarda habersiz olarak öğretmen atamalarına ilişkin şu açıklamayı yaptı;

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Öğretmen atamalarıyla ilgili yasa meclisten çıkar çıkmaz, biz hazırlıklarımızı tamamladık kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzumuzu hazırlamıştık zaten. Resmi Gazete'de yayımlandıktan 3 dakika sonra kontenjanlarımızı açıklarız ve tercihler almaya başlarız" dedi.

Avcı, çeşitli etkinliklere katılmak üzere geldiği Eskişehir'de Polisevi önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avcı, bir gazetecinin öğretmen atamalarına ilişkin sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Öğretmen atamalarıyla ilgili yasa meclisten çıkar çıkmaz, biz hazırlıklarımızı tamamladık, kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzumuzu hazırlamıştık zaten. Resmi Gazete'de yayımlandıktan 3 dakika sonra kontenjanlarımızı açıklarız ve tercihler almaya başlarız. Yönetmeliğimize göre yasanın çıkması, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla tekemmül ediyor. Resmi Gazete'de hangi gün yayımlanırsa 5 iş günü süresince müracaatları alacağız. 5'inci günün akşamında atamaları gerçekleştirmiş olacağız."

Bakan Avcı, "Kürtçe eğitim konusunda tartışmalar var, neler düşünüyorsunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türkçe dışında hangi dillerde eğitim yapılabileceği konusu Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır. Biliyorsunuz Türkçe tüm okullarda resmi dil olarak okutulabilir. Bunun dışında İngilizce, Fransızca, Almanca okutulan okullarımız da var. Türkçe dışında hangi dillerin belirli derslerde eğitim öğretim dili olarak kullanılabileceği konusu Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilir. Özel okul açmak da Türkiye'deki mevzuata göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün yetkisindedir. Dolayısıyla ister sadece Türkçe eğitim yapan, ister bir başka yabancı dilde eğitim yapan, ister Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığı takdirde Kürtçe, bazı dersleri Kürtçe okutmak isteyen okullar olsun, bunlar özel okul statüsünde açılacaksa o zaman Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nden belli kriterleri karşılamak koşuluyla izin almak gerekir."

"Seçmeli ders için 10 öğrencinin o dersi talep etmesi gerekir"

Kürtçe dil eğitimi konusunda kurslara 2 yıl önce izin verildiğini anımsatan Avcı, şöyle devam etti:

"Bildiğim kadarıyla 14 kurum, Kürtçe dil eğitimi vermek üzere müracaat etmişti, bunların 9'u kapanmış, 5'i faaliyetlerine devam ediyor. Orada bir sınırlama yok. Fransızca, Almanca, İngilizce, Rusça dil kursu açabildiğiniz gibi Kürtçe veya Boşnakça dil kursları açabilirsiniz. Ayrıca Kürtçeyi seçmeli ders olarak 2 yıldan beri okullarımızda veriyoruz. Seçmeli ders sınıfı açabilmemiz için en az 10 öğrencinin o dersi talep etmesi gerekir. 10 öğrenci bir araya gelip böyle bir dersi talep ettikleri zaman biz öğretmen şartlarımıza da bakarak o seçmeli dersi açıyoruz."

Avcı, 2 yıldan beri Kürtçe konusunda da hem "Kırmançi" hem "Zazaki" lehçelerinde seçmeli derslerin olduğunu belirterek, "Bunu seçen öğrencilerimiz de var. Bugüne kadar bunlara norm kadro tahsis etmiyorduk öğretmenler için. Çünkü hangi okulda kaç öğrencinin seçmeli ders olarak bu dersleri seçeceğini bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de rastgele okullara norm kadro oluşturamayız ama şimdi 2 yıllık deneyimimize bakarak belli yerlerde bu derslerin yoğunluklu olarak seçilebileceğini gördüğümüz her yerde norm kadroları oluşturmak için çalışma yaptık. Bu yıl çok az bir sayıyla başlıyoruz çünkü emin olduğumuz yerlerde norm kadrolarını oluşturduk. Atamalarla birlikte onu da açıklarız" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.