banner

Ebeveynlerin yüzde 87’si çocuklarını yurtdışında okutmak istiyor




Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 87’si, çocuklarını üniversite eğitimi için yurt dışına göndermek istiyor.

HSBC’nin, 15 ülkede 4 bin 592 ebeveynin katılımıyla hazırladığı “Eğitimin Değeri: Başarıya giden yol” başlıklı yeni raporunun küresel sonuçlarına göre, ebeveynlerin yüzde 74’ü, çocuğunu daha iyi bir üniversite eğitimi için yurt dışına göndermeyi değerlendireceğini belirtiyor. Çocuğunu yurt dışında okutmak isteyenler arasında; Türkiye’de yaşayan ebeveynler, Endonezya (yüzde 92) ve Malezya’nın (yüzde 88) ardından yüzde 87 ile üçüncü sırada yer alıyor. Rapora göre, değerlendirmeye alınan 15 ülkedeki ebeveynlerin yarısı ABD’yi en yüksek kaliteli eğitim sağlayan ülkeler sıralamasında ilk üç içinde değerlendiriyor. Ankete göre Türk ebeveynler için en kaliteli eğitimi sağlayan ilk üç ülke ise ABD, Almanya ve İngiltere.

Ebeveynler en iyi yatırımın çocuğun eğitimine olduğunu düşünüyor

HSBC’nin “Eğitimin Değeri: Başarıya giden yol” raporuna göre, ebeveynlerin yarısından fazlası (yüzde 58) çocuğun eğitimine para harcamanın yapılabilecek en iyi yatırım olduğunu düşünüyor. Türkiye, bu inancın en yüksek olduğu ülkeler arasında, Brezilya (yüzde 79) ve Çin(yüzde 77)’in ardından yüzde 75 ile üçüncü sırayı Endonezya ile paylaşıyor. ABD’de lisans eğitiminin uluslararası bir öğrenci için ortalama maliyeti yılda 36.000 ABD dolarının üzerinde. En pahalı seçenek ise, yılda 42.000 ABD doları ile son dönemde coğrafi yakınlığı nedeniyle Asyalı öğrenciler arasında popüler bir adres olan Avustralya. Araştırmaya göre çocuklarını eğitim için yurt dışına göndermeyi planlayan ebeveynlerin ciddi bir yatırım yapması gerekiyor çünkü çocuklara verilen eğitim kalitesi açısından “en iyisi batı” algısı yaygın olsa da gerçekte maliyetler oldukça yüksek. Çocuğunun eğitimine para ödeyen ebeveynlerin yüzde 91’i harcamayı kısmen veya tamamen kendi cebinden yapıyor. Yüzde 82’si mevcut gelirine güvenirken, yüzde 42’si tasarruflarını ve yüzde 19’u yatırımlarını kullanıyor. Araştırma; ebeveynlerin iyi eğitimin değerinin farkında olduklarını, ancak büyük bölümünün halen finansal olarak yeterince hazır olmadığını ortaya koyuyor.

Raporu değerlendiren HSBC Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Taylan Turan “Ebeveynlerin çocuklarını yurt dışına gönderme tercihlerinin başlıca nedenleri arasında yabancı dil öğrenmeleri, uluslararası deneyim elde etmeleri ve bağımsızlıklarını kazanmaları bulunuyor. Uluslararası eğitim tercihi doğru bir finansal planlama gerektiriyor. Özellikle yurt dışını tercih eden ebeveynler için, çocuklarına eğitim sağlamak oldukça göz korkutucu bir girişim olarak görünebilir ancak ebeveynler doğru planlama ve erken başlattıkları akıllı bir yatırım planı ile çocuklarının geleceklerini güvence altına alabilir. Bu raporumuzun yanısıra, eğitim alanında ebeveynlerin çocuklarının geleceklerine dair hayallerini gerçekleştirebilecekleri finansal çözümler de sunuyoruz. Allianz Hayat ve Emeklilik işbirliğiyle sunduğumuz ve hem birikim hem de risk teminatı içeren ‘Büyüyen Çocuk Sigortası’ ile ebeveynlerin; çocuklarının geleceğine bugünden yatırım yapmalarını ve yurtdışı eğitim planlarını sağlam temeller üzerine kurmalarını destekliyoruz.” dedi.

“Eğitimin Değeri: Başarıya giden yol” raporu Türkiye verileri

Yabancı Dil – İngilizce’nin ana dil olmadığı ülkelerde, yabancı dil becerilerinin yurt dışında eğitimin sunduğu başlıca fayda olarak görenlerin başında Türk ebeveynler geliyor. Türkiye’de yüzde 82 olan bu görüş Hong Kong’da ebeveynlerin yüzde 77’si, Brezilya’da yüzde 76 ve Tayvan’da ise yüzde 75 oranında.

Lisansüstü Eğitim – Birçok ülkede, lisansüstü eğitim konusunda güçlü bir arzu var. Örneğin, Malezya’da ebeveynlerin yüzde 91’i çocuklarının lisansüstü eğitime devam etmesini isterken, bu ülkeyi yüzde 86 ile Türkiye yüzde 84 ile Brezilya, yüzde 83 ile Hindistan ve yüzde 74 ile Çin takip ediyor.

Çocukların Eğitimi En İyi Yatırım – Küresel sonuçlara göre ebeveynlerin yüzde 58’i çocuğun eğitimine para harcamanın yapılabilecek en iyi yatırım olduğuna inanıyor. Türkiye, yüzde 75 ile bu görüşün en güçlü olduğu dördüncü ülke durumunda. İlk üçte ise yüzde 79 ile Brezilya, yüzde 77 ile Çin, yüzde 76 ile Endonezya yer alıyor.

İş Kurmaya Finansal Destek – Rapor sonuçları, gelişmekte olan ülkelerdeki ebeveynlerin çocuklarına yeni iş açmaları konusunda finansal destek sağlama ihtimalinin daha yüksek olduğunu da ortaya koyuyor. Bu konuda en istekli ebeveynler yüzde 15 ile Türkler olurken, Endonezya yüzde 12 ve Meksika yüzde 12 ile ilk üç sırada yer alıyor. Bu konuda dünya ortalaması ise yüzde 9.

Okurken Çalışmasın – Çocuğu ücretli eğitimde okuyan ebeveynlerin önemli bir bölümü, (Örneğin Tayvan’da yüzde 28, ABD’de yüzde 25, Birleşik Krallık’ta yüzde 19 ve Kanada’da yüzde 18) çocuğu, yarı zamanlı bir işe girerek kendi eğitimine katkıda bulunmaya yöneltiyor. Hindistan, Fransa, Türkiye, Malezya, Endonezya ve Çin’de ise çocukların sadece %5’inden azı çalışarak kendi eğitimini destekliyor.

Rapor, ebeveynlere çocuklarının eğitimini planlamak için atılabilecek pratik adımlar da öneriyor. Bu önerilerin başında ise tasarrufa erken başlamak geliyor. Ebeveynlerin yüzde 89’u çocuğunun üniversiteye gitmesini istiyor ve yüzde 51’i, çocuğunun eğitimi için tasarruf etmeye daha erken başlamış olmayı diliyor.

Araştırmanın kapsamı;

Eğitimin Değeri, ebeveynlerin çocuklarının eğitimine yönelik tavır ve davranışlarını ele alan yeni bir küresel tüketici araştırmasıdır. “Başarıya giden yol” konulu bu rapor, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Singapur, Tayvan, Türkiye, İngiltere ve ABD olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki 15 ülkeden 4.592 ebeveynin görüşlerini temsil etmektedir. Araştırma, Aralık 2013 ve Ocak 2014 tarihleri arasında, halen 23 yaşın altında, eğitimine devam eden en az bir çocuğa sahip (veya olacak) ve çocuğunun eğitimi konusunda alınacak kararlardan tamamen veya kısmen sorumlu olan ebeveynler arasında, çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağımsız araştırma, HSBC tarafından yaptırtılmış ve Ipsos MORI tarafından gerçekleştirilmiştir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.