banner

40 bin öğretmen ataması gerçekleşti




Milli Eğitim Bakanlığı, 109 branşa 39 bin 642 öğretmen atamasını gerçekleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 109 branşa 39 bin 642 öğretmen atamasını gerçekleştirdi.

Öğretmen ataması için Bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda tören düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, programı nedeniyle Azerbaycan'da bulunması dolayısıyla törene katılamadı. Törende, Müsteşar Yusuf Tekin, bakanlık bürokratları ile öğretmen adayları ve aileleri bulundu.

Konuşmaların ardından Tekin, salondaki bürokratlardan ve adaylardan kura için rakam istedi. "975634512" olarak kura numarasına göre yapılan atama sonucunda salonda, ekranda atandıkları illeri ve okulları gören adaylar, sevinç çığlıkları attı ve mutluluklarını yakınlarına sarılarak paylaştı. Atama sevincini paylaşan öğretmenler, göz yaşlarını tutamadı. Kimileri ise atama sevincini, cep telefonuyla yakınlarını arayarak paylaştı.

Atama için 132 bin 743 aday başvuruda bulunurken 39 bin 642 öğretmenin ataması gerçekleştirildi.

Ataması yapılan öğretmenlerin cep telefonlarına atandıkları kurum ve il SMS olarak gönderildi.

Atama için ayrılan kontenjanlar

Bakanlık, ilk atama için 39 bin 440, açıktan ve kurumlar arası yeniden atama  için 400, milli sporcu ataması için 160 olmak üzere 40 bin kadro ayırmıştı.

MEB tarafından belirlenen ataması yapılacak  öğretmen kontenjanlarında en fazlaöğretmen alımı yapılacak branş, 6 bin 152 kontenjanla sınıf öğretmenliği oldu.

Çince, denizcilik/gemi elektroniği, denizcilik/su ürünleri, gemi yapımı/gemi ressamlığı, İspanyolca, makine teknolojileri/makine model, metalürji teknolojisi, raylı sistemler teknolojileri/raylı sistem elektrik-elektronik, raylı sistem teknolojileri/raylı sistem işletme raylı sistem teknolojileri/raylı sistem makine, raylı sistem teknolojileri/raylı sistem mekatronik, sağlık/çevre sağlığı, sağlık/diş protez, tekstil teknolojisi/trikotaj öğretmenliği alanlarına ise birer kontenjan verildi.

MEB tarafından, yaşayan diller ve lehçeler alanına 18 öğretmen kontenjanı ayrıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, öğretmen atamaları dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, mili eğitim camiasına katılmak için sabırsızlıkla bekleyen öğretmen adaylarına, bu anı paylaşmak için Bakanlığa geldikleri için teşekkür etti.

MEB'in tartışmasız Türkiye'nin en büyük ailesi olduğunu ifade eden Tekin, bu aileye 40 bin kişi daha katılacağını söyledi.

Töreni Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla gerçekleştirmek istediklerini ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Azerbaycan'da bulunmasından dolayı programa katılamadığını anlatan Tekin, Bakan Avcı'nın öğretmenlere ve ailelerine başarı dileklerini iletti.

Atamaların aslında 10 gün önce yapılmasının planlandığını bildiren Tekin, okullar başlamadan önce tüm öğretmenlerin görev yerlerinde olmasını istediklerini ancak ellerinde olmayan sebeplerden dolayı gecikme yaşadıklarını ifade etti.

Bugün medyada yer alan bazı konulara da değinmek istendiğini dile getiren Tekin, temel eğitimden orta eğitime geçiş kapsamında yaklaşık bir milyon 300 bin öğrencinin liselere yerleştirildiğini anımsattı.

5 Eylül itibarıyla 9. sınıfa geçmek için bekleyen çocuklardan yüzde 93'ünü kendi tercih ettiği okullara yerleştirdiklerini söyleyen Tekin, tercihte bulunmayan yaklaşık 130 bin civarında öğrencinin zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıflara yerleştirildiğini kaydetti.

Bu çocuklara ait herhangi bir bilgi olmadığı için kamuoyunda bazı tartışmalar neden olan yerleştirmeler olduğunu bildiren Tekin, 1 milyon 200 bine yakın öğrencinin tercih ettikleri okullara yerleştiğini, sistemden kaynaklanan bir sorun olmadığını söyledi.

Tekin, yerleştirmelere ilişkin nakil sürecinin 26 Eylül'e kadar yapılacağını tekrarladı.

Özel eğitime ayrılan payın artırılması için bu yıl özel okullara teşvik uygulamasının başlatıldığını anımsatan Tekin, teşvik için 350 bine yakın başvuru olduğunu, 250 bin öğrenciye destek verileceğini aktardı.

"Liselerde öğrenci olan çocuklarımız rahat olsun"

Üniversiteye giriş sınavına ilişkin bugün bazı gazetelerde yer alan haberlere değinen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Mili Eğitim Bakanlığından kaynaklanmayan, buradan herhangi bir resmi görevliden alınmayan bazı bilgiler üniversiteye hazırlanan çocuklarımızın kafalarını karıştırıyor. Bazı gazetelerde, 'üniversite sınavı değişti, devrim niteliğinde kararlar alındı' gibi haberler yer aldı. Daha önce hükümetin aldığı bir karar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, YÖK ve ÖSYM ortak bir biçimde, Türkiye'de ortaöğretim kurumlarından üniversiteye yerleştirmeyle alakalı düzenleme için, yenilikler için  çalışıyor. Bu çalışmalar devam ediyor. Fakat şunun altını özellikle çizmek istiyorum: Daha önce Sayın Bakanımız da defaten bunu dile getirdi. Bu konuda alacağımız kararlar, halihazırda liselerde öğrenci olarak bulunan çocukları hiçbir biçimde etkilemeyecektir. Eğer böyle bir karar alırsak böyle bir değişiklik gündeme gelirse sektörden temsilcilerle akademisyenlerle tartıştıktan sonra uygulayacağımız eğitim öğretim yılında 9. sınıfa başlayarak hayata geçirilecektir. Dolaysıyla şu anda liselerde öğrenci olan çocuklarımızın rahat olmasını arzu ediyoruz. Onlar mevcut sistemle mevcut düzenle üniversitelere yerleşecekler. Tedirgin olmalarını gerektiren hiçbir durum yok."

Kürtçe eğitime ilişkin değerlendirmede de bulunan Tekin, hükümetin demokratikleşme konusunda, eğitim alanında da ciddi adımlar attığını dile getirdi.

Önce özel Kürtçe eğitim merkezlerinin açılmasına, sonra da seçmeli dersler arasında yerel lehçelerin yer almasına izin verildiğini hatırlatan Tekin, bir yıl önce de mevzuatta yapılan bir değişiklikle farklı dil ve lehçelerde özel okul açılabilmesinin önündeki yasal engellerin kaldırıldığını anlattı.

Tekin, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığının öngördüğü standartları yerine getiren kurumlara izin vereceği açıklanmıştı. Fakat bugüne kadar aradan geçen bir yıllık süre içinde hiçbir başvuru Milli Eğitim Bakanlığına ulaşmamıştır. Yani bu kanun kapsamında eğitim yapmak isteyen hiçbir özel girişimci bize başvuruda  bulunmadı. Milli Eğitim Bakanlığına hiçbir başvuru bulunmadan illegal yöntemlerle bu dillerde eğitim yapmak istediğini deklare eden bazı gruplar son günlerde ortaya çıktı ve bunlar Bakanlığın bünyesindeki okullara yönelik şiddet ve terör eylemleri içindeler. Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümetimiz tüm bunlardan bağımsız olarak bir yıl önce zaten bunun önünü açmıştı. Bize bu konuda bir yıl içinde hiçbir başvuru olamadı, değerlendirmemizi gerektirecek hiçbir başvuru olmadığından da bu konuda adım atılmadı. Bunu konudaki girişimlerin de iyi niyetini kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu hükümet bu kadar iyi niyetli bir çaba içerisindeyken bu başvuru yapılmadan bu tür yollara tevessül edenlerin iyi niyetini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz."

Öğretmen atamalarında branş dağılımın hiçbir baskı altında olmadan orantılı bir biçimde yapıldığını dile getiren Tekin, 40 bin kadroyu ihtiyaçlara orantılayarak dağıttıklarını belirtti.

İllere dağılımda da hiçbir ile pozitif ayrımcılık yapmadıklarını bildiren Tekin, bugünkü öğretmen atamalarıyla 81 ilin tamamında öğretmen normunun yüzde 80'inin karşılanacağını söyledi.

Engelli öğretmen ataması ekimde

Engelli öğretmen atamalarını da değerlendiren Tekin, "Bakan Beyin talimatlarıyla tahminim ekim ayı içerisinde engelli öğretmen adayı arkadaşlarımızdan da bütçenin bize verdiği sınırlar çerçevesinde bir atama yapacağız" dedi.

Martta 10 bin öğretmen ataması yapıldığını anımsatan Tekin, bugünkü atamalarla bu yılki atama sayısının 50 bin olacağını kaydetti.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu ise atamaların hayırlı olması temennisinde bulunarak, atamaların Bakanlığa yeni bir sinerji ve güç vereceğini belirtti.

Konuşmaların ardından öğretmen atamaları gerçekleştirildi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.