banner

Üstün zekalıların eğitimi ortaokul değil anaokulundan başlamalı




Üstünlerin ve ebeveynlerinin eğitimi, teknolojinin üstünlerin eğitimine entegre edilmesi, eğitimde materyal kullanımı, iş dünyasında üstünlerin yerine kadar pek çok konunun ele alındığı IV. Üstün Zekâlı ve Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi’nde, Türkiye’de nüfusun yüzde 2’sini oluşturan üstünler için eğitiminin ortaokuldan değil, anaokulundan başlaması gerektiği sonucu çıktı.

İstanbul Üniversitesi Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Emirİstanbul Üniversitesi himayesinde Beyazıt Kampüsü’nde yapılan “IV. Üstün Zekâlı ve Yeteneklilerin Eğitimi: Üstünler ve Gelecek” temalı kongrede, alanında uzman, uluslararası ve ulusal bilim insanları bir araya geldi. Bilfen Eğitim Kurumları’nın ana sponsorluğunu üstlendiği kongrede; üstünler eğitimi konusunda uzman Prof. Dr. Taisir Subhi ve Prof. Dr. Sandra K. Linke yaratıcılık ve üstünler eğitimi sunumlarıyla yurt dışındaki örnekler hakkında bilgi paylaşımında bulundular.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni bir genelge yayınlayarak ortaokuldan itibaren üstünler eğitimi uygulamasını her okulun hayata geçirebileceğini anımsatan İstanbul Üniversitesi Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serap Emir, “Bu güzel bir gelişme olmakla birlikte ortaokul üstünler eğitimi için çok geç bir süreç. Bu eğitimin, tanısı konmuş çocuklar için anaokulu çağında başlaması gerekiyor. Dünyadaki örnekler de bu yönde” diyerek üstünler eğitimi konusunda Türkiye’de gelinen son noktayı değerlendirdi.

BİREYİN POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARACAK EĞİTİM ORTAMLARI SAĞLANMALI

Üstün zekâlı ya da yetenekli diye ifade edilen bu çocukların erken yaşlardan itibaren doğru eğitildiklerinde sosyal hayata çok başarılı biçimde entegre oldukları ve akademik başarılarının da çok yüksek olduğunun altını çizen Serap Emir, konuyla ilgili yaptığı projeden bahsetti: “Üstün çocukların eğitimi için; proje okul olarak belirlenen ama 4+4+4 eğitim sistemiyle proje okul olmaktan çıkarılan Beyazıt Ford Otosan proje okulumuzda yüzde 50’si normal, yüzde 50’si tanımlanmış çocuklarla eğitim yaptık. Bireysel ihtiyaçlara göre farklılaştırılmış bir eğitim sistemi yürüttük. Bu sayede çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeleri, düşünme becerilerini harekete geçirmeleri, sosyal ve duygusal zekalarının gelişimini sağladık. Bu eğitim sonucunda lise yerleştirme sınavına giren öğrencilerimizin büyük çoğunluğu Türkiye’de seçkin Anadolu ve Fen liselerine, özel okullara burslu olarak yerleştiler.” Buna rağmen Türkiye’de üstünler eğitiminin yetersiz ve bireyin kendini gerçekleştirebileceği düzeyde olmadığını dile getiren Emir, bireylerin potansiyelini ortaya çıkaracak eğitim ortamlarının sağlanması gerektiğini ifade etti.

ÖĞRENME STİLLERİ MODELİ İLE ÖĞRENMEYEN ÇOCUK KALMIYOR

Bilfen Yenişehir İlköğretim Kurumu Müdürü ve Proje Yöneticisi Sibel DayıoğluAynı üstünlerde olduğu gibi diğer tüm çocukların eğitiminde kişisel ihtiyaç ve özelliklerin belirlenmesinin önemini vurgulayan Bilfen Okulları kongrede, Türkiye’nin ilk ve tek “Öğrenme Stilleri Merkezi” olarak sunum yaptı. Bilfen Yenişehir İlköğretim Kurumu Müdürü ve Proje Yöneticisi Sibel Dayıoğlu, ‘Herkes öğrenebilir ancak herkes aynı şekilde öğrenemez!’ düşüncesiyle başlattıkları sistem hakkında bilgiler verdi: “Her bir öğrencimize, kendini değerlendirebileceği yaş olgunluğuna ulaştığında, Öğrenme Stili Envanteri (ELSA veya LSCY) uyguluyoruz. Yapılan bilimsel değerlendirmelerle hem öğrencisinin öğrenmedeki ihtiyaçlarını fark eden hem de kendi stilinin farkında olan öğretmenler, müfredattaki konulara uygun olarak hazırladıkları ders içeriklerini ve eğitim yöntemlerini öğrenme stillerine uygun olarak şekillendiriyorlar. Yapılan testler ışığında global, analitik, dokunsal ya da kinestetik olarak belirlenen çocuklar arasında klasik eğitim sistemlerinde başarısızlığa mahkûm edilen dokunsal ve kinestetik öğrenciler için özel eğitim modelleri uyguluyoruz. Bu sayede okul çatısı altında öğrenmeyen çocuğumuz kalmıyor.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.