banner

‘İş sağlığı ve güvenliği eğitimine ilkokuldan başlanmalı’




Bingöl Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Baydaş, Türkiye'de son dönemde meydana gelen iş kazalarının önlenmesi için iş sağlığı ve güvenliği eğitimine ilkokuldan başlanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Baydaş, AA muhabirine, Soma ve Ermenek'te iki önemli maden kazası gerçekleştiğini hatırlatarak, vicdanlarda derin iz bırakan bu kazaların ardından iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yeniden gündeme geldiğini söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda hükümetin ciddi çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Baydaş, dünyada yılda 2 milyon 200 bin kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Baydaş, "İş kazaları sık sık gündeme gelmekle birlikte sayısal olarak meslek hastalıklarında hayatını kaybedenlerin sayısı daha fazla olmasına rağmen pek fazla gündeme gelmiyor" dedi.

İlkokul düzeyinde eğitim

Türkiye'deki iş kazalarının sayısı 1996'da 97 bin 600 iken 2009'da bu rakamın 64 bine düştüğünü dile getiren Baydaş, şöyle dedi:

"1996'da iş kazalarından ölenlerin sayısı bin 492 iken, 2009'da ölümler bin 171'e düşüyor. 1996'da 4 milyon 624 bin çalışan varken, 2009 yılında 9 milyonu aşkın çalışan olduğunuz görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye'de bu konuda çok ciddi çalışmalar olduğunu bu rakamlarla da görmek mümkün."

"İş sağlığı ve güvenliğinde eğitimi ilkokul düzeyinde ele alırsak, bu konuda çok daha bilinçli bir toplum yetiştirilmesi mümkün" diyen Baydaş,  bu konuda oto kontrol mekanizmasının gerçekleşmesinin de kazaların önlenmesi adına önemli olacağını vurguladı.

"Eğitimlerin verilmiş gibi gösterilmesinden vazgeçilmeli"

"İş kazalarının önlenmesi konusunda bazı eğitimlerin verilmiş gibi gösterilmesinden vazgeçilmeli" ifadesini kullanan Baydaş, şunları kaydetti:

"İş yeri eğitimleri periyodik olarak verilmeli. Bazı sektörlerde bu eğitimler verilmiş gibi gösterilse de hiç yapılmadığı görülüyor. İş yeri eğitimlerinin çok ciddiye alınması gerekiyor. Kazaların genelde insani nedenlerden, yetki ve sorumlulukların belli olmamasından, güvenlikle ilgili yönetim hatalarından ve gerekli hassasiyetlerin gösterilmemesinden kaynaklandığını görüyoruz. Dünyada ve ülkemizde iş kazaları çoğunlukla küçük işletmelerde oluyor. Çünkü büyük işletmelerde insan kaynaklı nedenlerin bertaraf edildiğini görüyoruz. "

Baydaş, maden kazalarında da benzer gerekçelerin ifade edildiğini aktararak, risk analizlerinin yapılmaması ve denetimlerin yetersiz olmasının maden kazalarının en önemli nedenlerini oluşturduğunu savundu.

"Kaza, tedbirden daha maliyetli"

Burhanettin Baydaş, iş yerlerinde gerekli tedbirlerin genelde ekonomik nedenlerle alınmadığını anlatarak, "Maden kazalarının neden olduğu zarar ve maliyet göz önüne alındığında oluşacak zararın çok daha tahrip edici ve yıpratıcı olduğunu görmek mümkün. Yani kaza, tedbirden daha maliyetli" şeklinde konuştu.

Baydaş, Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde açtıkları, iş sağlığı ve güvenliği bölümünde lisans düzeyinde eğitim vererek, geleceğin uzmanlarını yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.